Gorica od osme ničle do prve zmage

V Celju, Murski Soboti in Kidričevem so gostje prejeli 13 golov, zabili nobenega
Fotografija: Rok Kronaveter (v sredini) ni upravičil vloge močnega Olimpijinega aduta, Mariborčani so ga povsem onemogočili. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Rok Kronaveter (v sredini) ni upravičil vloge močnega Olimpijinega aduta, Mariborčani so ga povsem onemogočili. FOTO: Roman Šipić/Delo

Razigrani gostitelji v Celju, Murski Soboti in Kidričevem so si v 23. kolu 1. SNL dali duška. Celjani so Triglavu, dotlej edinemu s stoodstotnim izkupičkom v drugem delu sezone, nasuli štiri gole, Mura se je po le enem golu v treh tekmah "razstrelila" proti Krškemu s petimi goli, Aluminij pa je Rudarju zabil svoje prve štiri gole. V zadnji tekmi je Gorica doma po zaostanku z 0:1 ulovila prvo zmago po sedmih zaporednih porazih.

Porazi Rudarja, Triglava in Krškega so pomenljivi. Brez izstreljenega naboja so namreč padli zadnji trije po prvem delu sezone, medtem ko so zmagovalci še zaostrili boj za evropska mesta.

Rudi Požžeg Vancašš je najbrž najboljši slovenski igralec v SNL, kar je potrdil tudi z dvema odličnima asistencama v tekmi proti Triglavu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Rudi Požžeg Vancašš je najbrž najboljši slovenski igralec v SNL, kar je potrdil tudi z dvema odličnima asistencama v tekmi proti Triglavu. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Klasični trojček Daria Vizingerja


Sobotni del kola so odprli Celjani, ki so pol ure lomili odpor Kranjčanov. Gostujočo mrežo je načel Mitja Lotrič, ko je za milimeter, dva ušel ofsajd zanki. Potem se je odprlo najboljšemu celjskemu igralcu Rudiju Požegu Vancašu. Najboljši strelec lige se je odlikoval z izvrstnima podajama za dvakratnega strelca Daria Vizingerja. Hrvaški napadalec je sijajen strelski drugi polčas zaokrožil še s klasičnim trojčkom po duhoviti in nesebični podaji kapetana Janeza Piška.

Po 23 kolih SNL je na vrhu lestvice Maribor. FOTO: Delova Infografika
Po 23 kolih SNL je na vrhu lestvice Maribor. FOTO: Delova Infografika


"Pred odmorom smo potrebovali zmago za samozavest in smo jo tudi dosegli," je bil domači trener Dušan Kosić po dveh slabih predstavah, porazom z Olimpijo in neodločenim izidom v Krškem, zadovoljen. Celjani so tako kot v prvi letošnji tekmi zabili štiri gole. Poraženi tekmec Dejan Dončić je prvi letošnji poraz komentiral z naslednjimi besedami: "Ni bilo moči in kombinatorike. Celje nam ni dopustilo igre in zasluženo smo izgubili."


Strel, gol, strel, gol ...


Obetavne soboške igre so naposled dobile tudi strelski učinek. Celo imenitnega. Kar so Sobočani ustrelili na vrata Marka Zalokarja, so zadeli. Bili so stoodstotni, gostje, ki še zdaleč niso bili tako neenakovredni, kot kaže izid, so bili neučinkoviti. Toda to je bila slaba uteha za Posavce, ki krčevito potrebujejo točke, da bi še ohranili upanje o obstanku.

"V takšni kulisi in po tako dobri tekmi smo zasluženo zmagali," je bil kratek in jedrnat trener Sobočanov Ante Šimundža. Dočakal je vrnitev Luke Bobičanca, strelski izbruh varovancev, med katerimi je dolžnik le še najboljši strelec moštva Rok Sirk.
"Nimam kaj povedati, dokaj naivno smo prejeli prvi gol. Potem se je vse obrnilo narobe," pa je bil zelo razočaran gostujoči trener Radovan Karanović.

Kidriški adut Matic Vrbanec se po poškodbi iz tekme v tekmo kaže boljšo formo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Kidriški adut Matic Vrbanec se po poškodbi iz tekme v tekmo kaže boljšo formo. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Aluminijevi prvi goli in zmaga


Kidričevo? Gostujoči trener Marijan Pušnik je omenil, da je bil eden od krivcev za slabo igro tudi močan veter. Domači so ga spremenili v orkan, potem ko so v drugem polčasu z igralcem več povsem zlomili odpor številčno oslabljenih Velenjčanov. Zaradi igre s podplatom je bil v zadnjih sekundah prvega polčasa izključen David Arap pri zaostanku z 0:1. V drugem polčasu so gostitelji nadaljevali z učinkovito igro.

"Ta tekma je imela za nas naslov nujna. Točke so bile nujne. Odziv na igrišču pa je bil moštven. Z veliko želje je prinesel zmago," je z vidnim olajšanjem prvo zmago v letu 2019 pospremil domači trener Oliver Bogatinov. Njegov "učitelj" Marijan Pušnik ni skrival jeze, a je bil iskren. "Zelo slabi smo bili v prvem polčasu. Izgubljali smo dvoboje. Ni bil samo veter, tudi ničesar od igre ni bilo. Preveč je bilo nabijanja žoge. Z igralcem manj po neumni izključitvi, ko smo želeli izenačiti, pa smo prejemali gole iz nasprotnih napadov," je zaključil oceno tekme, ki jo bo velenjski strokovni štab hitro pozabil.

Andrija Filipović (desno) je dokončal veliki zasuk Goričanov, ki jim je gorizl že osmi zapoiredni poraz, nazadnje pa so zmagali prvič letos. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Andrija Filipović (desno) je dokončal veliki zasuk Goričanov, ki jim je gorizl že osmi zapoiredni poraz, nazadnje pa so zmagali prvič letos. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

 

Prva po 7. oktobru


Nova Gorica? Po slabem prvem polčasu se je za Goričane še slabše začel drugi. Jamajčan Shamar Nicholson je globinsko podajo Dejana Lazarevića spremenil v domžalsko vodstvo. Gorica se je hitro vrnila po akciji Etiena Velikonje in strelca Samirja Smajlagića. Izenačujoči gol je "odprl" tekmo. Eni in drugi so lovili drugi gol, ulovili so ga gostitelji. Andrija Filipović je začel akcijo in jo po odbitku po strelu Bedeja Osujija tudi končal za prvo goriško zmago v letu 2019, prvo po sedmih porazih in prvo po 7. oktobru.

JPG
JPG


Komentarji: