Atletico po minimalni zmagi nad Arsenalom potuje v finale

Nogometaši Atletica so na na povratni tekmi premagali Arsenal z 1:0 in se uvrstili v finale evropske lige.
Fotografija: Diego Costa je potrdil napredovanje Atletica v finale.
Odpri galerijo
Diego Costa je potrdil napredovanje Atletica v finale.

Atletico je na Wandi Metropolitano unovčil prednost domačega igrišča, nevtraliziral napade Arsenala in po zadetku Diega Coste dosegel minimalno zmago. Prva tekma v Londonu se je končala z 1:1, zato v finale evropske lige, ki bo v Lyonu, potujejo Madridčani. 

Tekma ni ponudila veliko lepega nogometa, Atletico se je postavil v obrambo in prepustil pobudo Arsenalu, ki je bil tokrat brez pravih idej. Topničarji so poizkušali po bokih in s predložki, a so bili branilci Atletica vselej zbrani, Jan Oblak pa na tekmi ni imel veliko dela. Pobuda Arsenala je bila jalova, v zaključku so poizkusili na vse ali nič, a ostali praznih rok. 

Atletico se bo tako znova potegoval za evropsko lovoriko, Arsenal pa je ostal praznih rok. Doba Arsena Wengerja na klopi topničarjev se bo končala brez evropskega naslova, Arsenal je za nameček ostal tudi brez nastopa v ligi prvakov v prihodnji sezoni. Londončani si z današnjo predstavo napredovanja niso zaslužili, niti Atletico ni pokazal veliko, a vendarle dovolj za napredovanje.

V drugem polfinalu sta se pomerila Salzburg in Marseille. Francozi so na prvi tekmi doma zmagali z 2:0, Avstrijci pa so zaostanek izničili, zato je sledil podaljšek. Štiri minute pred streljanjem enajstmetrovk je po kotu, ki ga ne bi smelo biti, zadel Rolando in Marseillu zagotovil napredovanje v veliki finale evropske lige.  
 

Prvi polčas


Prvo veliko priložnost na tekmi so imeli domačini, Diego Costa je v skoku preskočil Laurenta Koscielnyja, nato je bil močnejši še od Nacha Monreala, v sklepnem delu pa je bil premalo natančen, da bi premagal Davida Ospino. V osmi minuti je imel veliko smole Koscielny, ki je čudno stopil in se takoj prijel za gleženj, nato pa v bolečinah obležal na tleh. Wenger je moral takoj opraviti prvo zamenjavo, v igro je vstopil Calum Chambers, pri Koscielnyju pa vse kaže, da je letošnjo sezono že končal. 

V prvih 25 minutah ekipi v Madridu nista prikazali prav veliko dobrega nogometa, Atletico se je pomaknil v obrambo in prepustil pobudo Arsenalu, ki pa še ni resno ogrozil vrat Oblaka. Arsenal plete mrežo okrog kazenskega prostora Atletica, a pravega prostora za zaključne strele topničarji nimajo.

Po prostem strelu Kokeja v 38. minuti se je v priložnosti znašel Atletico, Antoine Griezmann je imel nekaj prostora v kazenskem prostoru, njegov strel iz obrata pa je zletel za dober meter mimo desne vratnice Arsenala. Atletico Madrid je prišel do vodstva v sodniškem dodatku prvega polčasa, ko je po odlični podaji Griezmanna v kazenskem prostoru do priložnosti prišel Costa, ki je z diagonalnim strelom premagal Davida Ospino. Atletico po polovici tekme vodi z 1:0, Arsenal zdaj potrebuje zadetek za podaljške.


Drugi polčas


V drugem delu je Arsenal začel nekoliko bolj podjetno, v 52. minuti se je v priložnosti pred Oblakom znašel Aaron Ramsey. Jack Wilshere je slabo streljal, žoga pa je v kazenskem prostoru prišla do Ramseyja, ki je nato iz ne najlažjega položaja streljal slabo in žoga je zletela mimo vrat. Na drugi strani je imel Diego Costa še eno priložnost, a ga je Calum Chambers oviral ravno dovolj, da ni prišel do strela. V zadnjih minutah se je igra nekoliko razživela, Arsenal postaja nevarnejši. 

Priložnost za Arsenal je imel še Granit Xhaka, ki je z okrog 20 metrov močno streljal po tleh, žoga pa se je od vratnice odbila za gol Oblaka, ki se je žoge ravno toliko dotaknil, da ta ni zletela v njegovo mrežo. Atletico je iz protinapadov še vedno nevaren, David Ospina je bil na hudi preizkušnji, a mu je žogo vendarle uspelo zadržati. V 71. minuti je Henrikh Mkhitaryan v kazenskem prostoru ukrotil žogo in dobro sprožil, a je meril za nekaj centimetrov čez prečko Oblaka, rezultat ostaja 1:0. Na drugem srečanju je Salzburg povedel z 2:0 in izničil prednost Marseilla s prve tekme, kaže na podaljške.

V zadnjih minutah je Atletico spet bolj nevaren, nekajkrat je bilo vroče pred vrati Ospine, a niti domači niso prišli do pravega strela. Diego Costa se je medtem poškodoval in zahteval menjavo. Arsenalu teče voda v grlo, še vedno poskušajo po bokih, a njihovi predložki niso nevarni. Atletico še dobrih pet minut loči od finala. V Madridu že teče 91. minuta, še dobri dve minuti do konca.

Preberite še:

Komentarji: