Čehi zdaj že pišejo svojo novo pravljico

Četrt stoletja po nastopu v finalu eura češka nogometna reprezentanca v osmini finala ugnala favorizirano Nizozemsko.
Fotografija: Veselju čeških nogometašev in navijačev v Budimpešti ni bilo konca. FOTO: Attila Kisbenedek/Reuters
Odpri galerijo
Veselju čeških nogometašev in navijačev v Budimpešti ni bilo konca. FOTO: Attila Kisbenedek/Reuters

Ko se začne končnica, se karte razdelijo znova. To je stara resnica v športu in tako so lahko še dolgo sinoči razmišljali nizozemski nogometaši z armado svojih številnih navijačev, potem ko so se nepričakovano spotaknili ob češko oviro in v Budimpešti po koncu tekme v osmini finala že pomahali v slovo euru 2020. Češka izbrana vrsta je očitno začela pisati svojo novo pravljico.

Natanko 25 let je naokrog, odkar so Čehi presenečali na euru v Angliji, preskakovali ovire in se uvrstili v veliki finale, se tudi tam odločno postavili po robu Nemcem, imeli po 90 minutah izid 1:1, tekmece pa je nato v podaljšku rešil zlati gol Oliverja Bierhoffa, zdaj že dolgo reprezentančnega direktorja. Toda Češka je nato še bolj privlačen nogomet igrala na euru 2004, se takrat resda poslovila od konkurence v polfinalu, pred tem pa je na najboljši tekmi prvenstva ugnala Nizozemsko s 3:2.

In prav oranžne je ugnala tudi včeraj, tokrat z 2:0. Tokrat Čehi še zdaleč nimajo tako prepoznavnega moštva kot pred omenjenimi 17 leti, Nizozemska je v skupinskem delu delovala precej bolj prepričljivo, v sanjskem ozračju razprodane Arene Ferenc Puskás v Budimpešti je imelo tudi glasno podporo številnih rojakov na tribunah. Toda vse se ji je sesulo, ko si je obetavni Juventusov branilec Matthijs de Ligt zaradi igranja z roko prislužil rdeč karton. Čehi so bili odtlej še bolj samozavestni, za končni izid 2:0 je zadel njihov najboljši strelec Patrick Schick, uveljavljen napadalec Leverkusna v bundesligi. Po koncu pa je bil omenjeni nizozemski osmoljenec neutolažljiv: »Moštvo je izgubilo zaradi moje napake. Tega si ne bi smel privoščiti ...«

Matthijs de Ligt je bil po rdečem kartonu, ko je Nizozemska tako v 55. minuti ostala brez njega na igrišču, neutolažljiv. FOTO: Attila Kisbenedek/Reuters
Matthijs de Ligt je bil po rdečem kartonu, ko je Nizozemska tako v 55. minuti ostala brez njega na igrišču, neutolažljiv. FOTO: Attila Kisbenedek/Reuters


Italijanski levi in avstrijski heroji


Po sobotnem sporedu uvodnega dne te zanimive osmine finala pa je odmeval zlasti sila izenačen dvoboj naših sosed – Italije in Avstrije. Prvi je tako glede na prikazano v skupinskem delu kot tudi tradicijo in sploh nogometni ugled pripadla favorizirana vloga, igrišče pa je potem razkrilo tudi tisto, kar so v zadnjih letih spoznavali člani slovenske reprezentance – avstrijska izbrana vrsta je iz leta v leto močnejša!

Na sobotni londonski večer ni bila daleč od podviga, ob končnem izidu 1:2 so rdeče-belo-rdeče v domovini častili, kot bi bili zmagovalci. Brutalno slovo po herojskem boju – takšen je bil naslov v nedeljski izdaji Kronen Zeitunga, v katerem dejansko niso skrivali navdušenja nad predstavo svojih rojakov v Londonu. Temu primerne so bile tudi visoke ocene za učinek posameznikov. V podobnem slogu je poročal tudi nedeljski Kurier, ki je za najboljše med Avstrijci ocenil Aleksandra Dragovića, Davida Alabo in Marcela Sabitzerja. Povrh so naši severni sosedje prek Marka Arnautovića dosegli vodilni gol, a ga sodnik zaradi ofsajda, kar je pokazal poznejši posnetek, ni priznal.

Federico Chiesa (levo) je bil najboljši igralec napete tekme med Italijo in Avstrijo. Foto Frank Augstein/AFP
Federico Chiesa (levo) je bil najboljši igralec napete tekme med Italijo in Avstrijo. Foto Frank Augstein/AFP


Italija pa je v četrtem nastopu na tem prvenstvu četrtič zmagala. Tokrat je naletela na najvišjo oviro doslej na euru 2020, mojstrovina Federica Chiese ji je odprla pot k četrtfinalu. V Gazzetti dello Sport, v kateri so na naslovnici zapisali Italijanski levi, so prav omenjenega nogometaša izbrali za najboljšega, pohvalno so pisali tudi o zanesljivem vratarju Gianluigiju Donnarummi in strelcu drugega italijanskega gola Matteu Pessini, soigralcu našega Josipa Iličića v Bergamu.

Preberite še:

Komentarji: