Zdaj morajo pokazati, zakaj so garali

Sixt Primorska danes ob 18. uri v Kopru začenja finale 2. lige ABA s skopskim MZT.
Fotografija: Sixt Primorska je v tej sezoni dvakrat ugnala MZT, a sila tesno. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Sixt Primorska je v tej sezoni dvakrat ugnala MZT, a sila tesno. FOTO: ABA

Slovenski superpokal in pokal Spar so košarkarji Sixta Primorske že spravili pod streho v tej sezoni in zelo dobro so tudi na poti k prvemu naslovu prvaka lige Nova KBM. Toda pravo tekmovalno zadoščenje in nagrado jim lahko prinese le zmagoslavje v 2. ligi ABA. Lani so v finalu klonili proti Krki, danes ob 18. uri pa se bodo v domači dvorani lotili novega poskusa in se v odločilnem dvoboju do treh zmag s skopskim MZT poskusili prebiti na višjo raven.

Koprčani so bili najuspešnejši že v rednem delu sezone 2. lige ABA in v polfinalu z 2:0 v zmagah prekosili Borac iz Čačka, zdaj pa imajo pred seboj dva možna scenarija. Če bodo nadaljevali pozitivni trend v soočenjih z Makedonci, se bodo prvič v kratki zgodovini kluba uvrstili med prvoligaše. Če bodo v finalnem merjenju moči še enkrat klonili, pa se bodo v dodatnih kvalifikacijah spopadli do dveh zmag z Zadrom, predzadnjim med regionalno elito. Toda Primorci nočejo razmišljati o rezervni opciji, po nizu odličnih predstav v minulih mesecih bi bil že kar greh, če bi ublažili ambicije.
 

Izkušeni Makedonci


MZT, tretji v rednem delu 2. lige ABA in zmagovalec polfinalnega spopada s Spars iz Sarajeva, bo vendarle vse prej kot naiven tekmec. Primorci so ga v tej sezoni resda dvakrat premagali, a doma šele po podaljšku (87:80), v Skopju pa s tesnim izidom 78:77. Makedonski podprvak, ki je lani izpadel v 1. lige ABA, ima tudi vrsto kakovostnih košarkarjev, med katerimi izstopajo branilci Lester Medford, James Woodard in Damjan Stojanovski ter krilni center Ive Ivanov, ki je v sezoni 2015/16 nosil dres novomeške Krke. V drugi polovici sezone pa se je moštvu pridružil dolgoletni reprezentančni center Predrag Samardžiski.

Trener Sixta Primorske Jurica Golemac se zaveda težavnosti naloge, ki pa bo tokrat vendarle bistveno drugačna. Lani se je njegovo moštvo potegovalo za preboj med regionalno elito na sklepnem turnirju v Čačku, zdaj pa finalni spored predvideva kar pet tekem v osmih dneh, če bodo seveda potrebne. Tudi drugi dvoboj bo v dvorani Bonifika (že v torek ob 20. uri), nato pa se bosta moštvi za dve tekmi preselili na parket športnega centra Jane Sandanski. »MZT je ob naši ekipi pokazal največ v tej sezoni in se je zasluženo prebil v finale. Čaka nas zanimiv dvoboj, saj je zasedba makedonskega podprvaka izredno nadarjena in izkušena. Zato bomo morali pokazati vse, kar smo sposobni, če želimo dobiti niz. Smo samozavestni, pripravljeni in želimo dokazati, da smo doslej dobro delali, pričakujem pa tudi izdatno pomoč navijačev,« razmišlja Golemac.

Preberite še:

Komentarji: