Mura šampionsko zmlela iztrošeno Olimpijo in oživila Maribor

Polom Olimpije v Murski Soboti, na obzorju dramatičen finiš nogometnega prvenstva. Mariboru pomagal sodnik Nejc Kajtazović, Domžale premočne tudi za prvake.
Fotografija: Sobočani in trener Ante Šimundža so novembra leta 2019 čakali na zmago proti Olimpiji in jo dočakali v velikem slogu. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Odpri galerijo
Sobočani in trener Ante Šimundža so novembra leta 2019 čakali na zmago proti Olimpiji in jo dočakali v velikem slogu. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo

Prvi poraz Olimpije v letu 2021 in najvišji v sezoni 2020/21, prvi poraz Gorana Stankovića na klopi Olimpije, prva zmaga Maribora pod taktirko trenerja Simona Rožmana in tudi sodniške napake so zaznamovale 30. kolo 1. SNL. Zeleno-beli so v soboški Fazaneriji po rekordni zmagi v prejšnjem kolu proti Kopru naleteli na razpoloženo Muro. Ta je pomagala predvsem Mariborčanom, ki so po darilu glavnega sodnika Nejca Kajtazovića in edinem golom z bele točke premagali Bravo. Za vodilnimi Ljubljančani so znižali zaostanek na štiri točke, Mura zaostaja za osem.

Kot noč in dan so bili tako Sobočani kot Ljubljančani. Črno-beli so bili sredi minulega tedna v Sežani odpihnjeni, zeleno-beli so z orkansko močjo odpravili Koprčane. Le štiri dni pozneje so bili Sobočani šampionski, Ljubljančani pa povsem brez moči. Iztrošeni.

Amadej Maroša je v tej akciji dobil dvoboj z Antoniem Delameo Mlinarjem in spravil v težave vratarja Olimpije Žigo Freliha. Foto Jure Banfi
Amadej Maroša je v tej akciji dobil dvoboj z Antoniem Delameo Mlinarjem in spravil v težave vratarja Olimpije Žigo Freliha. Foto Jure Banfi


Prav te podrobnosti peljejo državno prvenstvo v negotovo končnico. Trener Mure Ante Šimundža, ki kot moštvo niha, je poudaril, da je zmagovalca derbija kola odločila lakota po uspehu.

»To je nogomet. Tekem je še veliko, prvi smo na lestvici,« se za televizijo Slovenija prav nič ni vznemirjal ljubljanski trener Goran Stanković. Morda bi se moral, kajti kandidati za prvaka so bili v drugem polčasu potolčeni do tal. Če bi bil Amadej Maroša, sicer osrednji mož derbija, še učinkovit, kot je bil razpoložen za igro, bi ljubljanski vratar Žiga Frelih iz mreže pobral vsaj pol ducata žog. »Ko igramo drug za drugega, smo pravo moštvo. In to je bilo odlično,« je razkril razlog čudežne preobrazbe Sobočanov kapetan Žiga Kous, strelec in podajalec za gol.
 

Tudi Simon Rožman ne bi pokazal na belo točko


Šest tekem je še do konca slovenskega prvenstva, na voljo je torej še 18 točk in Maribor je zopet za petami Olimpije. Ne čisto blizu, toda dovolj, da še lahko upa ali verjame v srečen konec šele začetka poglavja pod vodstvom 38-letnega Štorčana Simona Rožmana. V Šiški je trener vijoličastih prejel darilo, morda je glavni sodnik Nejc Kajtazović mislil, da ima rojstni dan. Res ga je imel pred kratkim, in sicer 6. aprila!



Po tem, kako je Kajtazović presodil trk branilca Davida Brekala in komaj 18-letnega Vida Kodermana, enega od dveh najstnikov v začetni enajsterici Maribora, drugi je bil 17-letni Gal Gorenak, se vijolični navijači hvalijo, da je zeleni Nejc, kot so nadeli vzdevek Kranjčanu, slekel zeleno-beli dres in oblekel vijoličnega. Še Rožman namreč ne bi pokazal na belo točko in kazenski strel za Mariborčane. Enajstmetrovko je v 71. minuti Jan Mlakar zanesljivo spremenil še v prvo zmago pod Rožmanovo taktirko. »Enajstmetrovke ni bilo,« je bil jasen trener Brava Dejan Grabić, ki je dodal še nekaj napačnih sodniških odločitev. Te so seveda osrečile mariborskega trenerja.


Mariborčani so v Šiški trpeli, toda rešili so se tudi s pomočjo najstniških moči. Gal Gorenak (levo) je bil ob Vidu Kodermanu najmlajši igralec v začetni enajsterici Maribora. Foto Jože Suhadolnik
Mariborčani so v Šiški trpeli, toda rešili so se tudi s pomočjo najstniških moči. Gal Gorenak (levo) je bil ob Vidu Kodermanu najmlajši igralec v začetni enajsterici Maribora. Foto Jože Suhadolnik


»Odločil sem se za mlado moštvo, želeli smo namreč dvigniti energijo in jo prilagoditi nameri o rezultatsko uspešni igri. Za željo in borbo smo bili nagrajeni,« je prezrl odločilni trenutek na tekmi mariborski trener Rožman.


Domžale meljejo v ekspresnem ritmu


V mariborskem taboru nimajo prav veliko časa za trepljanje po ramenih. Že jutri, ko bodo vijoličasti gostovali v Domžalah, se jim lahko znova zatemni pred očmi. Na sporedu je četrtfinalni pokalni dvoboj proti najbolj vročemu moštvu v letošnjem letu. Domžalčani so Celjane, ki so po mojstrskem golu Filipa Dangubića za vodstvo z 1:0 celo nakazali, da bi lahko presenetili in vendarle pokazali nekaj več, na kolena spravili še hitreje kot Maribor v prejšnjem kolu. Na zaostanek so odgovorili s hitropoteznim zasukom. Domžalčani so v Ljudskem vrtu v petnajstih minutah dosegli tri gole, proti prvakom so jih za trojček potrebovali le enajst.


Olimpija spet v Prekmurje


Tudi v Kopru so vse moči že usmerili proti pokalnemu tekmovanju, saj so v primorskem derbiju delovali, kot da se oni potegujejo za obstanek, in ne Goričani ... Ti pol ure igre z igralcem več niso znali spremeniti v zmago, s katero bi bili še zelo, zelo v bitki za obstanek. Prvenstvena bitka se bo nadaljevala že s prvo petkovo tekmo v Novi Gorici, toda najprej bodo jutri in v sredo izpeljali pokalne tekme osmih najboljših ekip v tem tekmovanju.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: