Klopp: Osvajanje lovorik nam mora priti v kri

Nocoj ob 21. uri se bosta v Istanbulu za prvo lovoriko v sezoni pomerila Liverpool in Chelsea.
Fotografija: Jürgen Klopp je prišel v Istanbul dobre volje. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Jürgen Klopp je prišel v Istanbul dobre volje. FOTO: AFP

Zabavni poraženec, kot je svojčas Jürgna Kloppa nagajivo označil edini slovenski nogometaš z zastreljano 11-metrovko v finalu lige prvakov Zlatko Zahović, bo v Istanbulu, kjer je Liverpool spisal enega najlepših poglavij svoje bogate zgodovine, lovil naslednjo izmed lovorik, ki mu še manjka v trenerski karieri.

Evropski prvaki bodo nocoj ob 21. uri favoriti za osvojitev evropskega superpokala proti zmagovalcu evropske lige Chelseaju. Liverpool je leta 2005 v nepozabnem finalu LP premagal Milan, potem ko je ob polčasu zaostajal z 0:3, takrat je Klopp z Mainzem osvojil 11. mesto v bundesligi in šele začenjal trenerski vzpon, ki ga je kronal z letošnjo zmago proti Tottenhamu v Madridu.



Pred tem je bil dvakrat prvak z Borussio Dortmund, a prijel se ga je vzdevek poraženec finalov, saj je izgubil kar sedem zaporednih tekem, ki so odločile o dobitniku trofeje. Tudi zadnja tovrstna se je razpletla tako, Liverpool je pred kratkim izgubil angleški superpokal proti Man. Cityju po enajstmetrovkah.

...
...


A to karizmatičnemu Nemcu ni vzelo prepoznavnega nasmeha z ustnic, kakršnega smo videli tudi po tistih 7:0 v Ljudskem vrtu pred dvema letoma. Rdeči so namreč odločno zakorakali v sezono premier league, ki je še niso osvojili, s 4:1 odpravili Norwich, toda Kloppu so je zresnil obraz, ko je izvedel, da nekaj tednov ne bo mogel računati na enega najboljših vratarjev na svetu Alissona Beckerja, ki si je natrgal mečno mišico. V vratih ga bo zamenjal španski veteran Adrian, ki je prišel kot prost igralec iz West Hama.
 

Lampard brez okrepitev


Tekma ne bo na štadionu Atatürk, kjer je Liverpool pred 14 letih dobil srhljivko, temveč na manjšem objektu turškega prvoligaša Bešiktaša (41.000). Kljub odsotnosti prvega vratarja je klub z Anfielda na stavnicah močan favorit, da četrtič osvoji superpokal (količnik 1,3; Chelsea 3,5) in se izenači z Real Madridom. Več naslovov imata še Milan in Barcelona, po pet.



Chelsea, ki je odigral tri superpokale in je zmagal leta 1998, se je namreč znašel v precejšnji godlji. Zaradi kršenja pravil pri prestopih se poleti ni smel okrepiti, ob tem so ga zapustili igralci, kot so Eden Hazard, David Luiz in Gary Cahill. Poslovil se je tudi trener Maurizio Sarri, zamenjala ga je klubska legenda Frank Lampard, ki pa je za uvod v sezono doživel hud poraz z 0:4 proti Man. Unitedu in ga čaka težko delo na Stamford Bridgeu.
 

Tudi finale LP v Istanbulu


To bo prva resna moška tekma pod okriljem Čeferinove Uefe, na kateri bo pravico delila ženska, Francozinja Stephanie Frappart. Evropski superpokal sicer ne sodi med najbolj cenjene lovorike, ampak Klopp si želi, da bi njihovo osvajanje prišlo nogometašem Liverpoola v navado, potem ko so na štadionu Atletica prekinili sedemletno sušo.

Frank Lampard še nima veliko trenerskih izkušenj, v prejšnji sezoni je vodil Derby County, ki se mu ni uspelo vrniti v premier league. FOTO: Reuters
Frank Lampard še nima veliko trenerskih izkušenj, v prejšnji sezoni je vodil Derby County, ki se mu ni uspelo vrniti v premier league. FOTO: Reuters


»Ostanimo pohlepni, to je zelo pomembno,« je vsem v klubu iz mesta Beatlov sporočil 52-letnik, ki si obeta, da se bodo Salah, Firmino, Mane, van Dijk in ostali vrnili v turško glavno mesto, ko bo tam 30. maja prihodnje leto finale lige prvakov, kar bi bil že njihov tretji zaporedni nastop na zadnjem dejanju sezone.

»Nočemo se ustaviti pri ligi prvakov, hočemo še več,« mu je zatrdil eden od njegovih zvestih borcev Andy Robertson: »Vsako priložnost moramo zagrabiti, ne glede na njeno pomembnost.«

Preberite še:

Komentarji: