Ajax na pol poti v Madrid

V prvi polfinalni tekmi tekmi lige prvakov nizozemski velikan iz Londona z minimalno zmago. Jutri na Camp Nou Barcelona in Liverpool.
Fotografija: Donny van de Beek je za las ušel nedovoljenemu položaju in zabil prvi gol za vodstvo Ajaxa v London. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donny van de Beek je za las ušel nedovoljenemu položaju in zabil prvi gol za vodstvo Ajaxa v London. FOTO: Reuters

Ajax je bliže sedmemu finalu v najmočnejšem klubskem tekmovanju v Evropi, kot Tottenham prvemu. Še trejič zapored v izločilnih dvobojih nogometne lige prvakov je štirikratni evropski prvak zmagal v gosteh. Po Madridu in Torinu je bil v prvi polfinali tekmi uspešen še v Londonu pri Tottenhamu, kjer je prvih 90 minut dvoboja nepričakovanih polfinalistov že v 15. minuti odločil  Donny van de Beek po lepi podaji Hakima Ziyecha.

Tottenham je naposled tudi na domačem štadionu naletel na pretrd oreh, potem ko je strl dortmundskega (Borussia, 3:0) in manchestrskega (City, 1:0). Kljub zmagi pa Ajax ni bil tako prepričljiv kot je bil proti Realu v Madridu (4:1) in Juventus v Torinu s Cristianom Ronaldom na čelu (2:1).

Ajax je bil predvsem v prvem polčasu boljši tekmec, v drugem se je zadnje pol ure povlekel v obrambni »gard« in je drugi gol lovil iz nasprotnih napadov. Po enem od njih je Brazilec David Neres zatresel vratnico, s čimer je Londončane ohranil pri življenju za veliki finale, ki bo 1. junija v Madridu na štadionu madridskega Atletica.

Navijači Ajaxa so zavzeli lonodnske ulice in jim dali pridih Amsterdama. FOTO: Reuters
Navijači Ajaxa so zavzeli lonodnske ulice in jim dali pridih Amsterdama. FOTO: Reuters


Trener Tottenhama Mauricio Pochettino je imel pri sestavi začetne enajsterice velike preglavice, saj ni mogel računati na poškodovanega najboljšega strelca Harryja Kanea in kaznovanega četrtfinalnega junaka Heung-min Sona. Kar za štiri nogometaše Tottenhama, ki še nikoli ni igral evropskih finalih, pa je bil dvoboj proti nizozemskemu velikanu posebnega značaja: Danec Cristian Eriksen, Belgijca Jan Vertonghen in Toby Alderweireld ter Kolumbijec Davison Sanchez so bili vzgojeni pri Ajaxu.

»Ni možnosti, da bi bili preutrujeni,« je Argentinec na Tottenhamovem trenerskem stolčku odločno zatrdil pred tekmo, ki je vendarle razkrila, da je bil Ajax bistveno bolj pri moči in svež.

Trener Tottenhama Mauricio Pochettino (desno) je dejal, da bodo njegovi igralci leteli po igrišču. FOTO: AFP
Trener Tottenhama Mauricio Pochettino (desno) je dejal, da bodo njegovi igralci leteli po igrišču. FOTO: AFP


Ajaxov trener Erik ten Hag ni imel večjih skrbi z izbiro najboljših in z utrujenostjo igralcev. Zaradi velike priložnosti, da bi se Ajax lahko uvrstil v finale, minuli vikend na Nizozemskem niso igrali prvenstvenih tekem, zaradi česar se je amsterdamsko moštvo lahko še bolj temeljito pripravilo za današnjih prvih 90 minut. 

Povatna tekma bo v sredo, 8. t. m. v Amsterdamu.

 

Komentarji: