Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Čeferin o mundialu 2026: Evropejci bodo glasovali po lastni presoji

Nogomet: Dan pred prvo tekmo 21. mundiala glasovanje o organizatorju SP 2026 – Favorit trojček ZDA-Kanada-Mehika, toda Arabci niso brez možnosti
Super sodobni štadion MetLife v New Jerseyju bi gostil finalno tekmo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2026.
Super sodobni štadion MetLife v New Jerseyju bi gostil finalno tekmo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2026.
12. 6. 2018 | 15:00
13. 6. 2018 | 15:53
6:31
Ljubljana – V četrtek popoldne (17) bosta odprla 21. svetovno prvenstvo v nogometu gostiteljica Rusija in Saudska Arabija, v naslednjih dneh bodo ustavili čas po vseh poldnevnikih. Toda Rusija 2018 bo na vrsti šele po ameriško-arabskem »derbiju« za organizacijo mundiala 2026. Jutri se namreč v Moskvi obeta hud boj med ZDA, Mehiko in Kanado na eni ter Marokom na drugi strani.

Leta 2030 bodo praznovali stoletnico mundiala, megalomanski dogodek naj bi tedaj gostoval bodisi v Južni Ameriki bodisi na stari celini. Doslej znani sta kandidatura trojčka Argentina-Urugvaj-Paragvaj in kandidatura Anglije. Leta 2034 naj bi prvenstvo pripadlo Kitajski. Toda dotlej je daleč. Delegati 211 članic Fife bodo najprej glasovali o šampionatu 2026, ko bo Fifa razširila tekmovanje na 48 reprezentanc. Obeta se zahteven varnostno-logistični izziv za zmagovalca. Ta bo znan jutri na kongresu Fife v središču Moskve, za zmago se potegujeta le dva: ameriške države ZDA, Kanada in Mehika – poimenovane United – ter Maroko.


Maroški kralj pripravil 15 milijard dolarjev


Navidezen boj davida z golijatom ni predvidljiv, kot se zdi ob primerjavi Maročanov s tremi giganti. Ponudba Severnih Američanov je resda boljša, bližje nogometni tradiciji in nemara bolj spektakularna kot maroška, prav tako Američani bolje izpolnjujejo visoke zahteve Fife. Posebna delovna skupina, ki je ovrednotila ustreznost posameznih kandidatur, je prižgala zeleno luč za oba tabora, toda razlika v ocenah je očitna – na lestvici od 0 do 5 so prejeli Maročani oceno 2,7, Američani okroglo štirico (glej tabelo).

Infografika
Infografika


Upoštevaje merila, kakršna so infrastruktura za udeležence, nastanitvene zmogljivosti, transport, digitalizacija, navijaška območja, organizacijski stroški, mediji, marketing in vstopnice, ne smemo prezreti temeljnih zahtev Fife. Štadioni morajo biti sodobni, za tekme v skupinah ne smejo imeti manj kot 40.000 sedežev, polfinalni prizorišči mora krasiti najmanj po 60.000 sedežev, finalno tekmo bi si moralo ogledati več kot 80.000 navijačev.


Možno glasovanje blokov


Maroko je predložil Fifi dokumentacijo s 14 štadioni, med katerimi je tudi objekt s 93.000 sedeži v Casablanci, ki je šele načrtovan. Ta čas je zgrajenih pet objektov, dva so začeli graditi, sedem naj bi jih čakalo na odločitev Fifinih delegatov. Maročani so že organizirali afriško prvenstvo (1988) in dvakrat svetovno klubsko prvenstvo (2013, 2014), glavni pobudnik gigantskega športno-političnega projekta pa je maroški kralj Mohamed VI., ki naj bi imel zajamčenih 15 milijard evrov investicijskih sredstev. Ameriški partnerji se ne bi soočili z megalomanskimi izzivi kot Maročani, ne nazadnje že premorejo vrhunsko nogometno in cestno-prometno infrastrukturo in najbogatejše izkušnje z organizacijo velikih tekmovanj. Mehika je bila ponosna gostiteljica mundiala v letih 1970 in 1986, najodmevnejši turnir je leta 1994 gostoval tudi v ZDA. Kanadčani so vrhunsko organizirana nacija, ni dvoma, da bi tudi na njeni grudi vse teklo gladko. Približno 80 odstotkov tekem bi igrali v ZDA, po deset odstotkov pa v Mehiki in Kanadi. Če bi Fifa prvič v 88-letni zgodovini mundiala zaupala izvedbo šampionata trem državam, bi igrali finalno tekmo na super sodobnem štadionu MetLife z 82.500 sedeži v New Jerseyju, objektu za 1,8 milijarde dolarjev, na katerem domujeta ekipi ameriškega nogometa New York Giants in New York Jets.

Doslej so se javno opredelili do kandidatur le nekateri, trenutni rezultat je 30:26 za Američane, formalno neopredeljenih je ostalo 151 članic, med njimi tudi Nogometna zveza Slovenije. Zdi se, da lahko Američane pokopljejo le – Američani. Seveda so možna blokovska glasovanja. Članice Južne, Srednje in Severne Amerike ter Karibov – kandidatke nimajo pravico glasovanja – bodo podprle »United«, članice iz islamskih držav povečini Maroko, toda ne vse: Saudska Arabija in Afganistan sta denimo javno podprla ZDA in njihovi partnerici. Raznolikost velja tudi za afriške članice Fife, četudi so blizu Maroku.


Zmagoslavje Trumpove Amerike v središču Moskve?


»Evropejci bodo glasovali po lastni presoji, tako pa bo tudi moje priporočilo na sestanku Uefe v Moskvi,« nam je zatrdil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Da Uefine članice ne bodo a priori glasovale za ameriški trojček, je logično. Belgija in Francija sta denimo javno podprli Maročane, podobno kot Rusi in Srbi, ki so glasovali predvsem proti Američanom. Za zmago bodo nujni 104 glasovi.

Pred glasovanjem je odprtih več vprašanj. Kako bo vsaj posredno vplival na delegate ameriški predsednik Donald Trump? Slednji je krenil v popolno ofenzivo že nekaj mesecev nazaj, ko je požugal afriškim državam, naj s svojim glasovanjem ne ogrozijo prejemanja denarne podpore iz ZDA. Pred dnevi je zaradi bolj usodnih izzivov verbalno napadel tudi kanadskega premiera Justina Trudeaua, partnerja v projektu SP 2026 ... Kako bo vplivalo na Fifine delegate dejstvo, da Američani napovedujejo Fifi rekordno visoke prihodke 14 milijard dolarjev za štiriletko 2023-2026 in 11 milijard dobička? Z »rusko« štiriletko 2015-2018 naj bi denimo Fifa ustvarila 6 milijard dolarjev prihodkov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine