Na obzorju stoodstotna bera slovenskih klubov

Za evropsko ligo se bodo slovenski nogometni klubi merili: Maribor s Partizanijem, Domžale s Širokim Brijegom, Rudar z zmagovalcem Tre Fiori – Bala Town
Fotografija: Domžalski nogometaši na čelu z Bošnjakom Senijadom Ibričićem bodo letošnjo evropsko pot začeli v BiH. Foto Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Domžalski nogometaši na čelu z Bošnjakom Senijadom Ibričićem bodo letošnjo evropsko pot začeli v BiH. Foto Uroš Hočevar/Delo

Maribor, Domžale in Rudar so na žrebanju parov 1. kola kvalifikacij za nogometno evropsko ligo zadeli jackpot. Maribor se bo najprej doma pomeril s Partizanijem iz Tirane, Domžale bodo na prvi tekmi gostovale v Hercegovini pri Širokem Brijegu, Rudar pa bo doma gostil najlažjega nasprotnika, zmagovalca dvoboja Tre Fiori iz San Marina in Bala Town iz Walesa. Prve tekme bodo 12. julija, povratne 19. julija.

Če je imela Olimpija v kvalifikacijah za ligo prvakov obilo smole z izborom azerbajdžanskega Qarabaga, so imeli pri preostali slovenski trojici klubov v Evropi nasmeške do ušes. V primeru, da bo Olimpija izgubila z azerbajdžanskim tekmecem, se bo v 2. kolu kvalifikacij za EL bržkone pomerila z severnoirskim prvakom Crusaders, ki je v dvoboju z bolgarskim šampionom Ludogorcem v vlogi avtsajderja.


Maribor: v 2. kolu spet z Izraelci


Partizani iz albanskega glavnega mesta je minulo sezono šele na 5. mestu v domačem prvenstvu končal in je v mariborski zgodovini tekmovanj v evropskih pokalih prvi nasprotnik iz Albanije. Za administrativnim udeležencem kvalifikacij za ligo prvakov in drugouvrščenim v DP Kukesijem je zaostal kar za 10 točk – 53:63. Oziroma kar 19 za državnim prvakom Skenderbeujem, ki zaradi kazni UEFA ne sme tekmovati v evropskih pokalih. Maribor je v ponedeljek v svoji drugi pripravljalni tekmi premagal Kukesi s 4:0 (2:0, Kramarič, Tavares, Mešanović, Mlakar).
»Maribor je favorit, a tekmecev ne podcenjujemo. Kot se pripravljamo za največje nasprotnike, se moramo tudi za Partizani,« se je prvič po vrnitvi na direktorski stolček aktiviral Zlatko Zahović, trener Darko Milanič je dodal: “Ničesar ne bomo prepustili naključju. Preračunljivosti ne bo, nikdar se ne obnesejo. Prvi dvoboj bomo dočakali odlično pripravljeni.”
Mariborčanom je žreb v 2. kolu kvalifikacij, če bo napredoval, namenil zmagovalca dvoboja med gruzinskim moštvom Čikura in izraelskim Beitarom iz Jeruzalema. Čikura je trenutno na 4. mestu po 15. kolu v gruzinskem prvenstvu, Beitar je za točko izgubil šampionsko bitko z Beršebo (56:57), ki jo je v zadnjem kolu lanskih kvalifikacij za LP izločil Maribor.


Domžale: prek Hecegovcev do Bojana Jokića


»Široki je zelo močan tekmec z enakim ciljem. Obetata se izredno zahtevna dvoboja,“ je prvega letošnjega evropskega tekmeca ocenil trener Domžal Simon Rožman. Hercegovski klub je pred leti v Evropi že izločil Koper in Olimpijo (enkrat je z njo tudi izgubil), v minulem DP BiH pa je zasedel 4. mesto z enakim številom točk kot tretji Sarajevo. Domžalčane ob napredovanju v 2. kolu čaka veliko zahtevnejši tekmec, ruska Ufa, za katero igra kapetan Slovenije Bojan Jokić. Ufa je bila v ruskem prvenstvu na 6. mestu.


Rudar: za nagrado nekdanji evropski prvak


Velenjčani bodo izvedeli, kdo bo njihov tekmec v 1. kolu kvalifikacij, šele 5. julija po povratni tekmi predkola med Tre Fiori in Bala Town. Če bodo »rudarji« preskočili prvo oviro, se bodo v 2. kolu pomerili s slovito Steauo, ki se zdaj uradno imenuje FCSB, potem ko ne sme več uporabljati izvornega imena. Romunskega velikana, evropskega prvaka iz leta 1987, je lani poleti na poti v ligo prvakov ustavil lizbonski Sporting, v evropski ligi pa je bil v šestnajstini finala boljši Lazio. FCSB je v minuli sezoni v DP osvojil 2. mesto za Clujem (55:59).

Komentarji: