Angleški navijači na sestanku s Čeferinom proti reformi lige prvakov

Po mnenju FSA se lahko moštva uvrstijo v evropska tekmovanja le na podlagi dosežkov v domačem tekmovanju.
Fotografija: Aleksander Čeferin predsednik UEFA 3.5.2021 Grosuplje Slovenija [Aleksander Čeferin,odvetniki,predsedniki,UEFA,šport 2021,Grosuplje,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin predsednik UEFA 3.5.2021 Grosuplje Slovenija [Aleksander Čeferin,odvetniki,predsedniki,UEFA,šport 2021,Grosuplje,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik/delo

Predstavniki Združenja otoških nogometnih privržencev (FSA) so na sestanku s predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom kritizirali reformo lige prvakov, ki je napovedana v sezoni 2024/25.

»Uefi in Aleksandru Čeferinu smo jasno predstavili naše poglede. Po našem mnenju se lahko moštva uvrstijo v evropska tekmovanja le na podlagi dosežkov v domačem tekmovanju. Vse druge oblike, ki bi ekipam omogočal nastop na mednarodni ravni na podlagi prestiža ali zgodovinske uspešnosti, so po našem mnenju nesprejemljive. Ostro nasprotujemo širitvi lige prvakov,« je po sestanku med drugim zapisal prvi mož FSA Kevin Miles.

Uefa je na aprilski seji njenega izvršnega odbora, ki je bila le nekaj dni po zdaj že propadlem poskusu ustanovitve superlige – trenutno to tekmovanje podpirajo le Real Madrid, Barcelona in Juventus, medtem ko so Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atletico Madrid, Milan in Inter zelo hitro odstopili iz tega projekta – potrdila načrt za prenovo elitnega klubskega nogometnega tekmovanja na stari celini, ki se bo leta 2024 z 32 razširila na 36 klubov.
 

Sodišče o morebitni zlorabi prevladujočega položaja


»Navijači so srce nogometa in njihovo mnenje je zelo pomembno,« je po srečanju z najvišjimi predstavniki FSA med drugim dejal Čeferin. Na tem sestanku so bili poleg predstavnikov navijaških skupin Arsenala, Liverpoola, Chelseaja, Manchester Cityja, Manchester Uniteda in Tottenhama tudi nekateri predstavniki navijaških klubov iz Španije.

Ob tem kaže omeniti, da je špansko sodišče danes zaprosilo sodišče EU v Luksemburgu za presojo, ali je Uefa zlorabila prevladujoči položaj pri zaustavitvi superlige. Po mnenju Reala, Barcelone in Juventusa Uefa krši 101. in 102. člen pogodbe o EU, ki prepoveduje monopolno delovanje.

Komentarji: