Francozi in Belgijci so bili najbolj prepričljivi na poti v Italijo

Na zaključnem turnirju nogometne lige narodov se bo udarila povsem druga četverica kot lani.
Fotografija: Belgijec Romelu Lukaku (desno) je najboljši strelec v ligi narodov A s petimi goli. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Belgijec Romelu Lukaku (desno) je najboljši strelec v ligi narodov A s petimi goli. FOTO: Johanna Geron/Reuters

1. Portugalska, 2. Nizozemska, 3. Anglija, 4. Švica. Takšen je bil vrstni red na zaključnem turnirju nogometne lige narodov junija lani, zdaj je napočil trenutek za drugo četverico. V petek si je mesto med elito priigrala Francija, v torek se ji je pridružila Španija, dan pozneje pa še Belgija in Italija, ki bo od 6. do 10. oktobra prihodnje 2021 gostila najboljše reprezentance v Torinu in Milanu.

Polfinalna para bodo z nedirigiranim žrebom določili 3. decembra, ko bo izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) uradno potrdil, da bo sklepni turnir priredila zmagovalka skupine A1, v kateri sta kandidaturo za organizacijo prvotno najavili še Nizozemska in Poljska. Zaradi dodatnih obveznosti bodo imele udeleženke F4 nekoliko drugačno pot v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, saj jih bodo uvrstili v skupine s petimi moštvi namesto s šestimi.
 

Najuspešnejši Francozi


Končni zmagovalec pa bo poleg pokala prejel tudi lepo denarno nagrado. Pred dvema letoma so bili Portugalci na koncu bogatejši za 10,5 milijona evrov: 2,25 milijona so prejeli za nastop v ligi A, dodatnih 2,25 za prvo mesto v svoji skupini in 6 milijonov za zmago na zaključnem turnirju. A brez skrbi, tudi UEFA ima svojo računico, zato se njen predsednik Aleksander Čeferin veseli odločilnih bojev v Italiji, ki naj bi jih že spremljali v porokonskem vzdušju.

Olivier Giroud (levo) in Antoine Griezmann sta med odsotnostjo poškodovanega Kyliana Mbappeja nosila pomembno breme v francoski reprezentanci. FOTO: Gonzalo Fuentes Reuters
Olivier Giroud (levo) in Antoine Griezmann sta med odsotnostjo poškodovanega Kyliana Mbappeja nosila pomembno breme v francoski reprezentanci. FOTO: Gonzalo Fuentes Reuters


S statističnega vidika je bila na poti do F4 najuspešnejša Francija s 16 osvojenimi točkami v šestih tekmah. Po dvakrat je premagala Švedsko (1:0 in 4:2) in Hrvaško (4:2 in 2:1), enkrat pa Portugalsko (1:0), ki ji je Parizu (0:0) edina iztrgala dve točki. Prvi strelec reprezentance je bil Olivier Giroud s tremi goli, zaradi odsotnosti poškodovanega Kyliana Mbappeja pa francoski mediji izpostavljajo, da je bil ključni mož napada vendarle Antoine Griezmann, čeprav je pri Barceloni izgubil napadalni ritem. V obrambi se je njegov klubski soigralec Clement Lenglet uveljavil ob Raphaelu Varanu, zato si Didier Deschamps po zmagoslavjih na SP 1998 in EP 2000 v igralskih dneh ter selektorskem podvigu na mundialu 2018 obeta nadaljevanje niza na naslednjem euru in v ligi narodov.


 

Špancem najslajša zmaga


Belgija je dosegla pet zmag – po dve proti Danski in Islandiji ter eno proti Angliji (2:0) v Leuvnu – in klonila v Londonu z 1:2. Njen najučinkovitejši adut je bil Romelu Lukaku s 5 goli, enim manj, kot jih je dosegel najboljši strelec dosedanjih bojev v ligi narodov Erling Braut Håland, upoštevati pa moramo, da je Norvežan igral v ligi B. Belgijci imajo od leta 2016 španskega selektorja Roberta Martineza, na igrišču je vodja Kevin De Bruyne, vse bolj pa nase opozarja tudi mladi Youri Tielemans.



Italija je zbrala 12 točk, po enkrat je ugnala Nizozemsko, Poljsko in BiH ter po enkrat tudi remizirala z njimi. Azzurrom je za uspeh zadostovalo le sedem doseženih golov, več kot enega je zabil le Domenico Berardi iz Sassuola (2). Za stratega Roberta Mancinija je vendarle najpomembnejše, da njegovo moštvo ni izgubljalo ter da lahko slepo zaupa Marcu Verrattiju na sredini igrišča in 21-letnemu Gianluigiju Donnarummi v vratih.

Tri zmage (po eno nad Ukrajino, Švico in Nemčijo) so zbrali tudi Španci, resda ob porazu v Kijevu z 0:1. Najskromnejšo bero med udeleženci zaključnega turnirja so si izbranci Luisa Enriqueja močno posladkali z zadnjim uspehom nad Nemci s 6:0, ob katerem je Ferran Torres dosegel tri od svojih štirih golov.

Preberite še:

Komentarji: