Boleč poraz Olimpije, nevihta prekinila tekmo v Fazaneriji

Koprski nogometaši v derbiju 5. kola 1. SNL v Stožicah s 3:1 odpravili znova blede Ljubljančane.
Fotografija: Vezist Maribora Aleks Pihler (na fotografiji) je zaposlil Danijela Šturma za njegov ligaški prvenec pri Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Vezist Maribora Aleks Pihler (na fotografiji) je zaposlil Danijela Šturma za njegov ligaški prvenec pri Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo

V zadnjem dejanju 5. kola slovenskega nogometnega prvenstva so Koprčani nocoj v Stožicah s 3:1 (0:1) premagali igralce Olimpije. Ljubljančani so sicer derbi odprli bolje in z golom Almedina Ziljkića v sedmi minuti prešli v vodstvo z 1:0, pri tem rezultatu pa je ostalo do konca prvega dela.

V drugem polčasu so bili gostje nevarnejši. V 48. minuti je Stjepan Oštrek izenačil na 1:1, jeziček na tehtnici pa je zatem na koprsko stran prevesil Maks Barišič, ki je najprej v 75. minuti svoje moštvo popeljal v prednost z 2:1, v sodnikovem dodatku pa s svojim drugim zadetkom na tekmi potrdil veliko zmago »kanarčkov«.

Koprski nogometaši so zasluženo zmagal v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Koprski nogometaši so zasluženo zmagal v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen/Delo


Koprčani so se s tretjim uspehom na prvenstveni lestvici povzpeli na drugo mesto (za vodilnimi Mariborčani s tekmo manj zaostajajo za dve točki), Olimpija pa je s prvim porazom v 1. SNL 2021/22 zdrsnila na četrto mesto. To je obenem tudi prvi neuspeh Ljubljančanov v državnem prvenstvu pod vodstvom trenerja Sava Miloševića.


Sodnik prekinil in odpovedal tekmo v Murski Soboti


Tekma med Muro in Radomljami je bila zaradi hudega naliva in posledično razmočenega igrišča prekinjena v 59. minuti pri rezultatu 2:2. Zaradi nevihte, močnega dežja in vetra na štadionu Fazanerija v Murski Soboti je glavni sodnik Alen Borošak v 59. minuti prekinil tekmo. Po približno 15 minutah jo je dokončno odpovedal, saj je bila igralna površina neprimerna za igro. O nadaljnji usodi oziroma datumu nadaljevanja bo odločalo vodstvo tekmovanja.


image_alt
Matjaž Kek razkril karte: v mislih tudi Benjamin Šeško in Jan Mlakar


Prva liga Telemach, 5. kolo:
Celje : Aluminij 0:0
Domžale : Bravo 0:2 (Maružin 45., Dobrovoljc 51./avt.)
Maribor : CB24 Tabor Sežana 2:0 (Alvir 17., Šturm 90.)
Mura : Kalcer Radomlje 2:2 (Lotrič 13., Maroša 45.; Šarić 1., Varga 34.) – prekinjeno zaradi dežja
Olimpija : Koper 1:3 (Ziljkić 7.; Oštrek 48., Barišič 75., 90.+1)

Standings provided by SofaScore LiveScore


Maribor se je odzval z minimalno zmago


Več tekem smo videli že v petek in soboto. Izbranci Simona Rožmana so tudi po obračunu s Taborom na vrhu prvenstvene lestvice. Štajerci so se na tekmeca dobro pripravili, Kraševcem pa je tokrat manjkalo prave napadalne energije in ideje, kar je botrovalo tretjemu porazu v sezoni. Čeprav so v uvodu polčasa Kraševci v četrti in šesti minuti prišli do dveh bolj ali manj nenevarnih strelov, so v nadaljevanju vajeti v svoje roke vzeli domači nogometaši, ki sicer niso posebej pogosto ogrozili Jana Koprivca, izjema sta bila poskusa Nina Žuglja v osmi in 40. minuti ter vodilni zadetek iz 17. minute. Takrat je Gregor Sikošek podal z leve strani, pred vrati pa je žogo pričakal Marko Alvir in dosegel svoj prvenec v vijoličnem dresu.



V drugem polčasu se je dvakrat v obetavni akciji znašel Rok Sirk, a je bil enkrat v prepovedanem položaju, drugič pa nenatančen, v 52. minuti pa so spet nase opozorili tudi Sežanci, Til Mavretič je streljal, Ažbe Jug pa uspešno posredoval, tako kot tudi na drugi strani Koprivec po strelu Martina Milca. V 60. minuti je znova streljal Žugelj, ki pa je žogo poslal čez prečko.

V končnici tekme so Mariborčani pritisnili, imeli kar nekaj priložnosti, posebej v 87. in 88. minuti po strelih Žana Vipotnika in Danijela Šturma, obakrat je bil na mestu Koprivec. Toda v 90. minuti so Štajerci le potrdili zmago, Aleks Pihler je stekel proti vratom Tabora, nato pa oddal žogo na levo do Šturma, ki mu ni bilo težko podvojiti prednosti domačih za svoj prvi ligaški gol v dresu Maribora, za katerega je sicer zadel že v evropskih kvalifikacijah. Maribor bo v 6. krogu prihodnjo soboto gostoval v Kopru, Tabor pa pri Radomljah.

Bravo je v sosedskem obračunu vzel mero Domžalam. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Bravo je v sosedskem obračunu vzel mero Domžalam. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Bravo še poglobil krizo Domžal


Čeprav so Domžalčani v polju v prvem polčasu celo prevladovali, pa brez kaznovanega Senijada Ibričića niso imeli pravih idej za disciplinirano ljubljansko vrsto. Po treh tekmah v novi sezoni so tako še brez zmage in so s točko na dnu lestvice. Na drugi strani je še neporaženi Bravo, ki je znal kaznovati napake gostiteljev, že pri devetih točkah, toliko jih je doslej ob tekmi manj zbral le vodilni Maribor. Domžalčani so bili večino prvega polčasa boljši tekmec z več nevarnejšimi streli, omeniti velja poskuse Tilna Klemenčiča iz druge minute, ko je iz bližine žogo poslal čez gol, Slobodana Vuka iz 20., ko mu žoge z glavo ni uspelo umeriti proti vratom, in Enesa Alića iz 27., ko je prodrl po levi strani in prišel do strela, Igor Vekić pa je bil na mestu.

Manj nevarna kot Alićev sta bila strela Zenija Husmanija iz 29. in Arnela Jakupovića iz 36. minute, Ljubljančani pa so prvič resneje opozorili nase šele v 36. minuti, ko je poskusil Simon Nsana, toda Ajdin Mulalić je žogo brez posebnih težav usmeril čez prečko. Ob koncu prvega polčasa pa so gosti povedli, Loren Maružin je v kazenskem prostoru žogo med Mulalićevima nogama poslal v mrežo.



Isti igralec je bil v središču dogajanja tudi v 51. minuti, ko je prišel v kazenski prostor po desni strani, potem pa streljal po tleh. Žoga je pri tem zadela Gabra Dobrovoljca, ki je izgubil tudi žogo pred prvim Bravovim golom, in se spet med Mulalićevima nogama skotalila čez golovo črto za 2:0. V 63. minuti je imel Maružin novo izjemo priložnost, ko je prišel do strela deset metrov od vrat, a žogo poslal čez prečko.

V 66. minuti se je za strel s 30 metrov odločil Martin Kramarič, Mulalić pa je imel kar nekaj dela, da je žogo odbil v kot. V 73. minuti se je na drugi strani priložnost ponudila Janezu Pišku, a je ta žogo po kotu usmeril čez gol.

Miha Kancilija je bil nov igralec, ki je poskrbel za nekaj Mulalićevega dela, in sicer v 75. minuti, Vekić pa je moral dve minuti pozneje posredovati po strelu Mateja Podlogarja. V 89. minuti je sprožil še Mattias Käit, ki pa je bil malce premalo natančen.
Domžale bodo v 6. krogu v petek gostovale v Kidričevem, Bravo, ki je vsaj do sobotnega večera prevzel vodstvo na lestvici, pa bo dva dni pozneje gostil Olimpijo.

Nogometaši Celja in Aluminija niso bili pri strelu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Nogometaši Celja in Aluminija niso bili pri strelu. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Slepi naboji v Celju


Nogometaši Celja in Aluminija so se v prvi tekmi 5. kola državnega prvenstva razšli brez golov. Moštvi imata zdaj po štiri točke, s katerimi na prvenstveni lestvici držita sedmo oziroma osmo mesto. Celjani in Kidričani so v uvodu petega kola prvoligaške sezone pokazali obračun brez posebnih razburjenj, izjema so bile zadnje minute, ki pa prav tako niso dale zmagovalca. Tako imajo zdaj oboji po štiri točke, pri čemer je Aluminij še brez zmage. Ekipi v prvem polčasu nista pokazali posebej razburljivega nogometa, edina omembe vredna akcija se je zgodila v 14. minuti, ko je Adam Jakobsen streljal z 20 metrov, Aluminijev vratar Luka Janžekovič pa je bil na mestu.



Tudi v uvodu drugega polčasa se dinamika na igrišču ni bistveno popravila, posledično pa tudi pravih priložnosti ni bilo. V 76. minuti so imeli domači nogometaši na voljo prosti strel s približno 20 metrov, toda Tjaš Begić je žogo poslal čez vrata Aluminija. Nekaj več želje po nabiranju točk so sprva v končnici pokazali Celjani, ki pa nikakor niso našli vrzeli v obrambi zasedbe iz Kidričevega. Na drugi strani pa so v 87. minuti zagrozili gosti, ko je najprej poskusil David Flakus Bosilj, Florjan Raduha je žogo odbil, do nje je prišel Tilen Pečnik, a zadel le zunanji del mreže.

Malce pozneje so tudi Celjani prišli do novega strela, a ne dovolj dobrega za spremembo izida, v 89. minuti pa je po protinapadu spet streljal Flakus Bosilj, toda tudi on je zgrešil cilj, tako kot Advan Kadušić v drugi minuti sodniškega dodatka. V naslednjem kolu bodo sedmouvrščeni Kidričani prihodnji petek (20.15) gostili Domžalčane, osmouvrščeni Celjani pa bodo v nedeljo, 22. avgusta, zvečer (20.15) gostovali pri branilcih naslova državnih prvakov, igralcih Mure.

Preberite še:

Komentarji: