Igral v Hamburgu, zdaj bo reševal Krško

Konec tedna ob vrnitvi v prvoligaški nogometni ritem v ospredju derbi Ljubljanske kotline.
Fotografija: Andrej Kotnik (desno) se je z Gorico, ki mu je dala priložnost za uveljavitev, razšel, ker se s trenerjem Nerminom Bašićem ni ujel.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Andrej Kotnik (desno) se je z Gorico, ki mu je dala priložnost za uveljavitev, razšel, ker se s trenerjem Nerminom Bašićem ni ujel.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ligaški nogometni utrip, ki se bo konec tedna nadaljeval s tekmami 24. kola, sta med reprezentančnim premorom povečala kluba z dna lestvice. Rudar je po hudem polomu v Kidričevem ukrepal in presenetil z nevsakdanjo menjavo na trenerskem stolčku – Almir Sulejmanović namesto Marijana Pušnika. Odgovor zadnjega na lestvici Krškega na odločitev predzadnjega je prišel hitro: posavski klub bo poskušal rešiti hrvaški trener Andrej Panadić.

Vrhunca bosta sobotna lokalna dvoboja, ki bi lahko zapletla ali pa še bolj razjasnila šampionsko kombinatoriko. V derbiju Ljubljanske kotline se bosta zgodaj popoldne (14.45) pomerili tretjeuvrščena zasedba Domžal in druga Olimpija, v Ljudskem vrtu pa bo pozno popoldne (17) na vrsti štajerski derbi med vodilnim Mariborom in petim (samo s točko manj od Domžal) Celjem. Večerni dvoboj v Velenju, kjer bo gostovala Gorica, pa prinaša prvo bitko za obstanek. Nedelja je dan D za Krško, ki bo gostilo Triglav. Le v Kidričevem ne bo tekmovalnega pritiska med Aluminijem in Muro.


Kadrovali tudi Goričani


Večini klubov je premor koristil za dvigovanje forme in odpravljanje napak, Rudarju in Krškemu tudi za spoznavanje z novimi prijemi trenerjev. Prav zanimivo bo videti, kako bo Sulejmanović nadomestil Pušnika in kako bo nekdanji trener kot veliki brat iz ugodnega naslonjača ter vloge športnega direktorja kadroval in hkrati (kot mentor?) spremljal razvojno pot nekdanjega branilca in kapetana Velenjčanov. Naloga bo za debitanta, ki je v vlogi pomočnika marljivo nabiral izkušnje, zelo zahtevna, saj ima Rudar velika tekmeca v Gorici in Triglavu.

V taboru štirikratnega državnega prvaka Gorice je za preboj iz medijske sence več kot klub naredil jezikavi in nezadovoljni Andrej Kotnik. S klubom se je Koprčan razšel vidno razočaran in jezen nad trenerjem Nerminom Bašićem. Toda 23-letni Kotnik, čigar nogometni potencial sicer debelo presega slovensko povprečje, je bil v sporu tudi s prejšnjim trenerjem Miranom Srebrničem, zato strelca komaj enega gola v tej sezoni (v 22. kolu je zadel v Mariboru) v Novi Gorici ne bodo pretirano obžalovali. Kvečjemu bo lahko Bašić bolj umirjeno uveljavljal svoje zamisli. Postavni Kotnik pa se bo slej ko prej moral soočiti s svojimi muhami, zaradi katerih se je njegov razvoj upočasnil ali celo ustavil. Med drugim ni bil uspešen v Italiji pri Crotoneju in v Španiji pri zdaj četrtoligašu Formentereju.

Andrej Panadić se je pri Krškem ambiciozno lotil projekta obstanek. Med drugim je vodil tudi avstrijski Lask iz Linza, nazadnje pa je deloval v Iranu. FOTO: Reuters
Andrej Panadić se je pri Krškem ambiciozno lotil projekta obstanek. Med drugim je vodil tudi avstrijski Lask iz Linza, nazadnje pa je deloval v Iranu. FOTO: Reuters


Panadić je bil odličen igralec


Po Alenu Ščulcu ter bolj ali manj vršilcema dolžnosti trenerja Radovanu Karanoviću in Milanu Đuričiću je Krško poseglo še po četrtem trenerju v sezoni. Navkljub sila majhnim možnostim, da bi še ujelo 9. ali 8. mesto, so vodilni možje kluba opravili smelo in ambiciozno potezo, ko so za trenerja izbrali 50-letnega Hrvata Panadića. Pomagal mu bo Karanović. Zagrebčan z zelo uspešno igralsko kariero pri Dinamu, Hamburgu, Sturmu, Nagoji itd. namreč nima primerljive trenerske (nazadnje je deloval v Iranu), vendar je dal klub jasno sporočilo tekmecem, da se še ni vdal in da bi lahko pošteno zaostril boj za obstanek, v katerem zaostaja za osem točk za Rudarjem ter devet za Triglavom in Gorico.


Naslednji teden že pokalni polfinale


Za Maribor, Olimpijo, Muro in Aluminij bodo prvenstvene tekme tudi »ogrevalne« za prvi polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja, ki bosta v sredo, 3. aprila, in dan pozneje. Najprej se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor, ki je za dva tedna ostal še brez poškodovanega Jasmina Mešanovića, in Mura, naslednji dan pa še v Kidričevem lanska finalista Aluminij in Olimpija.

Komentarji: