Josip Iličić: Vedel sem, da bo napočil moj čas, saj živim kot profesionalec

Mesec resnice pred uspešnico italijanske serie A. Novembra prihajajo Manchester City, Juventus in Dinamo.
Fotografija: Josip Iličić je zabil najmanj en gol 25 različnim klubom v serie A. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Josip Iličić je zabil najmanj en gol 25 različnim klubom v serie A. FOTO: AFP

Josip Iličić bo drevi odprl enomesečni festival vrhunskega nogometa, enormnih kariernih izzivov in tudi preizkus osebne vzdržljivosti. Pred Atalanto so številne spektakularne tekme, prav 31-letni slovenski reprezentant pa najmočnejše orožje črno-modrega kluba iz Bergama, ki predstavlja najlepše presenečenje zadnjih sezon v Italiji.

Statistika Josipa Iličića v italijanskem prvenstvu. FOTO: Delo
Statistika Josipa Iličića v italijanskem prvenstvu. FOTO: Delo


Drevišnji obisk Neaplja (19.00) bo pravšnji uvod v enomesečni test za Kranjčana in njegove soigralce: v novembru bodo namreč prišli v Bergamo/Milano Manchester City, Juventus in Dinamo, Atalanta pa bo obiskala Sampdorio. Mnogi postavljajo črno-modre kar na vrh italijanskega prvenstva: Atalanta morda igra najboljši nogomet na »škornju«, kar so zadnji občutili Videmčani, ki so konec tedna »pokasirali« rekordnih sedem golov v serie A. Iličić je bil osrednja figura neenakovredne partije.

Jose Callejon in Dries Mertens sodita med najvidnejše adute Neapeljčanov. FOTO: Reuters
Jose Callejon in Dries Mertens sodita med najvidnejše adute Neapeljčanov. FOTO: Reuters


»Vsak dan preživim kot profesionalec, na slehernem treningu vadim na vso moč in izpolnjujem navodila trenerja, zato sem vedel, da bo napočil tudi čas za moje gole,« je po visoki zmagi Atalante povedal Iličić, ki je zrežiral prve tri gole gostiteljev. »Jojo« je ostal dovolj samokritičen: »Naš prvi polčas ni bil idealen kljub vodstvu s 3:1. Po prejetem golu smo resda aktivirali načrt B in ustvarili ogromno priložnosti. V tem slogu moramo nadaljevati v Neaplju,« je dodal Kranjčan, ki ohranja ritem zadnjih sezon v črno-modri majici, ko je zabil po 11 oziroma 12 golov, skupaj s podajami za gol pa zrežiral po 19 učinkovitih akcij (glej tabelo).


»Ko igra v pravi formi, Iličiću ni para na svetu«


Drevi se bo soočil z velikanskim izzivom, imenovanim Napoli. To bo spopad srednje in supertežke kategorije, če bi dvoboj Napolija in Atalante opisali v boksarskem jeziku. Moštvo Napolija velja na trgu 655 milijonov evrov (Koulibaly 75, Insigne 65, Allan in Fabian Ruiz po 60, Manolas, Zielinski, Milik in Lozano po 40 …), ekipa Atalante 265 milijonov evrov (Zapata 45, De Roon 25, Freuler 20, Castagne 18, Iličić 17, Gomez 16, Muriel, Malinovskij in Hateboer po 15 …). Tudi v dvoboju podobno starih trenerjev (Gasperini 61 let, Ancelotti 60 let) je znano, kdo ima v vitrini vse možne lovorike v majici Rome in Milana ter tri trenerske v ligi prvakov (Milan, Real Madrid), kdo pa ima v lasti zgolj eno – priznanje Gazzette dello Sport za trenerja leta 2017 …



Toda nogomet ne bi bil privlačen, kot je, če bi odločale številke na igrišču in ob njem in bi goljat vselej premagal davida ... Kdo ve, morda je napočil trenutek za enega od najodmevnejših skalpov Josipa Iličića, četudi je favorit večera znan – Napoli.
»Iličić? Ko igra na tak način kot z Udinesejem, je nogometaš svetovne ravni in mu v resnici ni para. Bil je zunajserijski – hiter in ciljno osredotočen,« je o svojem adutu povedal Gian Piero Gasperini. Igralec s številko 72 bo 29. januarja dopolnil 32 let, dotlej pa bo več znanega tudi v boju za naslov italijanskega prvaka. Številni nekdanji trenerji in nogometaši v serie A namreč »vidijo« Atalanto kot Leicester, ki je leta 2016 senzacionalno – ob stavni kvoti 4000 – pokoril konkurenco v angleški premier league.


Kot Srečko Katanec v šampionski sezoni 1990/91?




»Atalanta me v marsičem spominja na mojo Verono, ki je dobila boj za 'scudetto' v sezoni 1984/85. Tedaj je stalo za nami celotno mesto, kot zdaj Bergamo za Atalanto. Ne bi bil presenečen, če bi ob težavah nekaterih največjih klubov prišlo do senzacije,« je ocenil Pietro Fanna, nekdanji ofenzivni vezist, danes star 61 let. Zanimivo, odtlej so »manjši« klubi poniknili v spodnjem delu lestvice, nase pa je opozoril le šampionski rod Sampdorie v sezoni 1990/91, tedaj tudi s Srečkom Katancem v začetni enajsterici. Toda, pozor: ne le Juventus, Inter in Romo, Iličićevi bi morali najprej preživeti drevišnji obisk Neaplja.

Kolumbijec Duvan Zapata je najdražji nogometaš Atalante, toda ta čas igra v najboljši formi Josip Iličić. FOTO: AFP
Kolumbijec Duvan Zapata je najdražji nogometaš Atalante, toda ta čas igra v najboljši formi Josip Iličić. FOTO: AFP


Kranjčan je doslej zabil najmanj en gol kar 25 različnim klubom v serie A – med letošnjimi prvoligaši mu manjkata le gola proti Parmi in Brescii –, med njimi največ Bologni (7) in Chievu (6), po štiri so prejeli Inter, Roma, Juventus, Udinese, Sassuolo, Fiorentina, Empoli in Verona. Napoli? Le enega. Zdi se, da bi bil tudi nocoj »le« en gol Atalante premalo za uspeh gostov … Zanimivo, na tekmi bo tudi Marek Hamšik, ki je letošnjega februarja po 12 letih zapustil Napoli in odslej z letno plačo 9 milijonov evrov igra za kitajskega prvoligaša Dalian Yifang.

Preberite še:

Komentarji: