Ante Guberac hoče s Koprom ekspresno v prvo ligo in Evropo

Novi-stari predsednik nogometnega tretjeligaša z Obale napoveduje nov vzpon kanarčkov.
Fotografija: Pod vodstvom Anteja Guberca so nogometaši Kopra dosegli največje uspehe. Foto FC Koper
Odpri galerijo
Pod vodstvom Anteja Guberca so nogometaši Kopra dosegli največje uspehe. Foto FC Koper

Koper – Hitro so minila tri leta in v tem obdobju je zelo globoko padel nekdanji prvoligaš z Obale. Novembra 2015 je vodenje kluba na silo prevzel zdaj že bivši župan Kopra Boris Popovič in do tedaj stabilnega prvoligaša, ki je sodil med najboljše v državi, pahnil na najnižjo raven tekmovanja, ker pač ni upošteval kriterijev za tekmovalno licenco. Kanarčki so v tej sezoni vodilno moštvo v tretji ligi - zahod, a so bile na vidiku spet težave, saj je Popovič izgubil županske volitve, hkrati pa tudi naklonjenost občinstva in glavnega sponzorja Luke Koper.

Vrnitev Anteja Guberca, šefa uspešnega obalnega gradbenega velikana Grafista, ki se je gopsosko umaknil pred samovšečnim prijateljem Popovičem, zdaj deluje kot balzam za koprsko nogometno dušo. "Klub se je spet znašel v težkem položaju. V preteklosti sem v podobnih situacijah že prišel v klub, pomagal ter zgradil močan kolektiv z dobrimi rezultati. Tudi zdaj imam podobne načrte. Ljudje poznajo moj način delovanja in vejo, kaj sem s klubom dosegel. Vsakič, ko sem odhajal, sem pustil za sabo čiste račune, od kluba nisem ničesar terjal, čeprav sem vlagal tudi svoj denar. To sem odpisal. Vemo, da v primeru drugih ni bilo tako, vključno z Milanom Mandarićem," je bil neposreden Ante Guberac.


Mandarić si je zaprl vrata na Bonifiko


Zdi se, da so na malce skrivnostno sklicani redni letni skupščini, kjer je odstopil predsednik Valter Valenčič, v prvi vrsti hoteli izključiti možnost, da bi se v Koper vrnil Mandarić, ki je to večkrat napovedal v medijskem obračunavanju s Popovičem. "Menim, da si je Mandarić zaprl vrata v Kopru s svojim načinom vodenja kluba in poznejšimi zahtevami, ko je od kluba terjal vloženi denar. Ne vem, kdo si še želi nove negotovosti, novih težav. Sam tu živim, delujem v mestu in regiji, nikakor si ne želim pokvaiti ugleda med ljudmi. S klubom imam zdrave in dolgoročne načrte," je pojasnil Guberac, ki je že pošteno zavihal rokave in za svoja najtesnejša sodelavca pridobil Andreja Poljšaka, ki bo koordinator v nogometni šoli, in Novico Nikčevića, ki bo v prvi vrsti zadolžen za angažiranje igralcev v skladu z ambicioznimi načrti. "Na Bonifiko sem se vrnil, ker me zanima igranje v prvi ligi, glavni cilj pa je uvrstitev v evropsko tekmovanje. Zato že v januarskem prestopnem roku začenjamo sestavljati ekipo, ki ne bo imela težav z uvrstitvijo v drugo ligo, poleti pa se bomo še dodatno okrepili, da bi se ekspresno uvrstili v prvo ligo," smelo napoveduje Guberac, čeprav se zaveda, da druga liga ni mačji kašelj. "Vse to mi je znano. Zavedati pa se morate, da imam kar bogate izkušnje z vodenjem kluba, vem, kako se osvojajo lovorike in kaj je potrebno za nastope v evropskem tekmovanju. Seveda pa bomo ostali previdni in vse natančno načrtovali."


Domača ekipa, podpora mesta


Prvi mož rumeno-modrih ima povsem natrpan urnik. "V prihodnjih dneh se nameravam sestati z novim županom Alešem Bržanom, vodstvom Luke Koper in drugimi gospodarstveniki z Obale. Verjamem, da bo občinska oblast še naprej naklonjena nogometu in bo klub podpirala vsaj v takšni meri kot doslej. Prepričan sem, da bomo našli skupni jezik tudi z Luko Koper. Verjamem, da njeno vodstvo želi dobro Kopru tudi na športnem področju in da doslej kluba ni sponzoriralo iz nekih parcialnih interesov," razmišlja Guberac, ki v rubriki glavnih nalog izpostavlja še: "Članska ekipa mora imeti domači pečat, izboljšali bomo delovanje nogometne šole. Prizadevam si, da bi se vrnili nekateri igralci, ki so zrasli pri nas. Tretja liga je za njih sicer neprivlačna, že v prihodnji drugoligaški sezoni pa bo drugače. Ob tem želimo na tribune vrniti navijače, ki se bodo lahko poistovetili s celotnim klubom, ne samo s članskim moštvom. Brez navijačev ni kluba, zato jim bomo rade volje prisluhnili. Klub je tudi njihov, res pa je, da ga ne morejo voditi," brez fige v žepu razloži novi-stari gospodar Bonifike Ante Guberac, ki je v roke dobil klub brez dolgov, v dobri finančni kondiciji.

Komentarji: