Henry: VAR uničuje veselje do nogometa

Legendarni Francoz pravi, da je nogomet v zaostanku in da se mora veliko naučiti. Sodniške odločitve bi morale biti takojšnje. Gola se ne smeš več veseliti.
Fotografija: Thierry Henry ni navdušen nad sistemom VAR. FOTO: Laurie Dieffembacq/AFP
Odpri galerijo
Thierry Henry ni navdušen nad sistemom VAR. FOTO: Laurie Dieffembacq/AFP

Nekdanji francoski nogometni reprezentant Thierry Henry meni, da sprejemanje odločitev z uporabo video sodnika VAR, uničuje veselje do nogometa. Henry, ki je s Francijo leta 1998 osvojil naslov svetovnega prvaka, je prepričan, da bi video sodniški pomočnik moral odločitev posredovati takoj, ko je poklican, brez časovnega zamika.

Henry je na vprašanje na dogodku Leaders Week Sport Business, ki združuje več kot 3000 najvišjih predstavnikov svetovne športne industrije in je od 26. do 29. septembra potekal v Londonu, pojasnil, da nima nič proti tehnologiji na splošno, a da ga spravlja v obup izguba časa med ogledi z VAR v primerjavi z drugimi športi.

Po njegovem mnenju je uporaba video pomočnika pri sojenju (VAR) na nogometnih tekmah preveč zamudna in povečuje polemike o sodniških odločitvah. »V nogometu smo vedno v časovnem zaostanku, toliko se moramo še naučiti,« je obžaloval. »Kar vidim v ameriškem nogometu, ragbiju, kriketu, tenisu, je, da so odločitve takojšnje,« je še povedal.

Thierry Henry je strokovni komentator in pomočnik selektorja v belgijski reprezentanci. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Thierry Henry je strokovni komentator in pomočnik selektorja v belgijski reprezentanci. FOTO: Eric Gaillard/Reuters

Henry, ki je trenutno televizijski strokovni komentator in pomočnik trenerja belgijske ekipe, je bil še bolj natančen, kaj ga moti pri VAR: »Kar me jezi pri VAR, je, da ni dovolj hiter. Potem je to vedno odločitev nekoga, ki je v nadzorni sobi v tovornjaku ali drugje, saj VAR ne odloča, ampak VAR samo prekliče situacijo.«

Henry je dejal, da negotovost okoli VAR preprečuje takojšnje slavje ter moti potek igre. »Vpoklic VAR preprečuje kakršno koli spontano slavje v primeru zadetka," pravi rekordni strelec Arsenala.

"Zdaj, ko dosežeš gol, sploh ne veš, ali moraš skakati od veselja. Ali naj skačem? Ali se lahko veselim? Ali lahko proslavljam zadetek? To ubija veselje do igre,« je potožil.

Komentarji: