Upanje, da bodo v Tokiu nastopili tudi slovenski košarkarji, še tli

Naša reprezentanca prejela vabilo za nastop v olimpijskih kvalifikacijah za igre 2020.
Fotografija: Slovenski košarkarji (na fotografiji Luka Dončić) se bodo vendarle borili za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Slovenski košarkarji (na fotografiji Luka Dončić) se bodo vendarle borili za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu. FOTO: Blaž Samec

Ljubljana – Iz Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) so po končanem svetovnem prvenstvu na Kitajskem, na katerem so se z zlato lovoriko okitili Španci, dopolnili seznam reprezentanc, ki se bodo lahko udeležile kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu. Med njimi je tudi slovenska, pred dvema letoma najboljša na evropskem prvenstvu.

Reprezentance, ki bodo lahko nastopile v kvalifikacijah, so določili glede na najnovejšo svetovno lestvico, na kateri vodi izbrana vrsta ZDA. Na drugem mestu je Španija, sledijo Avstralija, Argentina, Francija in Srbija. Slovenija zaseda 16. mesto.

Iz Evrope je vabilo prejela tudi Hrvaška, ki drži 14. mesto. Iz Afrike bosta v kvalifikacijah sodelovali Angola (32.) in Senegal (35.), iz Amerik Mehika (25.) in Urugvaj (43.), iz Azije in Oceanije pa Kitajska (27.) in Koreja (30.).

Vse udeleženke kvalifikacij torej so (po abecednem vrstnem redu): Angola, Brazilija, Češka, Dominikanska republika, Grčija, Hrvaška, Italija, Kanada, Kitajska, Koreja, Litva, Mehika, Nemčija, Nova Zelandija, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Slovenija, Srbija, Tunizija, Turčija, Urugvaj in Venezuela.

Kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 23. in 28. junijem 2020, kdo jih bo gostil, pa za zdaj še ni znano. Gostitelji štirih turnirjev bodo določeni po žrebu. Olimpijske vozovnice si bodo priigrali le zmagovalci posameznih turnirjev.

Udeležbo na olimpijskih igrah v Tokiu si je ob gostiteljici Japonski na svetovnem prvenstvu na Kitajskem zagotovilo že sedem reprezentanc: po dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerik (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran).

»Z današnjo objavo smo dobili dokončno potrditev vabila za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, kar je FIBA z objavljenimi kriteriji napovedala že pred začetkom pravkar končanega svetovnega prvenstva. O organizaciji kvalifikacijskega turnirja ne razmišljamo. Bo pa Košarkarska zveza Slovenije igralcem in štabu zagotovila najbolj optimalne pogoje za vrhunsko pripravo in želimo si, da se bo reprezentanca zbrala v najmočnejši zasedbi,« je ob tem dejal Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije.

Komentarji: