Najprej nogometni derbi s sosedi, nato Bon Jovi

Avstrija pred tekmo s Slovenijio: Po uvodnih spodrsljajih odločno na zmago – Selektor ne pričakuje vrnitve Junuzovića
Fotografija: Marcel Sabitzer (z žogo) je bil pred dnevi med najvidnejšimi nogometaši Leipziga v finalu nemškega pokala z Bayernom. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Marcel Sabitzer (z žogo) je bil pred dnevi med najvidnejšimi nogometaši Leipziga v finalu nemškega pokala z Bayernom. FOTO Reuters

V Porečah ob Vrbskem jezeru se pogosto ustavljajo tudi slovenski turisti. Gre za lepo urejen kraj, od prihajajoče nedelje tudi bazni tabor avstrijske nogometne reprezentance. Prav na Koroškem se bo ta v naslednjem tednu (petek) pomerila s slovensko izbrano vrsto, nato bo tri dni pozneje, ko bodo Kekovi izbranci lovili točke v Rigi, gostovala v Skopju.

Avstrijski nogometni zanesenjaki se radi ozirajo k bogati zgodovini, nočejo slišati o padcu in dolgem izostanku z velikih tekmovanj, a se jim nato vrne nasmeh, ko se spomnijo imenitne bere v kvalifikacijah za prejšnje evropsko prvenstvo 2016. Takrat so blesteli v skupini s favoriziranima Rusijo in Švedsko, zdaj se želijo vrniti na prvenstvo stare celine. Toda za začetek jim, prav v pričakovanju tekme s Slovenijo, ne kaže dobro. Na domačem Praterju jim je spodletelo proti Poljakom (0:1; Piatek), nakar so ostali praznih rok še v Izraelu (2:4; Arnautović 2; Zahavi 3, Dabour).

Zato nikakor ne preseneča odločnost lova za točkami za prihajajoči dvojček tekem z jedrom moštva, pri katerem so tudi nekateri junaki zadnje uvrstitve na euro. Podobno kot takrat tudi zdaj udarni aduti prihajajo iz nemških klubov, pri teh iz leta v leto avstrijskim nogometašem pripadajo pomembnejše vloge. O tem, da si čvrste šampionske Bayernove verige brez Dunajčana Davida Alabe ne gre predstavljati, je že dolgo znano, Marko Arnautović je na pisani nogometni poti v tujini (Twente, Bremen, Stoke, zdaj West Ham) zapustil viden pečat, v zadnji sezoni je tudi delež Martina Hintereggerja pri vzpenjajočem Frankfurtu zelo opazen, Julian Baumgarlintner je pomemben člen zasedbe iz Leverkusna. Korošec, doma iz Beljaka, Guido Burgstaller zabija gole za Schalke, Marcel Sabitzer je podobno kot naš Kevin Kampl med udarnimi avtorji zgodbe o uspehu Leipziga, nazadnje tretjeuvrščenega v Nemčiji in finalista pokalnega tekmovanja.


V Salzburg po domače adute


Selektor Franco Foda je med igralci iz domačih klubov tokrat na seznam zapisal le peterico iz Salzburga – vratarja Cicana Stankovića, branilce Stefana Lainerja, Andreasa Ulmerja in Alberta Valicija ter člana zvezne vrste Xaverja Schlagerja –, med temi je Valici reprezentančni novinec. »Pravzaprav nisem pripravil presenečenj na seznamu, morda je to le vabilo za Valicija, toda opazil sem pomanjkanje srednjih branilcev, zato bom tako poskusil zakrpati nastalo vrzel,« je dejal Foda. Podobno kot predvidoma našega selektorja Matjaža Keka s Kamplom ga čaka še pogovor z Zlatkom Junuzovićem, zdaj nogometašem Salzburga, pred tem enega ključnih mož Werderja iz Bremna. »Gre seveda za zelo dobrega nogometaša. Moram se še pogovoriti z njim, a niti ne o vrnitvi k reprezentanci, saj se je odločil, da ga k nam ne bo več,« je pojasnil selektor.

Avstrija je na svetovni nogometni lestvici 34., torej krepko pred Slovenijo (63.), a glede na to, da se je od prejšnje razvrstitve svetovne zveze spustila za 11 mest, seveda sanja o vzponu. In za začetek o zmagi proti Sloveniji v Celovcu, kjer so doslej prodali prek 15.000 vstopnic in bo najbrž to najbolj obiskana tekma prihajajočih mesecev na Koroškem. Več gneče bo na štadionu ob Vrbskem jezeru le na julijskem koncertu skupine Bon Jovi.

Preberite še:

Komentarji: