Od ponižne drže do neustavljivih plenilcev in do raja

V nocojšnji povratni tekmi 4. kola kvalifikacij v Trnavi Olimpiji vrata evropske lige odpira zmaga z najmanj dvema goloma razlike: s 3:1, 4:2, 5:3 ...
Fotografija: postavi Spartak Olimpija
Odpri galerijo
postavi Spartak Olimpija

Prerojeni in oslabljeni nogometaši Olimpije odštevajo zadnje ure do današnje povratne tekme 4. kola kvalifikacij za uvrstitev v evropsko ligo proti Spartaku iz Trnave in osme v Evropi v tej sezoni. Z razlogom: terapija s šokom s prihodom dežurnega trenerska gasilca Safeta Hadžića in zmaga v domačem prvenstvu, začinjena z všečno, a tekmovalno predstavo, jim je povrnila izgubljeno samozavest. Zaostanek z 0:2 se ne zdi več tako nenadomestljiv.

Vremenske razmere so idealne, temperature podobne slovenskim, celo za stopnjo ali dve višje, travnata površina neprimerna. To je vremensko-nogometna razglednica resnično nogometnega mesta, ki bo danes dihalo za svoje ljubljence. Na štadionu bo skoraj 20.000 navijačev ali tretjina meščanov prijetnega mesteca. Toliko o nogometni pripadnosti, ki jo tako radi izpostavljajo vijolični onkraj Trojan. Rdeče-črne trnavske ne dosegajo niti zeleno-beli, zato kaže biti najprej ponižen. Tekmeci imajo ogromno prednost in so še vedno v vlogi favoritov, pa čeprav je eden od najzanesljivejših »zmajev« Tomislav Tomić prepričan, da senzacija ni izključena.


Olimpija je boljša


»Prva tekma je bila nesrečna. Bili smo kakovostnejši in tudi smo boljši, le izid se nam ni izšel. Samozavest se nam je dvignila, vrnitev na stari sistem igre z dvema zadnjim zveznima igralcema nam ustreza, a je res, da tudi prej nismo igrali slabo, le gola nismo zabili. Vse je še odprto, v katerikoli minuti zabijemo prvi gol, se bodo gostiteljem zatresle noge. Če ga zabijemo v 70. minuti, na primer, imamo še vedno na voljo 20 minut za drugi gol in podaljšek. Tak scenarij je predvsem odvisen od nas, saj moramo biti v pravem trenutku v najboljši dnevni formi,« je pogled v lov na najmanj 2:0 usmeril 27-letni Hercegovec, ki bo imel ob sebi Gorana Brkića ali pa Nika Kapuna. O tem bo odločal Hadžić, ki je že takoj razkril, da za dobro Olimpije ne kaže odkrivati tople vode. Zadostuje le kanček modrosti in logike. Pri tem pa se po malem le zatika.

{
Postave nogometnih ekip Spartaka in Olimpije/ izvorno ime datoteke: 0829__SpartakOlimpija.jpg Foto Infografika
Postave nogometnih ekip Spartaka in Olimpije/ izvorno ime datoteke: 0829__SpartakOlimpija.jpg Foto Infografika


Štirje za trojček napadalcev


Hadžićeva težava je, da v konici napada nima na voljo nogometaša s plenilskim nagonom, silo in postavnostjo, značilnostmi, ki jih je v domžalski tekmi upodabljal Andrej Vombergar. Ljubljenec navijačev je zaradi neumnosti prejšnjega trenerskega štaba, ki ga ni uvrstil na seznam kandidatov za ta kvalifikacijski dvoboj (kot ni tudi mladega Harisa Kadrića, medtem ko je Jucie Lupeta prestopil prepozno), ostal v Ljubljani. Z izbiro srednjega napadalca in postavitvijo napadalcev bo Hadžić najbrž improviziral. Veliko sreče bo moral imeti, da bo med štirimi kandidati Kingsleyjem Boatengom, Issahom Abassom, Stefanom Savićem in Maticem Črnicem zadel s trojčkom napadalcev. In da bo povrhu celotno moštvo kos telesno močnejši tekmecem.

»Ne le da odlično tečejo, tudi zelo zviti so. Ostri, ne razmišljajo veliko, udarijo po nogah, če je treba, na trenutke so tudi umazani,« je del Spartakovih taktičnih lastnosti, dobrih za moštvo, izpostavil 49-letni Ljubljančan, ki bi ga mnogi najraje videli v vlogi trenerja tudi v nadaljevanju sezone.


Spartak je zabil dva, Olimpija lahko tri


Ljubljanski trener je navkljub vsem znakom zasuka na vseh ravneh realen pri kovanju načrtov. »Na vsak način je samozavest lepa čednost in je spodbudna, toda vedeti moramo, da smo v Ljubljani igrali skoraj 70 minut z igralcem več, a nismo zabili gola. Spartak ni naivna zasedba, je čvrsta in ve, kako se igra v Evropi,« je dodal Hadžić, ki ima po malem sladke skrbi. Prvo tekmo je zaradi kazni izpustil Črnic, zdaj bi Mariborčan lahko bil skriti adut.

»Ne verjamem, da bi jih lahko presenetil. Verjetno so se seznanili z vsem in tudi jaz ne morem biti neznanka,« je o svoji morebitni vlogi skritega aduta povedal Črnic. Poudaril pa je druge odlike, ki jih je treba uveljaviti, da bi Olimpija prišla v nogometni raj, v družbo 48 moštev, ki bodo v petek v Monte Carlu v bobnu za žreb ducata tekmovalnih skupin s po štirimi moštvi.

»Zgled je lahko nedeljska tekma. Visoka motiviranost in tekmovalna nabrušenost. To je vodilo do zmage, ta šteje. Še bolj moramo biti agresivni. Mislim, da je možno vse. Če je Spartak v Ljubljani zabil dva gola, lahko Olimpija v Trnavi tri,« je bil prepričljiv krilni napadalec. Da bi le iz njegovih ust šlo v noge, za zmago s 3:1, 4:2 ...!

 

Komentarji: