Vseslovenska veselica na šovu Dragića in Dončića

Miami že pleše po slovenskih notah, zgodovinska tekma z Goranom Dragićem in Luko Dončićem je sprožila pravi eksodus navijačev prek luže.
Fotografija: Slovenskim navijačem ni hudega na Floridi. FOTO: Matej Brenčič/Kompas
Odpri galerijo
Slovenskim navijačem ni hudega na Floridi. FOTO: Matej Brenčič/Kompas

»Welcome to Miami, bienvenido a Miami« sta mični dekleti v video uspešnici v kabrioletu pričakali Willa Smitha. Takšne dobrodošlice Slovenci sicer niso dočakali, a jim je v teh dneh na Floridi še kako domače in zabavno. Za vrhunec obiska ZDA si bodo danes ponoči (ob 0.30 po našem času) ogledali košarkarsko tekmo lige NBA med moštvoma Miami Heat in Dallas Mavericks, prvič si bosta iz oči v oči stala naša zvezdnika Goran Dragić in Luka Dončić.

Miami je multikulturno mesto v pravem pomenu besede in turistična meka, toda tamkajšnje občestvo še ni bilo priča takšni veselici, kakršno že uprizarjajo slovenski navijači. V tem floridskem velemestu se sliši zvok harmonike, tudi cviček je kljub carini dobro prenesel dolgo pot iz osrčja Evrope. Z vsemi mogočimi navijaškimi rekviziti opremljeni Slovenci z vseh koncev naše dežele bodo pravo rajanje uprizorili nocoj okrog dvorane American Airlines Arena in potem v njej, ko se bosta Luka in Gogi počutila kot doma. Zanimivo, Dallasova dvorana ima skoraj identično ime: American Airlines Center.


Število navijačev neznanka


Koliko se jih bo sploh zbralo? »Tukaj slišimo vse od 500 do 5000, nihče ne ve, saj je velika večina prispela v lastni režiji. Rekel pa bi, da je realna številka nekje okrog 1500,« z natančnim podatkom ni znal postreči Matej Brenčič, eden od dveh turističnih vodičev agencije Kompas, prek katere je v Miami prišlo 62 navijačev.

Osebni jubilej je odličen razlog za odhod na spektakel v Miami. FOTO: Matej Brenčič/Kompas
Osebni jubilej je odličen razlog za odhod na spektakel v Miami. FOTO: Matej Brenčič/Kompas


Tudi Bert Logar z vse bolj priljubljene in (kot se oglašuje) največje slovenske popotniške strani Po svetu nima točnih podatkov. »Je pa dobra orientacijska točka izdelava brezplačnih majic in šalov Košarkarske zveze Slovenije in Slovenske turistične organizacije. Majice so lahko prevzeli samo lastniki vstopnic za tekmo. Najprej so izdelali 1000 majic, ki so pošle v dnevu ali dveh, nato so natisnili še enkrat toliko majic, ki so prav tako bile oddane oziroma jih je le še za vzorec. S tem, da verjetno niso vsi, ki potujejo, prevzeli kompletov. Zato mislim, da lahko z vso sigurnostjo rečemo, da bo na tekmi več kot 2000 slovenskih navijačev,« je povedal Logar, čigar spletna stran je ponujala pakete z letalsko karto in vstopnico za tekmo po 250 evrov, včeraj pa bila najnižja cena povratnega leta iz Milana 434 eur. Cena vstopnice je bila med 30 in 80 dolarjev, za skupine tudi 20, prenočišče v Miamiju je v povprečju stalo 30 evrov.

V Miamiju so ponosni na Gorana Dragića. FOTO: Mojca Pišek
V Miamiju so ponosni na Gorana Dragića. FOTO: Mojca Pišek

 

Pestra debata na facebooku


Na facebooku je stran Po svetu ustanovila skupino MIAMI Dragić&Dončić 28. 3. 2019, ki ima že 1985 članov, mnogi med njimi že nekaj dni na njej objavljajo potopisne fotografije bodisi s Floride bodisi raznih evropskih letališč (Benetke, Milano, Dunaj, München …) med čakanjem na polet čez lužo. Tisti, ki so v Miami prispeli že prej, pa se najraje fotografirajo pred lokalom Rakija Lounge na Miami Beach, ki je postala nekakšna slovenska navijaška hiša in je relativno blizu dvorane s 19.600 sedeži. V Rakija Lounge, kjer so izobešene slovenske zastave in celo zastava bivše SFRJ, bodo organizirali tudi pokušino slovenskih vin in potice, Perutnina Ptuj pa bo Američanom predstavila Dončiću tako ljubo poli salamo.

American Airlines Arena je sinoči še samevala. FOTO: Mojca Pišek
American Airlines Arena je sinoči še samevala. FOTO: Mojca Pišek


Na tekmi, ki je bila 13. februarja v Dallasu, Dragić zaradi poškodbe ni igral, tako da se bosta slovenska asa, »cimra« iz reprezentance in znanca še iz Dragićevih let pri Slovanu, prvič srečala kot tekmeca. Le kdo bi si lahko zamislil takšno košarkarsko evforijo med Slovenci pred začetkom eurobasketa 2017, na katerem so fantje presenetljivo osvojili zlato kolajno? Kapetan Dragić in senzacionalni najstnik Dončić sta na noge dvignila narod, več kot 8000 njunih rojakov se je čez noč odločilo spakirati kovčke in so šli po zraku in po cesti (nekateri celo po morju in tračnicah), v Istanbul, kjer so Slovenci v finalu premagali Srbijo.


 

Rekorden še vedno Amsterdam 2000


Ampak to ni bilo najštevilčnejše romanje športnih navdušencev z južne strani Alp. Rekord še vedno drži Amsterdam 2000, ko je bilo na tekmi EP med nogometaši Srečka Katanca in Španijo kar 10.000 Slovencev, ki so prej zasedli osrednji trg Dam in zapeli skupaj s triom In (Predin, Kreslin, Lovšin): Slovenija gre naprej!

Bodo Slovenci v Miamiju uprizorili podobno vzdušje, kot je bilo pred finalom EP leta 2017 v Istanbulu? FOTO: Blaž Samec
Bodo Slovenci v Miamiju uprizorili podobno vzdušje, kot je bilo pred finalom EP leta 2017 v Istanbulu? FOTO: Blaž Samec


Prvi eksodus navijačev je bil, ko se je košarkarska Union Olimpija leta 1997 uvrstila na Final 4 evrolige, v Rimu je bilo skoraj 3000 navijačev. Še precej več, med 7000 in 8000, jih je šlo na četrtfinale eurobasketa 2005 v Beograd. Rokometna reprezentanca je med EP 2012 v Vršac privabila 3000 rojakov, še dvakrat toliko jih je bilo na lanskem euru v bližnjem Zagrebu, kjer je šlo večinoma za dnevne migrante. Hokejske rise z Anžetom Kopitarjem je na predlanskem SP skupine A v Ostravi bodrilo okrog 3000 Slovencev …
 

Tekma brez večjega pomena


Ampak romanje v Miami je vendarle nekaj posebnega. Prvič so se slovenski športni »verniki« množično odpravili tako daleč. Pa četudi je, ironično, iz športnega vidika tekma bolj ali manj revijalnega značaja. Dallas gotovo ne bo igral v končnici lige NBA, Miami se sicer krčevito bori za osmo mesto v vzhodni konferenci, a po porazu na floridskem derbiju z Orlandom njegove delnice ne kotirajo visoko.

Luka Dončić in Goran Dragić sta Slovenijo popeljala do zlata na eurobasketu. FOTO: AFP
Luka Dončić in Goran Dragić sta Slovenijo popeljala do zlata na eurobasketu. FOTO: AFP


Sicer pa je tekma za večino zgolj izgovor (ali povod) za obisk v letnem povprečju najtoplejše zvezne države v ZDA (pozimi je sicer bolj toplo na Havajih, poleti pa v Louisiani). Florida ponuja zares veliko zanimivega, mnogi Slovenci bodo priložnost izkoristili ne samo za obisk znamenitih floridskih plaž, kjer je temperatura morja 26 stopinj Celzija, temveč tudi najjužnejšega otoka v ZDA Key West, zabaviščnega parka v Orlandu, močvirja Everglades z aligatorji, Nasinega centra in Kennedyjevega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral in še in še.

V Rakija Lounge na Miami Beach je bilo veselo že sinoči. FOTO: Mojca Pišek
V Rakija Lounge na Miami Beach je bilo veselo že sinoči. FOTO: Mojca Pišek

 

Brez druženja z Dragićem


Ten Tours je odpeljal okrog 100 turistov, nekaj tudi Relax. Kot je povedal Jure Uranjek s Kompasa, je njegova agencija aranžmaje za Miami dala na trg šele v sredini februarja, bolj se je namreč osredotočila na komplet treh tekem v Teksasu. »Odpeljali smo 80 navijačev, ki so si ogledali dve tekmi v Dallasu in eno v Houstonu. Organizirali smo tudi srečanje z Dončićem, tokrat v Miamiju pa to ne bo mogoče, ker gre za gostujočo ekipo. Za druženje z Dragićem pa ni bilo posebnega zanimanja, Luka je pač hit pri nas,« je razložil Uranjek, čigar agencija bo strankam poleg prej omenjenih destinacij omogočila tudi ogled teniškega turnirja, ki ta čas poteka prav v Miamiju, in festivala elektronske glasbe Ultra, ki se bo tam začel v petek.

Pa ostali Slovenci? Sprijaznili se bomo s televizijskim prenosom ... in omenjenim videom. Dobrodošli v Miamiju!


 

Preberite še:

Komentarji: