Mariborčani igrajo le še za premije

CB24 Tabor je proti Mariboru odlično začel tekmo 14. kola 1. SNL in jo še bolje končal. Vijolični jalovi v napadu in razglašeni v obrambi.
Fotografija: Sežanski Kamerunec Luis Bongongui (levo) je bil nerešljiva uganka za Mariborčane, kidriški Nigerijec Amuzie (desno) pa je bil pomemben člen Aluminija, ki bo v soboto v Stožicah izzval vodilno Olimpijo. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Sežanski Kamerunec Luis Bongongui (levo) je bil nerešljiva uganka za Mariborčane, kidriški Nigerijec Amuzie (desno) pa je bil pomemben člen Aluminija, ki bo v soboto v Stožicah izzval vodilno Olimpijo. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Po dveh tednih premora in temeljitih pripravah brez vidnega osipa igralcev zaradi reprezentančnih tekem je Maribor v svoji prvi tekmi pokazal brezvoljni pristop in številne tehnične napake. Nekaj torej ne deluje. Prvoligaški novinec Tabor je bil v presenetljivo visoki zmagi s 4:1 (1:1) borben, kompakten in učinkovit. Prvaku se je oddolžil tudi za poraz v Ljudskem vrtu z 2:4. Maribor si je v vsega dveh tekmah po zmagi v velikem derbiju priigral zaostanek petih točk za Olimpijo.

Maribor je v obdobju, ko ne ve, kaj bi sam s seboj. Ali pa bi moral športni direktor Zlatko Zahović znova igralce predramiti s premijo. Prva vaba, da si igralci lahko razdelijo 500.000 evrov, če bodo zmagali pet tekem zapored, je bila uspešna za klub, za igralce pa prav v zadnji tekmi v nizu petih nesrečna. Zaradi neodločenega razpleta z Muro (0:0) so ostali brez dodatnih evrov.

Darko Milanič in Mariborčani so po zmagi v velikem derbiju v Stožicah izgubili kar pet točk v primerjavi z največjimi tekmeci. FOTO: Leon Vidic/Delo
Darko Milanič in Mariborčani so po zmagi v velikem derbiju v Stožicah izgubili kar pet točk v primerjavi z največjimi tekmeci. FOTO: Leon Vidic/Delo


V Sežani ni pihala burja, toda mariborska obramba na čelu z Nemanjo Mitrovićem in Aleksandrom Rajčevićem ter brez doslej dežurnega krivca za neprepričljivo obrambo Špira Peričića je bila znova luknjasta kot švicarski sir. Postavni 189 cm visoki domači napadalec, 37-letni Srb Predrag Sikimić, je bil v zračnih dvobojih nerešljiva uganka, majhni in komaj 167 cm visoki Kamerunec Louis Bongongui prehiter. Oba sta zabila po dva gola, tretji za vodstvo s 3:1, ko je Maribor drugič lovil zaostanek, je nemara še najbolj razkril mariborske težave. Martin Milec je želel podati žogo vratarju Kenanu Piriću, a je to storil tako nerodno, da jo je prestregel Bongonguiju, ki je zlahka v dvoboju iz oči v oči premagal Pirića.


Zahovićev gol s sežansko asistenco


"Bili so odlični. Od prve do zadnje minute, navkljub mariborskemu izenačenju, ko se ponavadi tekma psihološko povsem zasuka v drugo smer, niso popustili. Lahko jim samo čestitam," je žarel trener Sežancev, Velenjčan Almir Sulejmanović, ki je sezono začel na Rudarjevi klopi in je v šesti tekmi v vlogi trenerja Tabora drugič vodil moštvo do zmage.

Sežancem je šlo vse kot maslu. Že prvi gol v 7. minuti – po Sikimićevi asistenci z glavo za Bongonguija – je nakazal mariborske težave, še bolj pa drugi del prvega polčasa, ki so ga Mariborčani zaznamovali z zgrešenimi priložnostmi. Tudi gol Luke Zahovića je bil sad naključja, saj je domači kapetan Antonio Azinović nesrečno posredoval pri podaji Dina Hotića proti Rudiju Požegu Vancašu in je spustil žogo mariborskemu strelcu, ki je z bližine premagal Davida Adama.

Lestvica
Lestvica


Mariborčani so na Kras dopotovali že dan pred tekmo in se nastanili v Lipici. Navdiha tam očitno niso našli, tudi trener Darko Milanič ni imel srečne izbire. Še posebej pri dvojcu zadnjih zveznih igralcev, odrezana od vsega sta bila tudi tehnično najbolj dovršena posameznika Požeg Vancaš in Hotić. Milaničevo gašenje požara je bilo stihijsko in ni prineslo sreče, kvečjemu še več nesreče.

"Bili smo slabi, nič drugega. Nismo se uspeli boriti v tekmi, v kateri je bilo veliko agresivnosti. Kljub temu, da smo v prvem polčasu zapravili nekaj lepih priložnosti in bi lahko bilo drugače, je bila zmaga gostiteljev zaslužena," je bil kratek in enostaven Milanič, ki je po eni od najboljših predstav v sezoni, v Stožicah, izgubil zmagovalno nit.

Olimpija se je poigravala z Velenjčani, prvi gol v dresu Olimpije je dosegel tudi Bojan Knežević. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Olimpija se je poigravala z Velenjčani, prvi gol v dresu Olimpije je dosegel tudi Bojan Knežević. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Olimpijini šestici Aluminij dodal petico


»Odlični so«! Tako je že s pogledom v sobotni derbi prvega in drugega v Stožicah, Olimpije in Aluminija, podravskega tekmeca v eno besedo strnil trener Olimpije Safet Hadžić. Nasmeh se mu je raztezal do ušes, potem ko je daleč od klopi za rezervne igralce s tribune spremljal šov v režiji Anteja Vukušića in drugih razigranih Ljubljančanov. Kaznovani Hadžić ni imel razlogov, da bi med tekmo posredoval pri svojem pomočniku Nikici Milenkoviću. Tudi njegov pomočnik je, tako kot redki ljubljanski navijači, užival v vragolijah in mojstrovinah igralcev, ki so se odlično odzvali na vse peripetije okrog prihodnosti kluba in predsednika Milana Mandarića.



Nekaj črnih spominov na pokalni dvoboj so v uvodnih minutah obudile zapravljene priložnosti. Do prvega gola, ki ga je v 4. minuti zabil novinec Bojan Knežević, bi Rudar lahko zaostajal že z 0:3. Dvakrat v enem napadu se je zatresla prečka. Ljubljančani bi lahko nasuli razglašenim Velenjčanom deset golov. Na celi tekmi so gostje le dvakrat sprožili strel proti ljubljanskim vratom in niti enega proti Nejcu Vidmarju. Še najbolj jezen je bil prvi strelec lige Vukušić, ki ga je po dobri uri igre zamenjal Rok Kidrič.

Dalmatinec Ante Vukušić ni skrival, komu se zahvaljuje za dva gola in prvo mesto na lestvici strelcev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dalmatinec Ante Vukušić ni skrival, komu se zahvaljuje za dva gola in prvo mesto na lestvici strelcev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Vsi bi radi zabijali gole, ampak jaz gledam na dobro moštva. Lahko bi se poškodoval,« je o menjavah povedal Hadžić, bržčas še najbolj vesel visoko motiviranih igralcev. »Bili smo kombinatorni in učinkoviti. Pa še naši dolžniki so bili,« je Tomislav Tomić pojasnil, od kod so črpali motiv.

Hadžić in Milenković sta včeraj videla še eno prepričljivo predstavo prvega izzivalca Aluminija. Kidričani so bili podobno strelsko razpoloženi in Šiškarjem niso dopustili niti promila možnosti. Tako kot najbolje znajo, učinkovito in s čvrsto igro z bliskovitimi prehodi so uprizorili šolsko tekmo. Če ne drugega, so premagali močnejšega tekmeca, kot je Rudar, in vrnili žogico Olimpiji.

Amadej Maroša je z bele točke s svojim šestim golom rešil Muro pred porazom. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Amadej Maroša je z bele točke s svojim šestim golom rešil Muro pred porazom. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Najučinkovitejše kolo


Domžale tudi pod taktirko Andreja Razdrha, naslednika Simona Rožmana, ne morejo napredovati po lestvici navzgor in so v Celju izgubile že sedmič v sezoni, tretjič po zamenjavi na trenerskem stolčku. Mura je v zadnjih trenutkih komaj rešila točko proti Triglavu, ki v Fazaneriji še ni izgubil od vrnitve Sobočanov v 1. SNL. Tekme minulega konca tedna pa so navijačem ponudile rekordno število golov v prvem delu prvenstva. Padlo jih je kar 24, pri čemer je bil doslej najučinkovitejše 5. kolo (22 golov), v katerem so se pomerili isti tekmeci.

Ocene
Ocene

Komentarji: