Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Trda lekcija za slovenske prvake

Košarkarji Crvene zvezde so se z obrestmi oddolžili Kopru Primorski.
Marko Jagodić Kuridža (levo) in Žan Marko Šiško sta bila v Beogradu nemočna. FOTO: ABA
Marko Jagodić Kuridža (levo) in Žan Marko Šiško sta bila v Beogradu nemočna. FOTO: ABA
6. 10. 2019 | 22:33
6. 10. 2019 | 22:33
4:19
Potem ko je novoustavljena Cedevita Olimpija že v petek odigrala prvo tekmo v 19. sezoni lige ABA (z licenco svoje zagrebške predhodnice) in gladko ugnala Mego Bemax, je bila nedelja zgodovinska tudi za košarkarje Kopra Primorske. Toda ognjeni krst med regionalno elito jim ne bo ostal v najlepšem spominu. Iz Beograda so se vrnili s primanjkljajem 26 točk, prednost Crvene zvezde pa je sredi tretje četrtine znašala že +36.

Beograjčani so imeli vsaj dva dobra razloga, da so se tako znesli nad slovenskimi prvaki. Koprčani so jih namreč zasačili na levi nogi v četrtfinalu superpokala ABA in jih premagali z 88:82, praznih rok pa so ostali tudi v četrtek v 1. kolu evrolige proti Panathinaikosu. V prenovljeni, a skoraj prazni dvorani Aleksandra Nikolića (nekdanjem Pionirju) niso ničesar prepustili ničesar naključju, nekaj težav so imeli le v uvodni četrtini, v kateri so zaostajali z 9:10 in ta del igre dobili z zmernih 28:21. Zato pa so prikazali svojo moč v drugih desetih minutah igre, v katerih so prekosili Primorce kar s 17:3.

Trener gostov Jurica Golemac je poskušal vse, a ni našel odgovora za izjemno agresivno obrambo domačega moštva, ki se je s podobno vnema lotilo tudi tretje četrtine. V 23. minuti je prednost Crvene zvezde znašala 30 točk, minuto pozneje celo 60:24 in Koprčanom je grozil pravi polom. Toda v nadaljevanju tekme so le prišli do sape, še posebej krilo Lance Harris, ki je s 17 točkami ublažil zaostanek in umiril revanše željne Beograjčane. Drugi polčas so slednjič dobili le s 45:40, a potrdili, da želijo ubraniti naslov regionalnega prvaka. Kopru Primorski ni veliko pomagalo, da je dobila skok z 32:31, saj je izgubila kar 23 žog in iz igre metala le 37-odstotno (gostitelji 48 %), za tri točke 4:20. Njen glavni adut prejšnje sezone Marjan Čakarun se ni niti utegnil vpisati med strelce.
 

Krka po prvi točki


Danes ob 18. uri bodo na sceno stopili še košarkarji Krke, ki bodo gostili FMP. Novomeščani so se v prejšnji sezoni rešili vnovičnega izpada šele v zadnjem kolu z zmago nad Petrolom Olimpijo, zato ne želijo podoživeti stresnih mesecev. Svoje vrste so dopolnili z branilcema Glennom Coseyjem (lani VEF Riga) in Petrom Rakićevićem (Dynamic Beograd), krilom Ivanom Ramljakom (Cedevita) in centrom Ganijem Lawalom (Šiga Lakestars), klub pa so zapustili center Jure Lalić (odslej Kaposvari), krilo Dino Cinac (Vostok 65) ter organizatorja Dominik Mavra in Domen Bratož.

Svojo zasedbo je krepko spremenilo tudi srbsko moštvo, ki je v četrtfinalu superpokala ABA izgubilo s Cedevito Olimpijo šele po podaljšku, zato je Krkin trener Simon Petrov previden pri napovedi: »FMP je mlada in neugodna ekipa, ki goji čvrsto, agresivno in atletsko košarko. Imamo izkušnje z lanskih tekem, kako igrati oziroma ne igrati z njimi. Letos smo boljši in moramo razmišljati le o zmagi. Upam, da nam bo pri tem pomagalo čim več naših privržencev.«

Novomeščani so obetavno odigrali prvo tekmo v DP in ugnali Terme Olimia z 31 točkami razlike, zato želijo nadaljevati v podobnem slogu proti FMP, ki ima le eno okrepitev iz tujine. Avstralski krilni center Duop Reath je v Železniku igral že v prejšnji sezoni, proti Cedeviti Olimpiji pa so se izkazali tudi branilec Marko Jeremić, drugi krilni center Stefan Đorđević in 19-letni center Marko Pecarski, sin nekdanjega asa Miroslava Pecarskega.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine