Naslov prvaka brani Mura, ki bo prva preizkusila tudi VAR

V petek začetek 31. sezone slovenskega nogometnega prvenstva, ki prinaša vrsto novosti.
Fotografija: Naslov slovenskega prvaka branijo Prekmurci. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Naslov slovenskega prvaka branijo Prekmurci. FOTO: Jure Eržen

Deseterica slovenskih nogometnih prvoligašev bo konec tedna začela 31. sezono državnega prvenstva. Tekmovanje, ki bo v novi sezoni imenovano Prva liga Telemach, bosta v petek ob 17.00 odprla Bravo in novinec Radomlje. Naslov bo branila Mura.

Prav na tekmi Mure s sežanskim Taborom, ki bo v soboto ob 20.15 v Fazaneriji, bodo prvič v slovenski ligi uradno uporabili tudi tehnologijo VAR, ki je ena od novosti nove sezone. V soboto bo sicer ob 17.00 še tekma med Aluminijem in Koprom, v nedeljo pa bo ob 17.00 obračun Domžal in Olimpije, ob 20.15 pa še Celja in Maribora. Tudi na tej tekmi si bodo sodniki lahko pomagali z VAR.


Stalna sobotna in nedeljska termina ob 17.00 in 20.15


Ob podobnih terminih bodo tudi preostale tekme v sezoni, saj sta stalna sobotna in nedeljska termina ob 17.00 in 20.15, rezervni pa ob 15.00. Kot so pojasnili pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS), bo v poletnem času nekaj izjem, ko bodo tekme tudi ob petkih ali ponedeljkih ob 17.00 ali 20.15. Štiri tekme na krog bo po novem prenašal Sportklub, ena pa bo tudi na Šport TV. Slednji bo dobil prvi večni derbi sezone od skupno štirih, Olimpija in Maribor se bosta 1. avgusta ob 20.15 merila v Stožicah. Oba tako kot vedno sodita med favorite prvenstva, ki pa bo bržčas spet precej nepredvidljivo.

Celjani bodo gojili visoke ambicije. FOTO: Uroš Hočevar
Celjani bodo gojili visoke ambicije. FOTO: Uroš Hočevar


Za razliko od branilca naslova Mure, ki za zdaj ni doživel velikih pretresov v prestopnem roku in je tudi na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov pokazal, da bo znova v igri za najvišja mesta ob dokaj širokem igralskem kadru, sta večna tekmeca iz Ljubljane in Maribora znova precej spremenila kadrovsko sliko. Maribor pod vodstvom Simona Rožmana šele sestavlja želeno sliko, nekaj je novincev, tudi denimo povratnika na slovenske zelenice Rok Sirk in Marko Alvir.

image_alt
Kako je Aleksander Čeferin prepotoval 25.000 kilometrov


Olimpija novo poglavje znova začenja z govoricami o odhodu predsednika Milana Mandarića in tudi z novim trenerjem. V tej vlogi je prišel nekdanji srbski reprezentant Savo Milošević, ki bo prav tako imel dokaj spremenjeno zasedbo v primerjavi s prejšnjo sezono. Med drugimi je odšel ljubljenec občinstva Andres Vombergar, pa tudi Đorđe Ivanović, prišli pa so Mustafa Nukić, Sava Petrov, Almedin Ziljkić in Dino Špehar. Kakorkoli se bo izteklo, v obeh taborih napovedujejo lov na lovoriko, ki jo je doslej največkrat, 15-krat, osvojil Maribor.


V mestu ob Savinji so si zadali resne cilje


Enkrat jo je tudi Celje, in sicer v sezoni 2019/20, glede na prestopne aktivnosti so si v mestu ob Savinji prav tako zadali resne cilje. »Ne želimo dragih tujcev. Če bomo plačevali, bomo plačali za prestope mladih slovenskih fantov,« je pred časom povedal generalni direktor kluba Valerij Kolotilo, predstavnik »skrivnostnih« ruskih vlagateljev. Za zdaj se teh besed v klubu kar držijo, Tamar Svetlin, Žan Medved, Matija Burin, Maj Mittendorfer, Tjaš Begić in Kevin Žižek so le nekatera slovenska imena, ki bodo po novem izpisana na celjskih dresih.

Trener Savo Milošević in predsednik Olimpije Milan Mandarić FOTO: NK Olimpija
Trener Savo Milošević in predsednik Olimpije Milan Mandarić FOTO: NK Olimpija


V prejšnji sezoni so si na koncu po Muri, Mariboru in Olimpiji nastop v Evropi priigrale tudi Domžale, za katere bo to bržčas glavni cilj tudi tokrat. Doslej rumeni niso posebej spreminjali ekipe, nekaj več »prometa« je bilo pri ljubljanskih rumenih.

Nogometaši Brava dvigujejo konkurenco v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen
Nogometaši Brava dvigujejo konkurenco v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen


Bravo je med drugim izgubil prvega asistenta lige minule sezone Nukića, pripeljal pa nekaj igralcev, s katerimi bo skušal mešati štrene večjim. V prejšnji sezoni je končal na petem mestu, mesto za njim pa je pristal sežanski Tabor, ki predvsem na domačem igrišču pogosto prekriža namere favoritom. Za zdaj so na Krasu pripeljali tri okrepitve


Radomlje povratnik med slovensko elito


Aluminij bo v napadu računal predvsem na povratnika Roka Kidriča. Odšlo je nekaj pomembnih igralcev, kot je tudi Nemanja Jakšić. Kljub vsemu v Kidričevem verjetno realno računajo (vsaj) na obstanek v ligi, podobno bi moralo veljati tudi za Koper, čeprav so znova posegali v kadrovsko sliko, a ohranili dobršen del zasedbe iz prejšnje sezone. Tudi Nardina Mulahusejnovića, ki je bil s 14 goli prvi strelec minule sezone skupaj z Janom Mlakarjem, ki pa je Maribor zamenjal za Hajduk.

Novinec v ligi in hkrati povratnik vanjo so Radomlje, ki so lani dokaj zanesljivo opravile z drugoligaško konkurenco. Osnovna želja Radomljanov je obstanek v ligi. Med slovensko elito bodo igrali tretjič, nazadnje so pred štirimi leti. Doslej so obe prvoligaški avanturi končali na zadnjem mestu.

Preberite še:

Komentarji: