Dobrodošli v ligo dežele podprvakov

Kekova Rijeka z visokimi cilji v novo sezono
Fotografija: Rečane (v belih dresih) je v pohodu na ligo prvakov pred enim letom ustavil Olympiakos.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
Rečane (v belih dresih) je v pohodu na ligo prvakov pred enim letom ustavil Olympiakos. FOTO Reuters

Reka – Začenja se liga v deželi svetovnih podprvakov! Tako vzneseno v naši južni soseščini napovedujejo konec tedna in štart hrvaškega nogometnega prvenstva. Seveda aduti izjemne Dalićeve selekcije igrajo pri bogatejših in uglednejših delodajalcih na tujem, a vendarle je imela večina hrvaško ligo za odskočno desko. Naslov brani Dinamo, spet je zelo ambiciozna Kekova Rijeka.

Slednja je pred dobrim letom dosegla zgodovinski mejnik in v metropolo severnega Jadrana prinesla prva šampionsko lovoriko v klubski zgodovini, in sicer pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Matjaž Kek. Pozneje se marsikdo med rednimi spremljevalci hrvaškega nogometnega utripa ni mogel znebiti razmišljanja, da bi lahko moštvo iz mesta največjega pristanišča na Hrvaškem lahko ubranilo lovoriko, a v vsej evforiji po podvigu sezone 2017/18 in izzivih na evropskih zelenicah je v jesenskem delu Rijeka na domači sceni zapravila preveč priložnosti.

Kek je vedno znova poudarjal, da vzneseno ljudstvo na severnem delu Jadrana ob vsej izjemni podpori svojega moštva kar pretirano podcenjuje Dinamov stroj po tekmovalni in organizacijski plati, izjemno splitsko tradicijo in s tujim vlagateljem prebujeni Osijek. Obenem pa se je silno razveselil, da se je njegov nogometaš Filip Bradarić, edini iz hrvaškega kluba ob vratarju Dominiku Livakoviću iz Dinama, uvrstil na seznam izbrane vrste svoje dežele za SP v Rusiji. Prav ta zelo spoštovan garač iz zvezne vrste, doma sicer iz Splita, pa je na izhodnih vratih iz Rijeke, na mizi sta ponudbi iz Bordeauxa (Fra) in Cagliarija (Ita).


Na Reki ne gre brez ustvarjanja


A takšna je že znana usoda kluba, pri katerem bo Kek, 56-letni Mariborčan, vstopil v svojo šesto sezono, vedno znova pa je pred izzivom novega ustvarjanja, saj v pisarni lahko ohranjajo visoke ambicije in neboleče poslovanje ob prodaji svojih udarnih nogometašev ter nato prihodu k moštvu novih adutov. »Naš cilj? Da bi iz tedna v teden sleherni igralec napredoval, moštvo pa bi bilo zato boljše,« je slovenski strokovnjak poudaril na predstavitveni novinarski konferenci nogometašev Rijeke pred novo prvenstveno sezono, ki jo bodo ti na domači Rujevici drevi odprli proti Gorici, novemu moštvu v prvoligaški druščini.
Med slednjo gre spet pričakovati najvišjo reško oviro v Zagrebu: Dinamo je v dneh splošne evforije na Hrvaškem ob sanjskem dosežku reprezentantov na SP s petimi goli napolnil mrežo Hapoela, 10.000 navijačev je modre podpiralo glasno kot že v pozabljenih časih. A pri klubu ni več med navijači osovraženega Zdravka Mamića, ki se je pred zaporom umaknil v svojo Hercegovino, pri priči je na tribunah začutiti novo energijo. Te je sicer največ v nogometno zapriseženem Splitu, ki še naprej ohranja številne privržence tudi v slovenskem prostoru, pa četudi naslova prvaka v Dalmaciji ni bilo že od leta 2005.
Liga na Hrvaškem ponuja vzpone in padce, vrednost klubov je v povprečju primerljiva z našimi, raven organizacije in trženja pa denimo še naprej krepko zaostaja za avstrijsko. A zdaj bo zanimivo spremljati, v kolikšni meri bo 2. mesto reprezentance na svetu prispevalu k dvigu nogometne ravni tudi v domačem dvorišču.

Komentarji: