Korupcija, kriminalno podzemlje za izbris z nogometne zemlje

Slaviša Kokeza odstopil s položaja predsednika srbske nogometne zveze.
Fotografija: Slaviša Kokeza, desno, je Nogometno zvezo Srbije vodil po svojem principu. FOTO: Marko Đurica/Reuters
Odpri galerijo
Slaviša Kokeza, desno, je Nogometno zvezo Srbije vodil po svojem principu. FOTO: Marko Đurica/Reuters

Predsednik srbske nogometne zveze (FSS) Slaviša Kokeza je nepreklicno odstopil s položaja, potem ko je po obtožbah o korupciji in povezavah s kriminalnim podzemljem nedavno moral na pogovor na urad za boj proti organiziranemu kriminalu.
Kot je navedel v izjavi za javnost, se je za odstop odločil po obtožbah in brutalnih napadih nanj ter zaradi branjenja časti in ugleda. »Svoje sodelavce ter športno in nogometno javnost želim obvestiti, da odstopam z mesta predsednika FSS. To v želji, da reprezentanci omogočim potrebni mir. Pripravljen sem na nov boj in naredil bom vse, da demantiram napade na moje ime in osebnost,« je dejal Kokeza.

Dodal je, da on ne bo nikoli sumljiv obraz za ljudi, s katerimi je skoraj 20 let delil iste vrednote. »Upoštevajoč vse, kar se je v tem odnosu zgradilo, ni treba nikomur braniti Aleksandra Vučića (srbski premier, op. p.) in Srbije pred Slavišo Kokezo, ker Slaviša Kokeza je bil ob Aleksandru Vučiću in Srbiji, ko mnogi niso smeli ali želeli biti,« je dodal Kokeza. »Ponosen sem bil takrat in ponosen sem zdaj, ko se v javnosti pojavljajo nevarne neresnice, ki so seveda škodovale tudi funkciji, ki je več ne opravljam. Odstopam z mesta predsednika FSS, da bi se povsem posvetil iskanju pravice in resnice, ki bo moje vodilo v prihodnje,«
je še povedal Kokeza.
 

Domnevno povezan z mafijskim šefom


S tem, poudarja Kokeza, želi FSS in reprezentanci, ki jo čaka začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022, zagotoviti mir in stabilnost, kar bi bilo lahko ključnega pomena pred tekmama z Irsko in Portugalsko, morda odločilnima tekmama za preboj na SP v Katarju 2022. »Srečen in zadovoljen sem, da bo na tej poti srbsko reprezentanco vodilo po mojem mišljenju največje ime v naši nogometni zgodovini Dragan Stojković. Njemu in vsem na zvezi želim veliko uspeha v prihodnje,« je zaključil Kokeza, ki je bil na čelu zveze skoraj pet let. V njegovem mandatu se je Srbiji uspelo prebiti na SP 2018 v Rusiji.

Kot poročajo srbski mediji, so ime Slaviše Kokeze, ki ga v treh tednih po zaslišanju niso obtožili, oblastem omenili v krogih domnevnega mafijskega šefa, ki je bil februarja med aretiranimi. Tožilstvo preiskuje potencialne obtožbe o umoru, trgovanju s prepovedanimi drogami in ugrabitvijo. V raciji so na stadionih vodilnih beograjskih klubov Partizana in Crvene zvezde našli orožje in dokumentacijo o domnevnem kriminalu. Aretirani mafijski šef naj bi nadzoroval Partizanovo ultraško skupino navijačev Principi. V Srbiji in drugod po Balkanu tovrstne navijaške skupine povezujejo s kriminalnimi združbami in trgovanjem z mamili.

Komentarji: