Za FIBA med elito, v resnici na dnu

Drevi v ligi ABA derbi med prvakoma Hrvaške in Slovenije.
Fotografija: Mirza Begić (15) je predlani igral za Cedevito. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Mirza Begić (15) je predlani igral za Cedevito. FOTO: ABA

Ljubljana – Deseto kolo lige ABA ironično prinaša dvoboja najboljših moštev držav, ki sta v kvalifikacijah za SP 2019 strmoglavili na košarkarsko dno. V merjenju moči med prvakoma Slovenije in Hrvaške bo zagrebška Cedevita že drevi gostila Petrol Olimpijo, Krka pa bo v ponedeljek pričakala Cibono.

Človek že skoraj ne ve, ali bi se ob pogledu na najnovejšo lestvico FIBA smejal ali jokal. Na njej vodi reprezentanca ZDA pred Španijo, Francijo, Srbijo, Argentino in Litvo, na 7. mestu najdemo Slovenijo, ki je po sedmih zaporednih porazih v kvalifikacijah (tudi s 56. Belorusijo, ko sta še igrala Klemen Prepelič in Jaka Blažič) že izgubila možnosti za mundial, 9. pa je Hrvaška, ki jo lahko na Kitajsko popelje zgolj teorija. Visoki uvrstitvi sosed sta posledica nerazumnih meril, saj v razpredelnici upoštevajo dosežke zadnjih osmih let, najbolj pa bode v oči, da je bila Slovenija sedma tudi po zmagoslavju na lanskem EP, medtem ko je Hrvaška, ki je izpadla v osmini finala, nazadovala za eno mesto. A če je iskanje logike v potezah FIBA že lep čas obsojeno na neuspeh, smo lahko vse bolj zaskrbljeni tudi nad lastno produkcijo košarkarjev. Hrvate opogumljata letošnja zlata kolajna reprezentance do 16. leta in srebro moštva U-20, pri nas pa v senci Luke Dončića že več kot desetletje životarijo vse mlade selekcije. Zadnje odličje so prinesli Gašper Vidmar, Jaka Klobučar, Emir Preldžić (takrat je bil še Slovenec) in soigralci po tretjem mestu na EP U-20 leta 2006.
 

Cedevita je v vzponu


Za krizo obeh sosed je v veliki meri kriva usmeritev klubov. Petrol Olimpija po prekinitvi sodelovanja s Scottiejem Reynoldsom ne more najeti novega organizatorja igre iz tujine in ga registrirati, ker je že v dveh mesecih izkoristila kvoto osmih tujih košarkarjev s pravico nastopa v tekmovalni sezoni. Ostalo ji je torej zgolj iskanje kakovostnega slovenskega dirigenta, ki pa jih ni ravno v izobilju. Osem tujih legionarjev je v ligi ABA preizkusila tudi Cedevita, toda boljše predstave in tri zaporedne zmage so prišle šele po zamenjavi španskega trenerja Sita Alonsa s Slavenom Rimcem, in ko se je po treh letih vrnil organizator Jacob Pullen, ki je pred reprezentančnim premorom nasul Krki kar 41 točk.

Pari 10. kola lige ABA, danes: Cedevita – Petrol Olimpija (20); sobota: Igokea – Partizan (17), FMP – Mornar (21); nedelja: Crvena zvezda – Zadar (19); ponedeljek: Krka – Cibona (18), Budućnost – Mega Bemax (21); 8. kolo lige Nova KBM, sobota: Helios Suns – Zlatorog (19), Hopsi Polzela – Šenčur GGD (19), Šentjur – Sixt Primorska (19), Krka – Rogaška (20); že odigrano – Ilirija : Petrol Olimpija 74:104.

Preberite še:

Komentarji: