Iličić Atalanto zapeljal na rob lige prvakov

Bayern v zadnjem kolu bundeslige potrdil 29. naslov nemškega prvaka in sedmega zapored.
Fotografija: Josip Iličić je tudi na gostovanju pri Juventusu potrdil, da je eden od največjih mojstrov serie A. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Josip Iličić je tudi na gostovanju pri Juventusu potrdil, da je eden od največjih mojstrov serie A. FOTO: Reuters

Josip Iličić je morda zabil najpomembnejši gol v karieri. Če bo Atalanta naslednji konec tedna doma premagala Sassuolo, morda bo zadostovala tudi točka, bo 32-letni Kranjčan z zlatimi črkami zapisan v klubsko zgodovino. Atalanta se bo prvič v zgodovini uvrstila v ligo prvakov. Danes je bil strelec edinega gola za Atalanto pri serijskemu prvaku Juventusu za 1:1. Atalanta je na 3. mestu celo prehitela Inter, ki je z uradno najboljšim vratarjem serie A Samirjem Handanovićem visoko izgubil v Napoliju.

Blestela sta tudi udarna slovenska reprezentančna napadalca Andraž Šporar in Robert Berić. Slabe tri tedne pred kvalifikacijskima tekmama za EP z Avstrijo in Latvijo sta strelsko vroča kot še nikoli. Šporar je na Slovaškem minuli konec tedna zabil prvenstvena gola št. 27 in 28, Berić v Franciji št. 8 in 9. Ljubljančanu in Krčanu pa se je z dvojčkom golov pridružil še "Ciprčan" Roman Bezjak.



Šporarjeva slovaška pravljica je iz tedna v teden lepša. Skupaj je v sezoni zabil že 33 golov v 35 tekmah. Konec tedna ima v zadnjem prvenstvenem kolu priložnost, da izboljša slovaški rekord, ki ga iz sezone 1995/96 z 29 goli drži Robert Semenik.


Pozimi je bil že blizu odhoda, ob koncu sezone pa je Robert Berić eden od najmočnejših adutov St. Etienna in drugi najboljši klubski strelec. FOTO AFP
Pozimi je bil že blizu odhoda, ob koncu sezone pa je Robert Berić eden od najmočnejših adutov St. Etienna in drugi najboljši klubski strelec. FOTO AFP


Berić med 20 z najmanjšo minutažo


Manj golov kot Šporar, toda v veliko močnejšem francoskem prvenstvu, je Berić zabil v dresu St. Etienna, s katerim je sicer zamudil lepo priložnost, da bi skozi kvalifikacije lovil uvrstitev v ligo prvakov, toda s 4. mestom tekmo pred koncem zanesljivo ujel evropsko ligo. Pomembnost Berićevih golov razkrivajo drugi statistični podatki.

Sedemindvajsetletni napadalec je drugi strelec moštva in zaostaja le za Wahbijem Khazrijem, ki je zabil 13 golov. Na ligaški lestvici je na 20. mestu, toda z debelo najmanj minutami. Igral je le 1101 minuto, naslednji pred njim je tragično preminuli Argentinec Emiliano Sala, ki je za 12 golov potreboval 1350 minut. Zanimivo je, da je Berić 9 golov zabil na vsega sedmih tekmah in je dosegel 16 odstotkov vseh moštvenih golov. Na tekmah, na katerih je bil strelec, je St. Etienne osvojil kar 21 točk.


Navijači za Nika Kovača


Bayern je dopolnil peterico prvakov iz najmočnejših petih lig, ki so ubranili naslov. Hitrejši so bili Barcelona, Manchester City, Juventus in PSG. Le Barcelona (2011, 2015) in Bayern (2013) sta bila v tem desetletju državna in evropska prvaka v eni sezoni. V Münchnu je dve minuti trajala negotovost, ali bo Bayern izpolnil načrt. V 51. minuti je namreč Eintracht izenačil na 1:1, toda od 53. minute, ko je avstrijski zvezdnik David Alaba odbitek potisnil v mrežo za 2:1, je igralo le eno moštvo, bavarsko. Do 78. minute je Bayern zabil še tri gole, 4. in 5. sta za slovo po izjemni karieri zabila Franck Ribery in Arjen Robben. Francoz je k Bayernu prestopil leta 2007, Nizozemec dve leti pozneje. Ribery je z devetimi naslovi prvaka klubski rekorder, po enega manj imajo Robben, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Oliver Kahn in Mehmet Scholl.

Arjen Robben si je še zadnjič privoščil trenerja Nika Kovača, ki bi ga po pokalnem finalu, ki bo 25. t. m. v Berlinu proti Leipzigu, lahko odstavili. FOTO: AFP
Arjen Robben si je še zadnjič privoščil trenerja Nika Kovača, ki bi ga po pokalnem finalu, ki bo 25. t. m. v Berlinu proti Leipzigu, lahko odstavili. FOTO: AFP


Šampionsko soboto je s četrtim naslovom najboljšega strelca bundeslige dopolnil še Robert Lewandowski (22 golov). Kakšna pa je usoda trenerja Nika Kovača? Navijači so s transparenti trenerju v podporo jasno dali vedeti klubskemu vodstvu, koga želijo na klopi tudi v naslednji sezoni.

Borussia Dortmund, ki je v novo leto šla s prednostjo devetih točk, je v derbiju Borussii v Mönchengladbachu zmagala z 2:0, tretji udeleženec lige prvakov Leipzig je bil ob porazu v Bremnu s tričetrt noge že v pokalnem finalu, v katerem bo izzval Bayern. Kevina Kampla je trener Ralf Rangnick čuval za berlinsko bitko. Zmagovalec boja za ligo prvakov je bil še Bayer Leverkusen.

20majSloLeg Foto Dk
20majSloLeg Foto Dk

 

Komentarji: