Z Murićem bi radi zadevali kot v sredo

Slovenski košarkarji bodo drevi v Celju revanšo s Hrvaško.
Fotografija: Ante Žižić in soigralci se bodo v Celju poskusili oddolžiti Sloveniji. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Ante Žižić in soigralci se bodo v Celju poskusili oddolžiti Sloveniji. FOTO: Cropix

Ljubljana – Le ugibamo lahko, v kolikšni meri so hrvaški košarkarji v sredo podcenili prvo pripravljalno tekmo pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP in zdesetkano slovensko reprezentanco, ter za koliko je moštvo Rada Trifunovića preseglo svoje realne zmožnosti s 17 trojkami ob 60-odstotnem izkoristku metov. Del odgovora bomo dobili danes ob 20. uri, ko se bosta zasedbi še enkrat srečali v celjskem Zlatorogu. Obe okrepljeni.

Za Hrvate naj bi ob štirih asih iz lige NBA tokrat nastopil tudi izkušeni branilec Krunoslav Simon, ki so mu pri Anadoluju Efesu le prižgali zeleno luč. Slovenija je od četrtka močnejša za Eda Murića, s katerim je poljska Zielona Gora prekinila pogodbo, in rekonvalescenta Luko Vončino, tako da ima na razpolago 12 košarkarjev. V nedeljo in ponedeljek pa se bodo reprezentanci pridružili še preostali kandidati za kvalifikacijski tekmi v Latviji 14. t. m. in s Turčijo v Stožicah tri dni pozneje. Takrat se bo porušilo zdajšnje nenavadno razmerje. V moštvu so namreč trenutno le štirje člani zlate zasedbe z lanskega EP (poleg Murića še Gašper Vidmar, Sašo Zagorac in Matic Rebec) in vse štiri tare negotovost, kje bodo jeseni nadaljevali klubsko kariero.

»Igrati želimo enako kot v sredo. V obrambi nas mora odlikovati borbena in agresivna igra, v napadu moramo biti sproščeni in si priigrati odprte mete. Zelo sem vesel prihoda Eda Murića, saj bo na treninge in tekme vnesel veliko pozitivne energije in znanja. Nasploh bo pomembno, da še enkrat pokažemo pravi značaj. Na Hrvaškem so fantje potrdili, iz kakšnega testa so, popolnoma so predani delu, zato si v Celju zaslužijo podporo navijačev,« je prepričan selektor Trifunović, ki v sredo verjetno še sam ni mogel verjeti svojim očem. Njegovi priložnostni izbranci so namreč igrali kot vrhunski rutinerji in ne kot z vseh vetrov zbrana druščina debitantov in dolgoletnih pomožnih sil.
 

Čebašek ali Čebenšak?

Najbolj je z 22 točkami in petimi trojkami presenetil 27-letni Jakob Čebašek (za zagrebške Sportske novosti Čebenšak), ki do srede ni odigral niti ene sekunde v dresu članske izbrane vrste. Ljubljančan bo po epizodah pri Parkljih in zapletu z izdajo izpisnice, zaradi katerega je izgubil dve sezoni, Mariboru, Elektri, Zlatorogu, polzelskih Hopsih in Liegu nadaljeval pot v Belgiji pri Mechelenu, morda pa bo oživil tudi reprezentančno kariero, ki jo je zamrznil po osvojitvi 12. mesta na EP U-20 leta 2010. Takrat so bili njegovi soigralci brata Edo in Dino Murić, Blaž Mahkovic, Jure Pelko in Luka Dimec, starejši brat zdajšnjega centra izbrane vrste Žige Dimca. Čebašek je bil takrat šesti strelec moštva s povprečjem 6 točk, v slovenskem prvenstvu pa sta njegova rekorda 26 točk, kolikor jih je pred dvema letoma natresel Termam Olimia v dresu Polzelanov, in lanskih pet trojk s tekme Rogaška – Hopsi.

Organizator igre Matic Rebec, ki je moral zaradi reprezentančne upokojitve Gorana Dragića ter odsotnosti Alekseja Nikolića, Žana Marka Šiška in Luke Rupnika v sredo igrati največ, dobrih 29 minut, medtem pravi: »V Varaždinu smo dokazali, da se lahko kosamo s Hrvati, a menim,da nas v Celju čaka še težje delo. Hrvati se nam bodo poskusili oddolžiti za poraz, hkrati pa že vedo nekaj več o naši igri.«
 

Komentarji: