Mura je spet zakon

V najvznemirljivejši tekmi 8. kola 1. SNL v Murski Soboti je navduševal poraženec.
Fotografija: Ante Šimundža že drugič piše lepo zgodbo z Muro. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ante Šimundža že drugič piše lepo zgodbo z Muro. FOTO: Leon Vidic/Delo

Olimpija je tekmo pred koncem prve četrtine nogometnega prvenstva ujela zmagovalni ritem in v vroči Fazaneriji z nekaj trpljenja sprožila lov za Mariborom, ki še ne kaže znakov popuščanja. Toda v 8. kolu 1. SNL so ugajali poraženci v najvznemirljivejši tekmi, soboški črno-beli.


Mura se je vrnila, slovenski ligaški nogomet je v prekmurskemu ponosu zadel sedmico! Navdušen nad vzdušjem je bil tudi Olimpijin kapetan Branko Ilić, ki je poudaril, da je SNL pogrešala in potrebovala Muro z njenimi navijači vred. To je bilo eno od glavnih sporočil iz najbolj nogometnega mesta v državi, Murske Sobote. Gostovanje Olimpije je v Prekmurju povzročilo evforijo, tribune štadiona v Fazaneriji so bile napolnjene do vrha (5000 gledalcev) in spektakel je bil zagotovljen. Pa čeprav je še bolj spektakularen prvorazredni užitek krepko pokvarilo slabo igrišče. A tudi edini črni madež ni skazil posladka, ki bo že konec naslednjega tedna dobil še eno nadaljevanje poglavja v Murini zgodbi o vrnitvi med najboljše nogometne klube v državi. V Fazaneriji bo v nedeljo, 30. t. m. (tekma bo ob 13. uri), gostoval Maribor, ki v Ljudskem vrtu ni zmogel premagati črno-bele.
Položaj na lestvici, 7. mesto in »le« 9 točk, še ne kaže realne podobe moštva, ki ima v Anteju Šimundži bržčas najboljšega možnega trenerja. Mariborska legenda ima v vijoličnem srcu tudi odtenke črno-bele barve, saj je že pred sedmimi leti začel pisati uspešno tekmovalno sezono in jo zaokrožil s tretjim mestom.


Šele lani stik s profesionalizmom


»Še pred dobrim letom je bila večina igralcev popolnih amaterjev, v minuli sezoni so se počasi začeli srečevati s profesionalizmom, v tej so se povsem osredotočili na nogomet. Ta preskok je morda najzahtevnejši za igralce in marsikomu povzroča preglavice. Samo poglejte, v minuli sezoni naš najboljši igralec v 2. SNL Luka Bobičanec se šele pri 25 letih sooča z nogometnim profesionalizmom. Ne gre in ne gre mu, a prepričan sem, da bo slej ko prej prišel v formo,« je Šimundža razkril enega od motečih, a neizbežnih dejavnikov v odraščanju razmeroma mladega moštva, ki je proti zeleno-belim pokazal, da se lahko enakovredno kosa v vsem. Če ni šlo zlepa, so Sobočani poskusili s »fajtersko« igro. In bili z njo sila všečni.

Nino Kouter (v sredini) je eden od velikih adutov Mure iz domačega vala igralcev. FOTO: Tadej Regent/Delo
Nino Kouter (v sredini) je eden od velikih adutov Mure iz domačega vala igralcev. FOTO: Tadej Regent/Delo


Šimundža je z Mariborom spisal najsijajnejšo trenersko poglavje, začinjeno z uvrstitvijo v ligo prvakov in tudi s težko ponovljivim podvigom za slovensko moštvo: Maribor je v Evropi tudi prezimil. Zanj druga zgodba pri Muri ima tudi velik izziv, saj si želi, da bi jo vrnil v slovenski vrh. Je na dobri poti navkljub kakšni zmagi manj od pričakovanj. Največji adut Mure so igralci, ki v veliki večini izhajajo iz prekmurskega in slovenskega okolja, ter tudi vodstvo kluba na čelu z uspešnim poslovnežem in izvršnim direktorjem za področje prodaje v skupini Iskratel Robertom Kuzmičem.

»V sezono smo šli z manj izkušnjami, s prihodi dveh, treh igralcev smo postali zrelejši, zapolnili smo šibke točke v moštvu. Rezultatska nihanja so bila zato normalna, ampak verjamem, da se bomo iz tekme v tekmo dvigovali,« je bil Šimundža še močno pod vtisom nesrečnega poraza proti Olimpiji in si je želel, da bi že dan, dva pozneje igral še eno tekmo.

»Ne pozabite, da smo štiri dni prej v pokalu premagali Rudarja. Proti Olimpiji nismo bili utrujeni, čeprav nisem veliko menjal moštva. Stisnili smo Ljubljančane, napadli z vsemi silami, rešili so se,« se kar ni in ni zmogel umiriti 46-letni Mariborčan, ki bo le dva dni pred tekmo proti svojemu Mariboru praznoval rojstni dan.

Komentarji: