Abramovič je že več mesecev tudi Portugalec

Lastnik angleškega velikana Chelseaja Roman Abramovič si je konec aprila zagotovil tudi portugalsko državljanstvo.
Fotografija: Roman Abramovič se sprehaja ob stavbi višjega sodišča v Londonu leta 2011. FOTO: Suzanne Plunkett/Reuters
Odpri galerijo
Roman Abramovič se sprehaja ob stavbi višjega sodišča v Londonu leta 2011. FOTO: Suzanne Plunkett/Reuters

Roman Abramovič je zbirki potnih listov, v katerih je poleg ruskega tudi že izraelski, dodal še portugalskega. Po poročanju dnevnika Publico so lastniku angleškega nogometnega prvoligaša Chelsea državljanstvo podelili 30. aprila. Abramovič je izkoristil zakon, ki od leta 2015 dovoljuje podelitev državljanstva tako imenovanim sefardskim judom. Gre še za dogodke iz časov inkvizicije, ko so z Iberskega polotoka izgnali več sto tisoč ljudi. 

Pred podelitvijo državljanstva skrbno pregledajo družinsko drevo in tudi morebitne druge povezave, Abramovič je denimo v Hamburgu finančno podprl projekte portugalskih sefardskih judov. Sefardi so bili močno prisotni tudi na območju nekdanje Jugoslavije (Sarajevo, Dubrovnik), priimek Abramovič pa je sicer značilen za Aškenaze.

Novembra so se mediji razpisali prvem Abramovičevem obisku Londona po kar treh letih. 55-letni ruski tajkun iz mesta Saratov je sicer letos ravno na Portugalskem, v Portu, z modrimi proslavil svoj drugi evropski naslov v ligi prvakov in šele na zelenici med slavjem (na štiri oči) spoznal trenerja članskega moštva Thomasa Tuchla.

Abramovič je imel v zadnjih letih prepoved vstopa v Veliko Britanijo, klub pa je z izraelskim potnim listom obiskal prvič po treh letih, potem ko mu je leta 2018 poteklo delovno dovoljenje za prebivanje v Veliki Britaniji, novega pa mu niso odobrili. 

Preberite še:

Komentarji: