»Messi premore toliko znanja, da bo lahko igral, dokler bo želel«

Drevi zanimiva pokalna tekma v katalonski metropoli: začetek preporoda Barcelone ali nov polom?
Fotografija: Messi je v majici Barcelone odigral 709 tekem in zbral neverjetnih 620 golov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Messi je v majici Barcelone odigral 709 tekem in zbral neverjetnih 620 golov. FOTO: AFP

Tudi v Sloveniji ne manjka navijačev Barcelone in privržencev Lionela Messija, enega najboljših nogometašev, kar so jih proizvedli od začetkov te igre v 19. stoletju. Katalonska nogometna družina bo drevi (19) posebej na trnih, saj (še vedno) čaka na preporod kluba pod vodstvom trenerja Quiqueja Setiena.

Osrednja figura današnjega večera naj bi bil prav Messi, prvi solist v katalonskem orkestru. Ta je v zadnjem času razglašen kljub menjavi dirigenta, ob tem pa neučinkovit v napadu. Vsakomur bi bilo težko nadomestiti izgubo napadalcev, kakršna sta Suarez in Dembele, tudi Messiju. Ob tem je v zameno za 15 milijonov € odpotoval v Rim španski reprezentant U-21 Carles Perez … Trener Setien nima veliko manevrskega prostora – drevišnjo pokalno tekmo z Leganesom bi lahko začeli (4-3-3) tudi Messi, Antoine Griezmann in Ansu Fati.


Messi lovi jubilejno 500. zmago v majici Barcelone


Lionel Messi močno pogreša učinek soigralcai in prijatelja Luisa Suareza. FOTO: Reuters
Lionel Messi močno pogreša učinek soigralcai in prijatelja Luisa Suareza. FOTO: Reuters


Barcelona je prejela zadnjo zaušnico v Valencii, kjer je izgubila stik z madridskim Realom. Drevi bi »morala« napredovati v pokalu ter si zagotoviti mir v svoji hiši; v naslednjih tednih bo imela priložnost za 12 točk in vnovičen napad na španski vrh. Po vrsti bo igrala proti tekmecem, kakršni so Levante, Betis, Getafe in Eibar, pri čemer bo obiskala le Sevillo.

Messi bo imel drevi dvojno priložnost za čudovit večer. Prvič, v tekmi z Leganesom lahko zasuče krivuljo uspešnosti kluba navzgor pred ključnim obdobjem sezone. Drugič, z zmago bi dopolnil fantastičen jubilej, ki ga dočaka le izbrana peščica profesionalnih nogometašev – to bi bila zanj okrogla 500. zmaga v majici Barcelone! Ne gre za »običajne« zmage, Messi se je specializiral za uspešne večere proti najmočnejšim, kar daje njegovemu dosežku dodatno veljavo: Barcelona je z njim v enajsterici največkrat premagala Sevillo (29), Atletico (24), Bilbao (24), Espanyol (23) in Real Madrid (19). To so klasični španski klubi.

Argentinec je pogosto prehiter za tekmece, v eni od akcij je to spoznal tudi Luka Modrić. FOTO: Reuters
Argentinec je pogosto prehiter za tekmece, v eni od akcij je to spoznal tudi Luka Modrić. FOTO: Reuters


Na tej poti je Argentinec prehodil 709 tekem in zbral neverjetnih 620 golov, 499 zmag pa je razdelil takole: 349 v španskem prvenstvu, 83 v ligi prvakov, 50 v španskem pokalu, 9 v španskem superpokalu, 5 na klubskem SP in tri v evropskem superpokalu. Na tej poti je Argentinec prehodil 709 tekem in zbral 620 golov, 499 zmag pa je razdelil takole: 349 v španskem DP, 83 v ligi prvakov, 50 v španskem pokalu, 9 v španskem superpokalu, 5 na klubskem SP in tri v evropskem superpokalu.


»Veš, kaj bo naredil, a ga ne moreš ustaviti«


Danes si je težko zamisliti nogomet brez globalnih super zvezdnikov, kakršna sta Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Toda zanesljivo bo prišla tudi njuna ura. Prvi bo naslednji teden dopolnil že 35 let, drugi pa 24. junija dve leti manj.

Lionel Messi postaja iz sezone v sezono bolj živa legenda nogometašev Barcelone. FOTO: Reuters
Lionel Messi postaja iz sezone v sezono bolj živa legenda nogometašev Barcelone. FOTO: Reuters


»Leo bo igral, dokler bo želel. Njegovo razumevanje igre je edinstveno. To mu daje potencial, da bo lahko igral vrhunski nogomet tudi v visoki starosti. Ne gre za telesno pripravljenost, bolj za razumevanje igre, ki se skriva v glavi. Poglejte: vsi vemo, kaj bo Messi naredil na igrišču oziroma kaj namerava, toda tega mu ne moremo preprečiti. To je noro,« je ocenil Javier Mascherano, njegov dolgoletni soigralec v Barceloni in najtesnejši zaveznik v argentinski reprezentanci.

Komentarji: