Čas za prvi Juventusov gol Ronalda v ligi prvakov

Angleži v Torinu brez bele zastave. Portugalec se približuje prvemu »dvojnemu dvojčku« v črno-beli majici.
Fotografija: Cristiano Ronaldo (v sredini), Giorgio Chiellini (levo) in Miralem Pjanić (desno) so med zadnjim treningom kazali vsak svojo stran.
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo (v sredini), Giorgio Chiellini (levo) in Miralem Pjanić (desno) so med zadnjim treningom kazali vsak svojo stran.

Ljubljana – Kaj novega lahko ponudi sredin večer v ligi prvakov, potem ko so sinoči razkrili svojo (ne)moč težkokategorniki à la Barcelona, Bayern, PSG in Liverpool? Zelo veliko – med drugim bo lovil svoj prvi gol v majici Juventusa strelski kralj lige prvakov Cristiano Ronaldo, na istem štadionu se bosta merila člana elitne skupine trenerjev Massimiliano Allegri in Jose Mourinho.

Tudi sreda prinaša več zanimivih tekem v ligi prvakov.
Tudi sreda prinaša več zanimivih tekem v ligi prvakov.


Cristiano Ronaldo je dobro naoljeni stroj za doseganje golov. Tudi najbolj vneti navijači 33-letnega ostrostrelca z Madeire ne bi mogli opisati vseh golov, ki jih je od leta 2002 zabil CR7, morda bi bilo lažje našteti tudi dvajset tisoč decimalk števila pi. Tudi po selitvi iz Madrida v Torino je podobno. Portugalec je imel začetne težave kot v prvih kolih minule sezone pri Realu, v zadnjem času se je prebil v ospredje tudi pri Juventusu. V prvih enajstih kolih serie A je zbral 7 golov in 6 podaj, zanesljivo se približuje »dvojnemu dvojčku«, če bi njegov pohod opisali s košarkarsko terminologijo. Pozor, v zadnjih petnajstih letih je to uspelo le enemu (!) klasičnemu napadalcu v Italiji, Zlatanu Ibrahimoviću v sezoni 2010/11 ... Ronaldo ima na računu pet takih podvigov zgolj iz Madrida, največ statističnih točk v španskem prvenstvu je zbral v sezoni 2014/15, ko je nanizal 48 golov in 16 podaj.



Njegova statistika je prazna prav v tekmovanju, v katerem velja za nespornega kralja strelcev – v ligi prvakov. V dveh tekmah za črno-bele je ostal brez gola ali podaje, kar je »nesprejemljivo« za nogometaša z rekordnimi 120 goli v ligi prvakov. Drevi naj bi napočil čas za Ronaldov prvenec v majici Juventusa tudi v najmočnejšem Uefinem tekmovanju.

Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho se zaveda velikosti izziva na gostovanju v Torinu.
Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho se zaveda velikosti izziva na gostovanju v Torinu.


Manchester United se zdi ranljiv, toda morda je takšen najbolj neustrezen za Portugalčeve načrte. Manchester United je Ronaldova »alma mater« v vrhunskem nogometu, gotovo se ne bi veselil nobenega gola. Toda njegova lakota po zadetkih se zdi nadnaravna, favorit večera je gotovo torinska »stara dama«. Granitna obramba je bila vselej zaščitni znak Juventusa, povezovalec igre Miralem Pjanić odlično povezuje tudi poti do napadalnega trojčka (4-3-3) Dybala-Mandžukić-Ronaldo. Seveda, če se bo za tovrstno kadrovsko taktiko odločil trener Massimiliano Allegri.​


Tudi Bijol nad Italijane?


Gostujoči trener Jose Mourinho ve, da drevi ne bi bilo dobro izgubiti, saj bi Manchester United v tem primeru popolnoma vrnil v igro za osmino finala tudi Valencio, pri kateri bodo Angleži gostovali prav v zadnjem letošnjem dejanju lige prvakov 12. decembra. Bomo videli, kako bodo odgovorili »rdeči vragi« z navezo (4-3-3) Sanchez-Lukaku-Martial (Lukaku je izpustil zadnji trening), pod drobnogledom bo tudi boj v zvezni vrsti med Pjanićem in Paulom Pogbajem. Slednji bo prišel v Torino prvič po letu 2016, ko se je iz Torina vrnil v Manchester za 105 milijonov evrov odškodnine.

Bayernov napadalec Robert Lewandowski poziva soigralce k bolj motivirani igri proti AEK.
Bayernov napadalec Robert Lewandowski poziva soigralce k bolj motivirani igri proti AEK.


»Ni se mu bilo lahko prilagoditi na angleški nogomet, uspelo pa mu je prav po zaslugi Mourinha,« je o 25-letnem Francozu spregovoril tudi Fabio Capello, starosta trenerjev in vrhunski poznavalec italijanskega ter angleškega nogometa. Angleži na štadionu Juventusa gotovo ne bodo padli brez izstreljenega naboja, zato se obeta v Torinu derbi sredinega večera. Manchester United je v zadnjem mesecu vsaj delno uglasil strune in sodi med bolj uigrane klube v premier league.

Takole so Edin Džeko (levo) in drugi nogometaši Rome preizkusili travnato površino štadiona CSKA v Moskvi.
Takole so Edin Džeko (levo) in drugi nogometaši Rome preizkusili travnato površino štadiona CSKA v Moskvi.


Ne le v Torinu, tudi v 3000 km oddaljeni Moskvi bo zanimivo, med favoriti pa bodo spet – Italijani. CSKA bo poskušal prekrižati načrte Romi, med aduti Rusov pa bi bil lahko tudi slovenski zvezni igralec Jaka Bijol. Morebitna zmaga bi CSKA močno približala uvrstitvi v osmino finala lige prvakov.

Preberite še:

Komentarji: