Slovenci, z mislimi pri Kazahstancih, so Dancem odprli vrata eura

V Københavnu je bil rdeče-beli dinamit boljši in se z zmago z 2:1 že uvrstil na evropsko prvenstvo v nogometu. Slovenija v lov za Nemčijo v ponedeljek.
Fotografija: V kotlu štadiona Parken je bilo pravo nogometno vzdušje. Domače navijače je utišal Eik Janža (v sredini), a po zadnjem sodnikovem žvižgu so na igrišču in na tribunah rajali gostitelji. FOTO: Liselotte Sabroe/AFP
Odpri galerijo
V kotlu štadiona Parken je bilo pravo nogometno vzdušje. Domače navijače je utišal Eik Janža (v sredini), a po zadnjem sodnikovem žvižgu so na igrišču in na tribunah rajali gostitelji. FOTO: Liselotte Sabroe/AFP

Slovenska nogometna reprezentance je v Københavnu v svoji predzadnji kvalifikacijski tekmi v skupini H za uvrstitev na evropsko prvenstvo izgubila proti Danski z 1:2. Devetnajsta reprezentanca na lestvici Svetovne nogometne zveze je tako ulovila vlak za Nemčijo, Slovenija pa bo imela v ponedeljek proti Kazahstanu v Stožicah še drugo priložnost. Edini strelec za Slovenijo je bil Erik Janža.

Slovenska nogometna reprezentanca ni bila kos Dancem. FOTO: Blaž Samec/Delo
Slovenska nogometna reprezentanca ni bila kos Dancem. FOTO: Blaž Samec/Delo

Na štadionu Parken so bili Slovenci pred 40.000 navijači, med katerimi je bilo tudi približno 600 slovenskih, sila nemočni, čeprav so v prvem polčasu že po štirih minutah izničili vodstvo rdeče-belih.

Slovenski selektor Matjaž Kek ni presenetil z začetno enajsterico. Na klopi je pustil Andraža Šporarja in Petra Stojanovića, ki ju je od prepovedi igranja naslednje tekme ločil le rumeni karton. Namesto Ljubljančanov sta začela Konjičan Žan Vipotnik in Vojničan Benjamin Verbić.

Prva tekma med Slovenijo in Dansko se je v Stožicah razpletla brez zmagovalc z 1:1. Za Slovenijo je bil strelec Šporar za Dansko pa veliki up Manchester Uniteda  Rasmus Højlund, ki zaradi poškodbe drevi ni igral. Ob 20-letnem napadalcu sta manjkala tudi zvezdniška veterana Simon Kjær​ in Christian Eriksen.

Slovenija (54. na lestvici Fifa) se bo uvrstila med 24 najboljših reprezentanc na stari celini, če v zadnji kvalifikacijski proti Kazahstanu, ki je svojo današnjo nalogo opravil z neprepričljivo zmago proti San Marinu s 3:1, ne bo izgubila.  

Andraž Šporar, ki je bil strelec v prvem kvalifikacijskem dvoboju Slovencev in Dancev v Stožicah, je zaradi previdnosti na rezervni klopi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Andraž Šporar, ki je bil strelec v prvem kvalifikacijskem dvoboju Slovencev in Dancev v Stožicah, je zaradi previdnosti na rezervni klopi. FOTO: Blaž Samec/Delo

Pred 24 leti prvi euro

Na današnji dan pred 24 leti se je Slovenija po senzacionalnem neodločenem izidu (1:1) v zasneženem Kijevu, potem ko je v Stožicah premagala Ukrajino s slovitim Andrejem Ševečenkom v ospredju z 2:1 (Zlatko Zahović, Milenko Aćimović), prvič v zgodovini uvrstila na enega od velikih tekmovanj, na svoje prvo in doslej edino evropsko prvenstvo na Nizozemskem in Belgiji. Takrat se je na euro uvrstilo le 16 reprezentanc. 

Slovenski navijači na štadionu Parken so bili glasni in vidni. FOTO: Liselotte Sabroe/AFP
Slovenski navijači na štadionu Parken so bili glasni in vidni. FOTO: Liselotte Sabroe/AFP

2. POLČAS

Konec: Danska je v drugem polčasu praktično brez resnejšega odpora Slovencev dosegla zmago in se je kot zmagovalka skupine že uvrstila na evropsko prvenstvo. Razmerje v strelih je bilo 12:2, v posesti žoge v odstotkih pa 66:34.

86. minuta: Miha Zajc je vstopil v igro namesto Jana Mlakarja.

79. minuta: Po zatišju, a z veliko premočjo Dancev, je  Yussuf Poulsen je streljal z leve strani v vratarjev levi zgornji kot, Jan Oblak pa je z bravurozno obrambo odbil žogo v kot.

73. minuta: Še ena dvojna menjava Matjaža Keka. Tekmo sta končala Benjamina, Šeko in Verbič. V zaključku sta dobila priložnost Sandi Lovrić in Jon Gorenc Stanković. 

62. minuta: Matjaž Kek  je opravil prvi menjavi. Namesto Timija Maxa Elšnika je vstopil Jasmin Kurtić, namesto Erika Janže pa Vanja Drkušić.

54. minuta: 2:1. Premoč Dancev je v gol spremenil Thomas Delaney po »žoganju« in slabem odzivu Slovencev v kazenskem prostoru. 

53. minuta: Po podaji Victorja Kristiansena je Oblak v kot odbil strel Yussufa Poulsna.

49. minuta: Tudi na začetku drugega polačsa so v premoči Danci, za katere je iz ugodnega položaja Yussuf Poulsen slabo streljal. Žoga je zletela preko vrat.

1. POLČAS

Polčas: Slovenija je na odmor šla z odličnim izidom. Igra je bila slabša od izkupička, a je zdržala pritisk Dancev, ki so ob 71 odstotni posesti žoge v prvem polčasu sprožili šest strelov, Slovenci le enega.

33. minuta: Prvi rumeni karton za Slovence. Prejel ga je Timi Max Elšnik.

31. minuta: 1:1! Po prekršku nad Žanom Vipotnikom na robu kazenskega prostora rahlo z desne strani je Eik Janža mojstrsko izvedel prosti strel in v velikem slogu premagal Schmeichla. Žogo je neubranljivo poslal v vratarjev zgornji levi kot. Janžev strel je bil prvi slovenski na tekmi. 

26.minuta: Gol za Dansko. Hud pritisk rdeče-belega dinamitza je obrodil gol. Po predložku Victorja Kristiansena​ z leve strani je Joakim Maehle z glavo s 5 m matiral nemočnega Oblaka.

23. minuta: Danska, ki ves čas stiska obroč okoli slovenskih vrat, je dosegla gol, a je bil razveljavljen zaradi prekrška. 

Jaka Bijol je imel v prvem polčasu veliko dela z Leipzigovem napadalcem Yussufom Poulsenom. FOTO: Liselotte Sabroe/AFP
Jaka Bijol je imel v prvem polčasu veliko dela z Leipzigovem napadalcem Yussufom Poulsenom. FOTO: Liselotte Sabroe/AFP

19. minuta: Prvič je zadišalo tudi po slovenskem nevarnem napadu. Benjamin Šeško je že ime odprto pot proti vratarju Kasperju Schmeichlu, a mu je v zadnjem trenutku izbil žogo zadnji danski obrambni igralec Andreas Christensen.

15.minuta: Danci so še tretjič prišli do strela v slovenskem kazenskem prostoru. K sreči je Wind slabo zadel žogo in Oblak ni imel veliko dela, da jo je ukrotil.

12. minuta: Slovenski kapetan je bil v glavni vlogi. Z lepo obrambo je Oblak preprečil dansko vodstvo po strelu z glavo z 8 m Jonasa Winda.

9.minuta: Po enakovrednem uvodu so prvi strel proti vratom sprožili Danci. S strelom z 20 m je Joakim Mæhle poskusil presenetiti Jana Oblaka.

Danska: Slovenija 2:1

Maehle 26., Delaney 52.; Janža 31.

Danska: Schmeichel, Vestegaard, Andersen, Christensen, Mæhle, Højbjerg, Nørgaard (od 46.Jensen), Kristiansen (od 86. Kristensen), Delaney (od 75. Hjulmand), Wind (od 86. Dolberg), Poulsen.

Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (od 62 Drkušić), Verbič (od 73. Lovrić), Gnezda Čerin, Elšnik (od 62. Kurtić), Mlakar (od 86. Zajc), Vipotnik, Šeško (od 73. Gorenc Stanković).

Kazahstan - San Marino 3:1

Finska - Severna Irska 4:0

Preberite še:

Komentarji: