Aleksander Čeferin: Vladimir Putin ima raje druge športe

Predsednik Evropske nogometne zveze je v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera spregovoril tudi o sankcijah za ruski nogomet.
Fotografija: Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin (desno) in predsednik Rusije Vladimir Putin sta nekoč že sedela za isto mizo in govorila o prijetnejših športnih temah, kot je bilo denimo SP 2018 v Rusiji. FOTO: Sputnik/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin (desno) in predsednik Rusije Vladimir Putin sta nekoč že sedela za isto mizo in govorila o prijetnejših športnih temah, kot je bilo denimo SP 2018 v Rusiji. FOTO: Sputnik/Reuters

Prvi mož Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera z odkritimi mislimi o vojni v Ukrajini marsikoga ganil, nekatere morda tudi razburil. Pojasnil je tudi nujne odločitve Uefe v kontekstu sankcioniranja Rusije.

»Povlekli smo športne kazni in hkrati pomagamo milijonom ukrajinskih otrok ter beguncem. Politika ne vpliva na naše odločitve, toda na vsak način je del našega življenja. Lahko pa mi vplivamo na politiko, ker imamo veliko podpore,« je med drugim povedal najvplivnejši Slovenec v svetu športa in po športno opisal tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Putin vselej pripravljen sodelovati, čeprav ima najbrž raje druge športe

»Uefa in Putin sta imela korekten odnos. Vselej je bil pripravljen sodelovati, mislim pa, da ima raje druge športe,« ta trenutek najbolj osovraženega zemljana ni uvrstil v krog največjih nogometnih navdušencev. Putinov najljubši moštveni šport je hokej.

image_alt
Iz Kijeva sem vozil 38 ur, 26 ur sem preživel na telefonu s Čeferinom

Čeferin je še enkrat zatrdil, da je bilo kaznovanje ruskih športnikov pravilno. »Sankcije so bile nujne, ker je ne gre za politično, temveč za humanitarno krizo. Joče mi srce, ker smo kaznovali ruske športnike, saj te vojne niso želeli in se niso odločili zanjo. Ampak za mir je bilo treba biti enoten.«

Aleksander Čeferin se dobro spominja tudi vojne v Jugoslaviji. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Aleksander Čeferin se dobro spominja tudi vojne v Jugoslaviji. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters

Spomnil je tudi na vojno v nekdanji Jugoslaviji, ki ja imela po njegovem prepričanju veliko podobnosti. »Tudi ta vojna je bratska vojna. Stradajo nedolžni, ne politiki. V Jugoslaviji je bilo strašno. Spomnim se ... Za nas v Sloveniji je trajala samo 10 dni, imel sem le 23 let in sem moral biti pripravljen za streljanje,« je povedal Čeferin.

V proračunu bo manj denarja, toda naša odločitev je pravilna

Uefa in  Rusija sta imeli tudi močno pokroviteljsko povezavo. Eden od glavnih pokroviteljev je bil energetski velikan Gazprom, s katerim je Uefa prekinila sodelovanje, zaradi katerega bo ostala brez 150 milijonov evrov do leta 2024.

»Odločitev je bila pravilna. V proračunu bo manj denarja, ampak ljudje umirajo. Dnevno se slišim s predsednikom ukrajinske nogometne zveze in tudi rusko sem pred odločitvijo opozoril na posledice. Nisem strahopetec in stvari ne počnem na skrivaj,« je med drugim razkril Čeferin.

Preberite še:

Komentarji: