Kar je bilo slabega letos, bo dobro za novo leto

Tradicionalni novoletni sprejem Nogometne zveze Slovenije se je vrnil v Ljubljano. Na Gospodarskem razstavišču svojo športno družino pozdravil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.
Fotografija: Trojček velikih predsednikov (z leve), predsednik NZS Radenko Mijatović, predsednik UEFA Aleksander Čeferin in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, se v teh dnevih seli z enega na drug sprejem. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Trojček velikih predsednikov (z leve), predsednik NZS Radenko Mijatović, predsednik UEFA Aleksander Čeferin in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, se v teh dnevih seli z enega na drug sprejem. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Nogometno leto 2018 v spominsko knjigo ne bo zapisano z zlatimi črkami, a nekaj poglavij bo vseeno nepozabnih. Med njimi tudi vrnitev enega od najbolj priljubljenih in imenitnih novoletnih sprejemov v Ljubljano, potem ko so ga funkcionarji NZS pred leti iz hotela Slon preselili na Brdo.

Letošnji na Gospodarskem razstavišču je bil še eden od tistih s presežki, predvsem po številčnosti povabljenih gostov, med katerimi seveda ni manjkal prvi mož evropske krovne organizacije Aleksander Čeferin. Glasbeno sta ga oplemenitila "prvoligaša" Vlado Kreslin in Nina Pušlar.

Gostitelj sprejema, predsednik NZS Radenko Mijatović, je pogled usmeril tudi v prihodnost, v kateri bo imel naslovno vlogo stari znanec, povratnik na selektorski stolček Matjaž Kek.

Legendarni telovadec Miro Cerar (drugi z leve) se vedno rad odzove vabilu nogometašev. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Legendarni telovadec Miro Cerar (drugi z leve) se vedno rad odzove vabilu nogometašev. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


"Slovenija v ligi narodov ni izkoristila priložnosti. Toda ne moremo biti preveč žalostni, preizkusili smo veliko mladih in ustvarili dobro podlago za kvalifikacije za EP 2020 pod vodstvom novega selektorja Matjaža Keka," je med drugim v nagovoru izpostavil Mijatović.

Pogled na leto 2018 je imel tudi svetlejše utrinke. Prvega je predstavljala uspešna izvedba športnega vrhunca v Sloveniji, evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu, na katerem je Slovenijo v četrtfinalu izločila Rusija. V Stožicah si ga je ogledalo več kot 100.000 ljudi. Če ni šlo vse po načrtih članski reprezentanci, so bile uspešnejše mlajše. Reprezentanca do 21 let pod taktirko Primoža Glihe je v kvalifikacijah za EP 2019 osvojila drugo mesto v svoji skupini, selekcija do 17 let je nastopila na evropskem prvenstvu. Odlikovale so se tudi sodniške ekipe. Najboljša na čelu z glavnim sodnikom Damirjem Skomino je Slovenijo prvič zastopala na svetovnih prvenstvih.

Čeprav je Aleksander Čeferin zamenjal Matjažaž Keka na selektorskem stolčku, sta nekdanji predsednik NZS in novi-stari selektor že pozabila na stare zamere. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Čeprav je Aleksander Čeferin zamenjal Matjažaž Keka na selektorskem stolčku, sta nekdanji predsednik NZS in novi-stari selektor že pozabila na stare zamere. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Uspešno delovanje NZS je bilo vidno in nagrajeno tudi na sedežu UEFA v Nyonu, saj bo Slovenija leta 2021 skupaj z Madžarsko gostila evropsko prvenstvo do 21 let. "To je nova priložnost za promocijo Slovenije v svetu," je na pomen in vlogo tako velikih tekmovanj še spomnil predsednik Mijatović.

Komentarji: