Maribor na odmor s šampionskim pridihom

V prvem dejanju zadnjega, 19. kola jesenskega dela 1. SNL so vijolični zanesljivo s 3:1 premagali Velenjčane. Pred Olimpijo, ki bo v soboto ob 14. uri igral v Novi Gorici, ima Maribor že 12 točk prednosti.
Fotografija: Z devetim golom je Jan Mlakar odprl tekmo v Velenju, a na klubski lestvici najboljših strelcev ga je pozneje ujel Luka Zahović. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Z devetim golom je Jan Mlakar odprl tekmo v Velenju, a na klubski lestvici najboljših strelcev ga je pozneje ujel Luka Zahović. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor je s 14. zmago potrdil naslov najboljšega po jesenskem delu nogometnega prvenstva. V uvodni tekmi letošnjega zadnjega, 19. kola v Velenju Ob jezeru ni imel večjih težav, s 3:1 je premagal domačega izzivalca Rudarja in si pred Olimpijo, ki bo danes gostovala v Novi Gorici, priigral že 12 točk prednosti.

Vijolični so v slogu zadnjih tekem rutinsko ter učinkovito izpeljali še zadnjo tekmo v letu 2018, v katerem so prvič v tem desetletju ostali brez ene same lovorike. Jesenski naslov je uteha za izgubljeno prvenstveno bitko z Olimpijo v minuli sezoni in je tudi odlična popotnica za drugi del prvenstva, v katerem ima veliko priložnost, da ponovi letošnji Olimpijin dosežek z dvojno lovoriko.

Pred manjšim številom navijačev na štadionu Ob jezeru od običajnega obiska ob gostovanjih Mariborčanov so se gostitelji trudili, kolikor so se lahko. Na trenutke so pokazali, da bi lahko povzročili več preglavic favoriziranim tekmecem, ampak v ključnih trenutkih tudi niso imeli sreče. V drugem polčasu je Aleksandra Rajčevića žoga zadela v roko, vendar je sodnik Rade Obrenović samo zamahnil z roko. V seštevku so bili Velenjčani vendarle nemočni in premalo drzni.

Mariborčani so se, kot se za profesionalce spodobi, odgovorno in resno lotili tekme. Strah, da bi bili z mislimi že na počitnicah, je bil odveč. »Tekmo smo izpeljali na takšen način, kot smo si želeli. Toda mi se za vsako maksimalno pripravimo, ne zgolj za nekatere. Naša naloga je, da smo najboljši na vsaki tekmi,« je poudaril trener Maribora Darko Milanič, ki je za Delov ponedeljkov pogovor še bolj podrobno ocenil leto 2018.


Zmagovito pot začrtal Mlakar


Pot proti peti zaporedni zmagi po porazu z Olimpijo v 14. kolu je v 35. minuti s svojim devetim golom začrtal Jan Mlakar. Z njim je prevzel naziv najboljšega klubskega strelca, toda le za dobrih petnajst minut, ko je njegov dosežek izenačil Luka Zahović za drugo vodstvo na tekmi. Vmes je Velenjčan Leon Črnčič izkoristil tako rekoč edino resnejšo akcijo pred vrati Kenana Pirića. Vse neznanke o zmagovalcu je po slabi uri razblinil štoper Saša Ivković po zaščitni akciji dvojca Amir Dervišević-Ivković. Najboljši asistent lige je s filigransko podajo iz kota zadel soigralca, ki je zabil že šesti gol, kar je za štoperja izjemen dosežek.

»Maribor je trikrat zabil, žal pa mi je, da pri 1:1 sodnik ni dosodil kazenskega strela. To je bila še ena napaka v našo škodo. Smo pa naredili preveč napak v obrambi, ki je bila ob zvezni vrsti jeseni šibkejši člen moštva. To naj bo kritika za igralce,« je v krajši analizi dvoboja za nacionalno televizijo ošvrknil svoje varovance trener Marijan Pušnik.

Maribor je jesen zaokrožil s peto zaporedno zmago z razliko v golih 17:3. Bil je z naskokom najbolj učinkovit in je prejeli tudi najmanj golov. Drugi del sezone bodo vijolični odprli 23. februarja v 20. kolu pred svojimi navijači v Ljudskem vrtu proti Muri, ki v prvem delu prvenstva edina ni izgubila proti Mariborčanom.

Komentarji: