Na San Siru čaral Jojocadabra, ne Ibracadabra

Atalanta s 3:0 ugnala vodilni Milan, prvi mož tekme pa je bil Josip Iličić, ki je izsilil enajstmetrovko in zabil gol.
Fotografija: Josip Iličić je uprizoril še eno veliko tekmo, v kateri je bil sklonjene glave tudi Zlatan Ibrahimović. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Josip Iličić je uprizoril še eno veliko tekmo, v kateri je bil sklonjene glave tudi Zlatan Ibrahimović. FOTO: Miguel Medina/AFP

»Počutim se kot zelo srečen mož, ker igram nogomet, ker delam to, kar imam najraje,« se je po imenitni predstavi na San Siru Josip Iličić moral vrniti tudi v lansko leto in boju z depresijo, ko je novinarjem odgovoril, ali se počuti umetnika na igrišču. Toda to je bilo le eno njegovo srečno poglavje sobotnega dvoboja italijanskega prvenstva proti vodilnemu Milanu. V njem je bila Atalanta razred zase, tako kot 32-letni Kranjčan, ki je v prepričljivi zmagi s 3:0 zabil gol z bele točke in bil nesporni prvi mož derbija. Milan je navkljub porazu prvak prve polovice prvenstva.

Slovenski selektor Matjaž Kek je še enkrat več videl, kar je že vedel. Iličić je mož za velike tekme in igralec, ki lahko v junake spreminja tudi druge. To pa je bilo najpomembnejše sporočilo tekme, v kateri je bil globoko v senci slovenskega reprezentanta tudi 39-letni jubilant Zlatan Ibrahimović. V svoji 600. ligaški tekmi je bil povsem odrezan, nemočen. Oziroma na San Siru je čaral Jojocadbra in ne Ibracadbra, kot so Italijani že veliko let nazaj poimenovali Ibrahimovića.


Bil prijazen, lahko bi zabil še kakšen gol


Po zaušnici je 39-letni Šved namenil nekaj besed tudi prvemu virtuozu tekme Iličiću. »Omogočili smo mu preveč prostora. Če ga je preveč, je vse enostavno in lahko bi zabil še kakšen gol več. Bil je zelo prijazen do nas,« je bil jedrnat sicer prvi strelec Milana, ki je dočakal tudi prve skupne minute s svežim novincem Mariom Mandžukićem. Hrvat je prišel v igro pri zaostanku z 0:2, a je sploh prvi sprožil neposreden strel proti Atalantinim vratom.

Ne le gol ali virtuoznost v domala vsaki potezi, Josip Iličić je na San Siru uprizoril tudi avtoritativno predstavo, kakršno zmorejo le najboljši in najbolj spoštovani v moštvu. FOTO: Miguel Medina/AFP
Ne le gol ali virtuoznost v domala vsaki potezi, Josip Iličić je na San Siru uprizoril tudi avtoritativno predstavo, kakršno zmorejo le najboljši in najbolj spoštovani v moštvu. FOTO: Miguel Medina/AFP


Iličić zmore, zdaj bodo morali svojo formo do prve kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Katarju v Stožicah proti Hrvaški (24. marca) narekovati tudi drugi Kekovi izbranci. »Uprizorili smo zelo, zelo dobro tekmo, v vseh delih smo bili odlični. Priigrali smo si veliko priložnosti, branili smo se odlično in to proti najmočnejšemu moštvu v Italiji, vodilnemu,« je bil spoštljiv do tekmeca, ki je bil vse prej kot najmočnejši.


Milanova uteha je Interjeva točka


Gian Piero Gasperini, trener Atalante, je vse pripravil maksimalno za bitko tretjega najbolj učinkovitega moštva (Milan) in najboljšega v tej prvini (Atalanta). Ni se zmotil pri izbiri najboljše enajsterice in taktike, njegov kolega Stefano Pioli ni imel srečne roke. Za 63. rojstni dan, ki ga bo imel jutri, je sivolasi »mister« od igralcev dobil najlepše možno darilo. Konec tedna se mu bo med slavljenci pridružil še slovenski as. Iličić, ki je v tej sezoni dosegel tri gole, bo v petek prišel v Kristusova leta.

Ibrahimović jubileja ni začinil še z enim, 500. golom, zato pa je okroglo številko dosegel Iličić. V serie A je dosegel 90. gol.

Ob takšni Atalanti – »to je bila naša najboljša predstava v sezoni, celo presegli smo pričakovanja,« je priznal Gasperini – bi padla tudi močnejša moštva, kot je bil v soboto oslabljeni Milan. Prav nič se mu ni izšlo.

»Dve stvari sta bili ključni, slabo posredovanje pri prvem golu in enajstmetrovka. Mislim pa, da je Atalanta edina, ki je nismo mogli premagati. Telesno je bila premočna,« je bil po šele drugem porazu iskren domači trener Pioli. Po malem razočaran, a tudi zadovoljen. V Vidmu mestni črno-modri tekmeci niso zmogli do treh točk. Inter je z Udinesejem igral brez golov in tako še vedno zaostaja za Milanom, le da točko manj kot pred 19. kolom, dve (41:43).

Preberite še:

Komentarji: