Luka Dončić, Mike Tobey in Klemen Prepelič navdušili Stožice

Slovenski košarkarji so med pripravami za olimpijski kvalifikacijski turnir v Kaunasu še drugič ugnali Hrvaško, Mike Tobey se je nemudoma prikupil navijačem.
Fotografija: Stožice so po zaslugi Luke Dončića videle kar nekaj prizorov za sladokusce. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Stožice so po zaslugi Luke Dončića videle kar nekaj prizorov za sladokusce. FOTO: Leon Vidic/Delo

Drugi in morda že zadnji pripravljalni nastop slovenske košarkarske reprezentance pred kvalifikacijami za letošnje olimpijske igre zaradi znanih razlogov ni mogel do zadnjega sedeža napolniti tribun dvorane v Stožicah, a je privabil maksimalno dovoljenih 8000 gledalcev (večino brez predpisanih mask) ter ponudil prijeten in sproščen spektakel. Mnogi so se seveda zbrali, da bi po štirih letih znova videli v živo čarovnije Luke Dončića in ocenili centrske veščine sveže naturaliziranega centra Mika Tobeyja, a tudi nova zmaga nad Hrvaško ni bila kar tako.



Če je izbrana vrsta južnih sosedov nastopila v enaki zasedbi kot ob sredinem gladkem porazu z 80:94, se je slovensko moštvo močno okrepilo z Dončićem, Tobeyjem in Gregorjem Hrovatom. Toda razmerje sil na parketu je bilo vendarle precej bolj izenačeno kot na Reki. Začetek izbrancev Aleksandra Sekulića je bil sicer vrhunski, v glavni vlogi pa je bil Tobey. V hipu se je prikupil občinstvu, saj je spretno izkoriščal podaje z očmi Dallasovega zvezdnika, ki tokrat ni bil pri metu (za dve 5:11, za tri 0:5, prosti meti 0:3), a je pridno nabiral asistence, čeprav je bil bistveno manj pri žogi kot v ligi NBA.

Mike Tobey je z odlično predstavo dokazal, da je velika okrepitev za Slovenijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Mike Tobey je z odlično predstavo dokazal, da je velika okrepitev za Slovenijo. FOTO: Leon Vidic/Delo


Pri vodstvu s 26:10 je slovensko moštvo obstalo in po nizu menjav niso pomagali niti koši Klemna Prepeliča. Hrvatom sta očitno prijalo vzdušje v Stožicah in priložnost za igro proti enemu od najboljših košarkarjev na svetu, zato so se potrudili dokazati, da tudi njim košarka ni tuja. Najresneje sta tekmo vzela nekdanji Olimpijin dirigent Roko Leni Ukić in krilo Mario Hezonja, ki se je po petih sezonah v ligi NBA vrnil v Evropo k Panathinaikosu ter Sloveniji do polčasa natresel 21 točk. Kar 15 v tretji četrtini, ki jo je njegovo moštvo dobilo kar s 37:24 in razkrilo številne vrzeli v slovenski obrambi.
 

Dončić do 17 asistenc


Hrvati so bili trd oreh tudi v nadaljevanju in v 26. minuti so nevarno zagrozili, saj so si priigrali obetavno prednost 62:54 in jurišali kot nadležne ose. Njihov odpor pa ni mogel trajati v nedogled, kakovost je bila nesporno na strani slovenskih košarkarjev, ki so v pičli minuti izničili zaostanek ter s koši Prepeliča (za tri 6:8) in Tobeyja iz igre 11:14 in 11 skokov) odločno zakorakali uspehu nasproti. Ob njuni dobri igri se Dončić ni silil v ospredje, zadovoljil se je s 17 asistencami, s katerimi je pridno hranil razpoložene soigralce in potrdil, da je tudi na nekoliko slabši strelski dan eden od najboljših košarkarjev na svetu.

Pred tekmo se je slovenski kapetan Edo Murić otresel klubske negotovosti. Še za eno sezono je namreč podpisal pogodbo s Cedevito Olimpijo.

Preberite še:

Komentarji: