Novi trener vrtnic Edoardo Reja presenetil Celje, Olimpija po voznem redu

V uvodni tekmi 25. kola 1. SNL Gorica z novim prvim strokovnjakom zmagala na gostovanju, brez golov v Domžalah, zeleno-beli le strli Radomlje.
Fotografija: Edoardo Reja je kot trener Gorice takoj udaril na polno. FOTO: ND Gorica/facebook
Odpri galerijo
Edoardo Reja je kot trener Gorice takoj udaril na polno. FOTO: ND Gorica/facebook

Nogometaši Gorice so na tekmi 25. kola 1. SNL v gosteh premagali Celje z 1:0 (0:0). Tako je Gorica pod vodstvom uveljavljenega italijanskega strokovnjaka slovenskega rodu Edyja Reje, ki se je sredi tega tedna usedel na vročo klop zadnjeuvrščene ekipe v Prvi ligi Telemach, v mestu grofov osvojila vse tri točke. Po tretji zmagi v tej sezoni se je po nepolnem kolu po številu točk izenačila s Taborom, ki bo v nedeljo gostil Bravo. Papirnati favoriti Celjani so doživeli šesti poraz v tej sezoni, a ostajajo na visokem tretjem mestu.

Sedeminsedemdesetletni Reja, sicer nekdanji trener Vicenze, Napolija, Lazia in Atalante v serie A ter selektor Albanije, je zmago svojih varovancev spremljal na tribuni štadiona Z'dežele, ob robu igrišča pa je ekipo vodila trojica pomočnikov Florijan Debenjak, Saša Ranić in Aleksandar Rodić. Celjska zasedba je imela v prvem polčasu terensko pobudo, najbolj nevarna pa je bila po prekinitvah. Še posebej v 33. minuti so nevarno zagrozili, po kombinirani akciji in strelu Žana Karničnika z devetih metrov pa se je z bravurozno obrambo izkazal gostujoči vratar Matevž Dajčar.

Uvod v drugo polovico tekme je minil v znamenju gostov, v 49. minuti so tudi povedli. Vodilni gol je po kombinirani akciji in podaji Zvonimirja Petrovića po strelu s petih metrov zabil rezervist Luka Stankovski. Gorico so v 64. minuti malenkosti ločile do drugega gola, po grobi napaki domače obrambe se je v lepi priložnosti znašel Dario Kolobarić, njegov strel pa je z golove črte izbil Damjan Vuklišević. V 72. minuti so Goričani znova zagrozili, žoga pa je po strelu Denisa Cerovca z glavo zadela okvir vrat.

Celjani so imeli v končnici jalovo premoč, izrazitih priložnosti za zadetek pa si niso priigrali. Strnjena obramba Gorice je bila vselej na pravem mestu, na koncu je tudi osvojila izjemno pomembne točke v boju za ohranitev prvoligaškega statusa.

Koper po novem letu še brez zmage

Dvoboj sosedov na lestvici Domžal in Kopra pa se je končal brez zadetkov. Koper je v drugem delu prvenstva še brez zmage, to je bila šele njegova druga točka na zadnjih petih tekmah. V prvem polčasu so bile priložnosti redke, saj sta se obe ekipi usmerili v branjenje in prežale na napake tekmeca. Najlepšo v prvih 45 minutah so imeli gostje. V 33. minuti je Nermin Hodžić slabo posredoval v svojem kazenskem prostoru, žoga je na približno dvanajstih metrih prišla do Brighta Edomwonyija, ki je strel usmeril proti domžalskemu golu, zadetek pa je s spretnim posredovanjem preprečil branilec Andrej Djurić.

V drugem polčasu se podoba na štadionu ob Kamniški Bistrici ni bistveno spremenila. V prvi polovici so bili dejavnejši domačini, v končnici pa so več želje po treh točkah pokazali Primorci, toda izrazitejše priložnosti si niso pripravili.

Mario Kvesić (levo) ne govori na novinarskih konferencah, temveč na igrišču. FOTO: NK Olimpija
Mario Kvesić (levo) ne govori na novinarskih konferencah, temveč na igrišču. FOTO: NK Olimpija

Kvesić mož odločitve

V zadnji sobotni tekmi pa so nogometaši Olimpije premagali Radomlje z 1:0. Z devetnajsto zmago v Prvi ligi Telemach so na vrhu razpredelnice še povišali prednost pred zasledovalci. Ob tekmi več imajo 17 točk prednosti pred Mariborom. Čeprav je imela Olimpija v prvem polčasu 66 odstotkov časa žogo v svoji posesti (na koncu 62-38), tri udarce več iz kota kot tekmec (na koncu 8-1), so Radomlje v okvir domačih vrat sprožile štiri udarce več od Ljubljančanov (na koncu 20-8). Domači so imeli v prvem počasu dve lepi priložnosti za zadetek; v 36. minuti je Rui Pedro nastavil glavo na oster predložek Maria Kvesića, vendar se vratar Emil Velić ni pustil zmesti, v 42. minuti pa sta lepo kombinirala Pedro in Kvesić, slednji pa je strel s približno desetih metrov poslal prek gola.

Kvesić je bil bolj natančen na začetku drugega polčasa, ko je Olimpija z zadetkom kronala terensko premoč. Napadalec iz BiH je na dvanajstih metrih prišel do žoge in jo z natančnim strelom poslal v levi kot vratarja Velića. To je bil njegov deseti gol v sezoni in tretji na zadnjih treh tekmah. Olimpija bi lahko do konca tekme dosegla še kakšen zadetek, toda njeni napadalci niso bili dovolj zbrani oziroma natančni.

Izidi 25. kola 1. SNL

sobota:

Celje – Gorica 0:1 (Stankovski 49.)

Domžale – Koper 0:0

Olimpija – Kalcer Radomlje 1:0 (Kvesić 48.)

nedelja:

13.00 CB24 Tabor – Bravo

15.00 Mura – Maribor

Vrstni red: Olimpija 60, Maribor 43, Celje 41, Domžale 39, Koper 37, Mura 34, Bravo 23, Kalcer Radomlje 19, Gorica in Tabor po 18.

Komentarji: