Jojo Iličić: Podpiramo selektorja, žal on vedno prvi "nastrada"

Skrajni čas za drugo zmago v Kavčičevem mandatu: slovenski nogometaši so pred jutrišnjo tekmo v Stožicah odločeni premagati Ciper in akcijo končati z nasmeškom.
Fotografija: Na delo Tomaža Kavčiča bo treh zaporednih porazih v ligi narodov že letijo mnogi očitki. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Na delo Tomaža Kavčiča bo treh zaporednih porazih v ligi narodov že letijo mnogi očitki. FOTO: Roman Šipić

Slovenska nogometna reprezentanca bo jutri v Stožicah ob 20.45 igrala četrto tekmo v ligi narodov. Tokrat bo njen tekmec dobro poznani Ciper, ki je izbrance Tomaža Kavčiča na prvi medsebojni tekmi v tem tekmovanju doma premagal z 2:1. Po treh porazih v ligi narodov Slovenci v Ljubljani nujno potrebujejo zmago.

"Želja je, da tekmo odigramo dobro in zmagamo," je v uvodu novinarske konference na Brdu pri Kranju pred zadnjim treningom dejal Kavčič in dodal, da veliko sprememb v ekipi ne bo. "To sem se naučil. Da ne smem preveč menjavati," je povedal Kavčič, ki še nima zmage na slovenski klopi v ligi narodov, zgolj proti Črni gori na prijateljski tekmi.Kako bodo igrali, bo odvisno tudi od tega, v kakšnem stanju bo Josip Iličić. Kaj pa narediti drugače kot ob porazu na Cipru, pa pravi: "Moramo igrati bolj strnjeno, tam smo igrali preveč razvlečeno, preveč prostora smo pustili, tega jutri ne smemo dovoliti. Igramo doma," pravi Kavčič in ponavlja, da je največja težava pri padcu koncentracije, delajo pa tudi na tem, kako čim več žog spraviti do napadalcev.

Tomaž Kavčič pravi, da na tekmi s Ciprom ne bo veliko spreminjal enajsterice. FOTO: Jernej Suhadolnik
Tomaž Kavčič pravi, da na tekmi s Ciprom ne bo veliko spreminjal enajsterice. FOTO: Jernej Suhadolnik


Slovenija je v ligi C in skupini 3 še edina brez točke. Vodi Bolgarija z devetimi, Norveška je druga s šestimi, Ciper pa tretji s tremi "slovenskimi" točkami. Izbrana vrsta in selektor sta posledično na udaru kritik. Zmaga je nujna tako rezultatsko, v nasprotnem primeru bi bil velik projekt že obstanek v tem rangu tekmovanja, kot tudi za popravljanje vtisa.
 

Odsotnosti, poškodbe ...


Kavčič tudi tokrat ne bo mogel računati na številne igralce, ki so manjkali že proti Norveški (Jan Oblak, Jasmin Kurtić, Kevin Kampl, Benjamin Verbič, Aljaž Struna, Tim Matavž), po novem pa niti na Luko Krajnca, ki še ne more igrati po silovitem trku z Norvežanom Markusom Henriksenom, posledica česar je bila razbita arkada in lažji pretres možganov. Ob tem sta rahlo poškodovana tudi Jaka Bijol in Leo Štulac.

Josip Iličić naj bi jutri igral pomožnega napadalca. FOTO: Jernej Suhadolnik
Josip Iličić naj bi jutri igral pomožnega napadalca. FOTO: Jernej Suhadolnik


Tako bo ekipa znova precej pomlajena oziroma neizkušena. Kot pravi Iličić, ki bi lahko tekmo proti Cipru odigral tudi v vlogi drugega napadalca, je ključno, da so predvsem bolj samozavestni. "Ponavljamo ene in iste napake in to moramo popraviti. Ekipe pa so tudi bolj samozavestne kot mi, kar je normalno, ko toliko časa ne zmagaš. Samozavest je največja stvar, ki jo moramo popraviti. Tudi zato je jutrišnja tekma zelo dobrodošla. Ena tekma lahko spremeni vse. Moramo pa stopnjevati formo, biti pravi za marec, takrat se bo vse videlo," pravi Iličić, ki poziva tudi k večji sproščenosti soigralcev in poudarja, da so kakovostnejši od Cipra.
 

Iličić: Samozavest ključna


"Generacija se je menjala, zdaj je vse skupaj težje, ampak zavedamo se, zakaj se pripravljamo in kaj je naš cilj. Prihaja tekma, ki jo moramo dobiti, tako se bomo tudi obnašali. Verjamem v soigralce in štab, da nam bo uspelo," dodaja Iličić, o govoricah o menjavi selektorja pa meni: "Selektorja podpiramo. Na žalost je selektor vedno tisti, ki 'nastrada', ampak mi na igrišču moramo s samozavestjo narediti tisto, kar je treba. So pa zdaj drugi fantje, druge navade, treba je popraviti miselnost."

Josip Iličić verjame, da bo Slovenija jutri pokazala pravi obraz. FOTO: Marko Feist
Josip Iličić verjame, da bo Slovenija jutri pokazala pravi obraz. FOTO: Marko Feist


Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze 61., Ciper pa 86. Doslej sta se ta dva tekmeca merila devetkrat, od tega ima Slovenija pet zmag, dva neodločena izida in dva poraza. Torkovo tekmo v Stožicah bodo sodili Danci.Preberite še:

Komentarji: