Football Leaks: PSG in ManCity bi morali izključiti iz Evrope

Infiantino in Platini naj bi vedela za nečednosti nogometnih velikanov.

 
Fotografija: Gianni Infantino (levo) in Michel Platini sta tarči hudih obtožb. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Gianni Infantino (levo) in Michel Platini sta tarči hudih obtožb. FOTO: Reuters

Football Leaks, spletna stran, ki že od 2016 razkriva nečedne posle v svetu nogometa, je znova objavila nekaj šokantnih dokumentov. Med drugim poroča o milijardah evrov sumljivega izvora, ki naj bi jih prejela PSG in Manchester City za nakup najboljših igralcev na svetu.
Kot razkrivata nemški Der Spiegel, ena od medijskih hiš iz konzorcija EIC (European Investigative Collaborations), ki preučujejo zaupne dokumente, je zdajšnji predsednik FIFA Gianni Infantino že leta 2012, ko je bil generalni sekretar Evropske nogometne zveze, potrdil pogodbo med PSG in vlado Katarja o sponzorstvu v vrednosti 1,8 milijarde evrov. Že tedaj je bilo to v neskladju z zakoni UEFA o finančnem ferpleju.Football Leaks navaja, da so se podobne nečednosti dogajale tudi v naslednjih letih, zanje pa naj bi vedel tudi tedanji prvi mož UEFA Michel Platini. Poleg PSG je v bogati podpori Katarcev užival tudi Manchester City. Prejel naj bi kar 2,7 milijarde evrov.
Evropski mediji, ki pišejo o novem nogometnem škandalu, menijo, da bi morala biti tako PSG kot Manchester City, če so obtožbe resnične, izključena iz vseh evropskih tekmovanj oziroma lige prvakov.


Kmalu elitna superliga?


Football Leaks poroča tudi o nameri največjih evropskih klubov o ustanovitvi evropske superlige, ki naj bi privedla do odcepitve enajstih najbogatejših klubov od UEFA. Superliga naj bi štartala leta 2021. Hkrati razkriva tudi nepravilnosti angleških prvoligašev pri utaji davkov ter načrtni prodor nogometnih menedžerjev v manj razvite države z namenom snubljenja zelo mladih nogometašev za najboljše evropske klube.Der Spiegel obljublja, da bo v naslednjih tednih objavil še nekaj dokumentov, ki bodo dokazali uporabo nedovoljenih poživil pri enem od največjih zvezdnikov tega športa, članu večkratnih evropskih prvakov.

Preberite še:

Komentarji: