Čuvaji mreže na SP 2018

Golman, vratar, čuvaj mreže, so izrazi za zadnjega moža obrambe vsakega nogometnega moštva.
Fotografija: Angleški vratar Jordan Pickford na tekmi proti Tuniziji. Foto Nicolas Asfouri Afp
Odpri galerijo
Angleški vratar Jordan Pickford na tekmi proti Tuniziji. Foto Nicolas Asfouri Afp

Imate lahko povprečno ekipo z dobrim vratarjem, ki je lahko konkurenčna. Dobra ekipa s povprečnim vratarjem pa postane zelo povprečna.

Vloga vratarja je ključ do uspeha ali neuspeha ekipe. Vratar je enako pomemben igralec kot pri bejzbolu ''baseball pitcher'', ali center za košarkarsko ekipo. Čeprav je vratar edinstven in potrebuje posebne metode usposabljanja, vratar ni pomembnejši kot kdorkoli drug v ekipi. Čuvaj mreže je član ekipe in ga je treba vključiti v skupne priprave ekipe. Golman mora biti poveljnik in vodja obrambne linije. Mora imeti gladiatorsko miselnost. Gladiator je izredno osredotočen, ko se pripravlja na boj. Ima svoje rutine in rituale.

Golmanova osebnost in fizična navzočnost lahko dominirata med vratnicama. Cilj je ubraniti svojo hišo (gol) in njegovo trato pred hišo (šestnajtmetrski prostor) pred napadi sovražnika. To je njihova domena. Nezaželeni gostje morajo čutiti pritisk vratarja skozi svoja dejanja in verbalne ukaze.

Vratar lahko vzpostavi okolje znotraj ciljnega območja in izven njega. Trudijo se, da preprečijo prejete zadetke in začnejo napade. Ni dovolj samo, da ubranijo strele. Morajo zadržati žogo s kakovostno distribucijo za svoje soigralce. Njihov položaj jim omogoča vodenje svoje ekipe z verbalno in fizično komunikacijo. Čeprav strateško vratarjev položaj ni najboljši, je neverjetno, kako pogosto so vratarji vodje ekipe.

Žal na svetovnem prvenstvu v Rusiji ne morejo pokazati svojih veščin nekateri izmed najboljših vratarjev na svetu kot sta Italjana Gianluigi Buffon in Gianluigi Donnarumma ter Slovenca Samir Handanović in Jan Oblak.

Komentarji: