Medicinskemu čudežu z Madeire leta ne škodujejo

Cristiano Ronaldo kot »stara dama«, starejši je, boljši je. V Manchestru najvišji poraz enega od nemških klubov v ligi prvakov
Fotografija: Kako neprijetnih 90 minut bo čakalo Jana Oblaka, je Cristiano Ronaldo napovedal že v 2. minuti, ko je šel »na polno« v našega vratarja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kako neprijetnih 90 minut bo čakalo Jana Oblaka, je Cristiano Ronaldo napovedal že v 2. minuti, ko je šel »na polno« v našega vratarja. FOTO: AFP

Cristiano Ronaldo je v povratni tekmi osmine finala lige prvakov proti Atleticu z enim zamahom zatresel oba madridska nogometna velikana. V njegovi senci je bila tudi sedmica Manchester Citya proti Schalkeju ter najvišji poraz kateregakoli nemškega kluba v ligi prvakov.

S trojčkom golov je »air« Ronaldo razbil mit o neprebojnosti Atleticove obrambne igre in razgalil zablode Realovega predsednika Florentina Pereza. Atletico je redna stranka nenasitnega strelskega plenilca z Madeire. V 33. tekmi proti rdeče-belim je zabil 22., 23. in 24. gol, strelsko statistiko v LP izboljšal na impresivnih 124 golov in na lestvici trojčkov v LP ujel še svojega športnega tekmeca Lionela Messija. Oba sta dosegla po 8 »hattrickov«.

Portugalčevi goli in njegova celostna podoba so pozitivno vplivali tudi na številne poslovne rezultate. Juventus je s prodajo vstopnic iztržil rekordni prihodek 4,9 milijona evrov, celoten izkupiček od zmage je znašal 16 milijonov €. Vrednost delnice »stare dame« je ob torkovem zaprtju borz znašala 1,22 €, ob včerajšnjem odprtju trgovanja je skočila na 1,59 € in se ob zaprtju ustavila pri 1,436 €. Od dneva, ko so pri Juventusu naznanili prihod »medicinskega čudeža«, ki pri 34 letih igra in izgleda kot 25-letnik, se je vrednost Juventusove delnice podvojila.

Negativni učinek Ronaldove selitve v Italijo močno čuti Real na športnem in poslovnem področju. Na prvem je že dober teden le sodelujoči klub v španskem prvenstvu, na drugem naj bi bil njegov odhod za vsega dobrih 100 milijonov € podcenjen za desetkrat.


Simeonova moškost je vprašljiva


Kako je mogoče, da se je Juventus od prvega dvoboja v Madridu spremenil v neustrašnega plenilca, Atletico pa v bogaboječega vojaka, ki se je tresel v luknjastih obrambnih okovih? Domačega trenerja Massimiliana Allegrija so po prvi tekmi domala vsi »tifosi« označevali za šarlatana, Simeoneja so povzdigovali v bojevnika, ki ima j...a. Z gesto, ko se je obrnil proti tribuni in se oprijel svoje moškosti ob proslavljanju enega od dveh golov v Madridu, je temperamentni Argentinec sebi naredil medvedjo uslugo. V Torinu se je njegova moškost pošteno zmanjšala.

Massimiliano Allegri je po madridskem dvoboju doživel točo kritik za svoje taktične odločitev, po torinski tekmi pa je bil znova izjemni trener. FOTO: AFP
Massimiliano Allegri je po madridskem dvoboju doživel točo kritik za svoje taktične odločitev, po torinski tekmi pa je bil znova izjemni trener. FOTO: AFP


Allegri je pripravil taktični načrt, v katerem je imel glavno besedo kadrovski izbor igralcev. Prav z njim je priznal zablode s prve tekme. Na tribuni ali na klopi je pustil Paula Dybalo, Rodriga Bentancurja, Mattio De Sciglia, Alexa Sandra, ki je bil kaznovan. Allegrijev ključni džoker pri oblikovanju strategije je bil Federico Bernardeschi, ob njem pa še trije madridski rezervisti, odkritje na levem branilskem položaju Leonardo Spinazzola, zvezni igralec Emre Can in desni bočni Joao Cancelo.

Napadalno strategijo je usmeril v predložke pred vrata Jana Oblaka, čigar slog branjenja z golove črte je ustrezal Ronaldu in drugim belo-črnim igralcem. Scenarij tekme je Allegrija rehabilitiral in ga vrnil med najbolj spoštovane trenerje brez evropske lovorike, Simeoneju pa vrnil naziv dekadentneža, ki presega celo Joseja Mourinha.

Federico Bernardeschi je bil Allegrijev adut iz rokava. FOTO: Reuters
Federico Bernardeschi je bil Allegrijev adut iz rokava. FOTO: Reuters


Allegri: Juve ni favorit


Atletico pod vodstvom Diega Simeoneja še ni izgubil pomembne tekme v LP s tako visoko razliko po 90 minutah. V tej sezoni je Borussia Dortmund v skupinskem delu zmagala s 4:0, a je bila za oba tekma revijalnega značaja. V finalu LP pred tremi leti je bil Real v podaljšku boljši s 4:1. Zato torkov poraz, ki je imel delne »botre« v odsotnosti Diega Coste, Felipeja Luiza, Thomasa Parteyja, delno poškodovanem Diegu Godinu in povsem izgubljenem Antoineu Greizmannu, daje težo Juventusu in ga uvršča na vrh ali v najožji krog dveh, treh favoritov za končno zmago.

»Juventus ni favorit, je le eden od kandidatov za naslov. Pomembno je, da smo napredovali, če ne bi, ne bi imeli več možnosti za zmago v LP. Ne rabiš diplomirati na Harvardu, da bi to razumel,« je bil Allegri po malem znova tak, kot zna biti – ciničen.

Komentarji: