Italijani so jo zagodli selektorju Kavčiču

Slovenski nogometaši na tujem: med strelci Verbič in Blažič. »Slovenske« kvalifikacije za italijansko serie A.
Fotografija: Slovenska reprezentanca bo 2. junija gostovala v Podgorici, selektor Tomaž Kavčič pa bo zanesljivo spremenil seznam igralcev – v primerjavi z zadnjo akcijo v Stožicah –, s katerimi bo računal v prijateljski tekmi s Črno goro.
Odpri galerijo
Slovenska reprezentanca bo 2. junija gostovala v Podgorici, selektor Tomaž Kavčič pa bo zanesljivo spremenil seznam igralcev – v primerjavi z zadnjo akcijo v Stožicah –, s katerimi bo računal v prijateljski tekmi s Črno goro.

Ljubljana – Slovenska reprezentanca bo 2. junija gostovala v Podgorici, selektor Tomaž Kavčič pa bo zanesljivo spremenil seznam igralcev – v primerjavi z zadnjo akcijo v Stožicah –, s katerimi bo računal v prijateljski tekmi s Črno goro. Slovenci bodo namreč zaznamovali izdihljaje boja za uvrstitev v italijansko serie A.

Napredovanje v prvo italijansko ligo sta si že zagotovila Empoli z Miho Zajcem in Parma. Empoli že prejšnji teden, Parma včeraj, potem ko je unovčila veliko darilo Frosinoneja, za katerega igra Luka Krajnc. Frosinone bi moral doma premagati Foggio, ki ni imela tekmovalnih motivov, a je zgolj remiziral in ostal brez drugega mesta. Parma se je torej eskpresno vrnila v serie A, potem ko je pred tremi leti bankrotirana odšla v serie D. Lani so jo prevzeli kitajski investitorji, ki se želijo v srednjem roku približati največjim uspehom kluba iz 90. let prejšnjega stoletja, ko je Parma osvojila tri evropske pokale in sodila med najboljše na svetu


V boj za serie A Balkovec, Štulac, Krajnc in Struna


Za tretjo vstopnico za preboj v družbo Juventusa, Rome in drugih velikanov se bodo merili Bari (Jure Balkovec), Venezia (Leo Štulac), Frosinone (Krajnc) in Palermo (Aljaž Struna). V soboto se bosta merila Bari in Cittadella, v nedeljo Venezia in Perugia, zmagovalca se bosta v polfinalu sešla s Frosinonejem oziroma Palermom.

Kavčič za tekmo s Črno goro ne bo vabil omenjene četverice – Struna je tako ali tako poškodovan –, generalko za septembrski začetek lige narodov bo torej opravil z drugimi nogometaši. Gotovo pa bo Slovenija igrala v Podgorici pomembno tekmo in pravšnji preizkus pred gostovanjem Bolgarije v Stožicah, ko se bo začelo zares.


Verbičevi premagali Šahtar, Blažič učinkovit kot napadalec


Slovenski nogometaši so bili uspešnejši v boju za obstanek v prvi ligi na »škornju«. Zmagala sta tako Chievo (Boštjan Cesar in Valter Birsa) kot Spal (Jasmin Kurtić), svojo priložnost so dobili vsi trije nogometaši pri omenjenih klubih. Atalanta je končala na sedmem mestu po porazu na Sardiniji, toda ta dosežek morda ne vznemirja Josipa Iličića, ki naj bi poleti prestopil v še boljši klub – Italijani omenjajo predvsem Inter in Romo.

Učinek slovenskih nogometnih legionarjev.
Učinek slovenskih nogometnih legionarjev.


Izpostaviti velja tudi strelca golov med legionarji: to sta bila Benjamin Verbič, ki je bil natančen v derbiju s Šahtarjem (ta si je že prej zagotovil naslov prvaka), in branilec Miha Blažič, ki v majici Ferencvarosa igra učinkovito kot napadalci. Jan Oblak je končal špansko sezono z 22 prejetimi goli, potem ko je v Madridu zabil dva gola Eibar. Nastop v Evropi si je zagotovil tudi Tim Matavž z Vitessejem, zmagovito pa je zaključil sezono tudi trener Matjaž Kek, ki je v jadranskem derbiju z Rijeko zmlel Hajduk. In, še zdaleč ne nazadnje, prvič v karieri si je priigral nastop v ligi prvakov vratar Samir Handanović. Inter je namreč zmagal na silno zanimivem gostovanju v Rimu, premagal Lazio in končal sezono na 4. mestu serie A.

Komentarji: