Mura pred velikim izzivom evropske jesenske scene v Fazaneriji

V kvalifikacijah za evropsko ligo nogometaši Mure danes ob 19. uri v metropoli Litve.
Fotografija: Muro čaka trdo delo.
Odpri galerijo
Muro čaka trdo delo.

Burno poletje nogometašev Mure, drugih uslužbencev kluba in zvestih privržencev se nadaljuje. Upajo, da se danes nad posebno zgodbo, na skrajnem slovenskem severovzhodu še nedoživeto, ne bo spustil zastor. Slovenski državni prvaki bodo gostovali na povratni tekmi kvalifikacij za evropsko ligo pri Žalgirisu v Vilniusu, s seboj prinašajo izhodišče 0:0 z uvodne domače tekme, zmaga pa ponuja paradiž: zagotovljeno tekmovalno jesen na stari celini!

Kajti če bi bili drevi – tekma bo ob 19. uri – priljubljeni »čarno-bejli« uspešni, jih čaka še odločilno 4. kolo kvalifikacij za evropsko ligo. Tekmec bi bil Sturm iz bližnjega Gradca, simbolično bi šlo tudi za dvoboj dveh moštev s klubsko črno-belo barvo. Zmagovalec bi si priigral nadaljevanje sezone v privlačnem skupinskem delu evropske lige, poraženec bi jeseni igral v resda za razred slabši konferenčni ligi, a najbrž si ni težko predstavljati, kako veseli bi bili zvesti obiskovalci tekem v Fazaneriji tudi tega tekmovanja, ko bi od druge polovice septembra ob tekmah domačega prvenstva prvič doslej od blizu doživeli evropsko jesen ...
A to so za zdaj dolgoročne želje, ki niso ravno vedno dobrodošle. Velik del nogometnih zanesenjakov v prostoru nekdanje jugoslovanske federacije je namreč že napovedal prvič po tisti kruti zadnji vojni uradno tekmo C. zvezde in Dinama, pa te zdaj ne bo, saj se je prva spotaknila ob oviro v Moldaviji in izpadla iz kvalifikacij za ligo prvakov. Tako morajo tudi v nogometnih krajih ob Muri potegniti ročno zavoro ob razmišljanju o omenjenem Sturmu. Opozorilo s prve tekme, ko gostom iz Litve slovenski prvaki niso zabili niti enega gola, je dovolj jasno.


Litovci tudi z izkušnjami iz Lazia


Zato je trener Ante Šimundža že tik pred včerajšnjim odhodom z mariborskega letališča v Vilnius posebej poudaril. »Ne moremo ravno govoriti, da imamo več kakovosti kot Žalgiris. Mura pač nima nogometaša, ki bi igral pri Laziu ali v prvi francoski ligi. Nismo najboljši v državi, pri našem tekmecu pa je drugače,« so morda že kar pretirano zadržano zvenele besede uspešnega stratega, ki pa resda s svojim moštvom doslej v sezoni ni navdušil – moštvo iz Murske Sobote je po štirih kolih domačega prvenstva še naprej brez zmage, na prvi tekmi z Litovci pa ni uresničilo načrta pred revanšo vsaj s tisto najtesnejšo zmago gola prednosti.

Nogometaši v črno-belih dresih so se močno trudili zabiti vsaj en gol. FOTO; Uroš Hočevar/Kolektiff
Nogometaši v črno-belih dresih so se močno trudili zabiti vsaj en gol. FOTO; Uroš Hočevar/Kolektiff


Toda obenem Jan Gorenc, eden od členov Murine obrambne verige, pravi, da v slačilnici vlada dobro in bojevito ozračje: »Zato smo zelo motivirani v tem boju za napredovanje.« Sicer pa si v primerjavi s tisto pomladno šampionsko »Antejevo bando«, kot ji pojejo zvesti privrženci, sledijo spremembe. Najprej je moštvo zavoljo selitve v Turčijo zapustil reprezentant Nino Kouter, zdaj v Ukrajino, in sicer v Krivoj Rog, odhaja Hrvat Dragan Lovrić. Resda sta se h klubu vrnila Nik Lorber in Mitja Lotrič.
Kakorkoli, Mura je danes pripravljena za veliki boj v mestu, kjer so se pred kratkim slovenski košarkarji veselili uvrstitve na olimpijski turnir. In kjer je bilo včeraj, tik pred prihodom naših prvakov, na letališču prav napeto. Ob koncu se je izkazalo, da je šlo za lažni alarm o nastavljenem razstrelivu ...

Komentarji: