Infantino zagotavlja vsaki zvezi 14 milijonov evrov za štiri leta

Fifa je na tako imenovanem svetovnem vrhu o prihodnosti nogometa še enkrat promovirala idejo o izvedbi svetovnega prvenstva na dve leti.
Fotografija: Gianni Infantino obljublja Fifinim članicam dodatne finančne prilive. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Gianni Infantino obljublja Fifinim članicam dodatne finančne prilive. FOTO: Franck Fife/AFP

Svetovna nogometna zveza (Fifa) je na tako imenovanem svetovnem vrhu o prihodnosti nogometa še enkrat promovirala idejo o izvedbi svetovnega prvenstva na dve leti. To je na spletnem dogodku podkrepila s finančnim vidikom, vendar ni pričakovati, da bi s tem prepričala nasprotnike projekta, predvsem evropsko in južnoameriško zvezo.

image_alt
Fifa sili naprej na račun Uefe, NZS in drugih v Evropi

Fifa je poročala o študijah družbe za tržne raziskave Nielsen in OpenEconomics. Kot so pojasnili pri Fifi, bi SP na vsake dve leti povečal prihodke za približno 3,9 milijarde evrov v štirih letih. Krovna zveza tako ugotavlja, da bi lahko v prvem štiriletnem ciklu za razvoj nogometa razdelila 3,1 milijarde evrov. Za 211 Fifinih članic bi povečanje prihodkov pomenilo dodatno plačilo v višini približno 14 milijonov evrov.

Evropa in Južna Amerika nasprotujeta predlogu Fife

Evropska nogometna zveza Uefa in južnoameriška Conmebol sta odločno proti pogostejšemu izvajanju svetovnih prvenstev, kar bi se sicer dogajalo po letu 2024. Uefa je pred kratkim predstavila študijo, po kateri bi se prihodki nacionalnih zvez zmanjšali na ta račun.

Infantino se je zadnji teden mudil na arabskem pokalu v Katarju. FOTO: Karim Jaafar/AFP
Infantino se je zadnji teden mudil na arabskem pokalu v Katarju. FOTO: Karim Jaafar/AFP

Po izsledkih te neodvisne študije, ki jo je naročila Uefa in opravilo podjetje Oliver & Ohlbaum, bi lahko imel mundial na vsaki dve leti alarmantne posledice za nogomet. Uefa jih je označila kot »zaskrbljujoče na številnih področjih«. Prihodki nacionalnih evropskih nogometnih zvez bi se po njenem lahko v štiriletnem obdobju zmanjšali za 2,5 do tri milijarde evrov.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je po četrtkovem izvršnem odboru Uefe poudaril, da je težko govoriti o kakršnem koli kompromisu, saj da niti ni jasne strategije za današnji vrh ter da takrat niso dobili niti dnevnega reda. »Edino, kar vemo, je to, da bomo govorili o prihodnosti nogometa - kar lahko pomeni veliko ali pa nič,« je v četrtek dejal Čeferin.

Kakršnega koli glasovanja o teh polemikah danes ne gre pričakovati. Naslednji kongres Fife bo sicer 31. marca naslednje leto.

Komentarji: