Odpisani Vombergar vrnil odpisano Olimpijo na vrh (FOTO in VIDEO)

Olimpija je v enem od najboljših derbijev v zgodovini in v srhljivem finišu pred 12.166 gledalci v Ljudskem vrtu premagala Maribor.
Fotografija: Od drugega naslova državnega prvaka Olimpijo ločijo le še štiri točke. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Od drugega naslova državnega prvaka Olimpijo ločijo le še štiri točke. Foto Tadej Regent/Delo

Niti jutro po redko videnem spektaklu se za ljubljanske nogometne navijače ni spremenilo ničesar. Sanje so bile resnične, Olimpija je v enem od najboljših derbijev v zgodovini in v srhljivem finišu pred 12.166 gledalci v Ljudskem vrtu premagala velikega tekmeca Maribor s 3:2 (1:1, Čanađija, Kronaveter, Vombergar; Zahović). Šele drugič od leta 2009, ko se je vrnila v 1. SNL. Od drugega naslova državnega prvaka jo ločita največ dve zmagi, morda bodo zaodstovala le ena, ali štiri točke. V sredo bo doma gostila Krško, v nedeljo bo gostovala v Domžalah. Maribor, ki zaostaja dve točki (74:76), gostuje v Celju in doma gosti Gorico.


Od 58. minute se je začela pisati zgodovina

 
Ljubljanski trener Igor Bišćan se je v 90 minutah spet prelevil v zmagovalca, njegov kolega Darko Milanič v poraženca. Toda junak je bil vendarle odpisani Andrej Vombergar. Triindvajsetletnega fanta iz Buenos Airesa je Bišćan v spomladanskem delu sezone vztrajno držal na klopi za rezerevne igralce, pred sobotnim derbijem je 24-letni napadalec igral le na štirih tekmah in skupno le 57 minut (28, 4, 6, 19). V Ljudskem vrtu se je od 58. minute naprej začela pisati zgodovina.

 
Tehtal med Benkom in Vombergarjem


"Priznam, tehtal sem med Leonom Benkom in Andrejem Vombergarjem in se odločil ...," je 40-letni Zagrebčan razlagal po tekmi, v kateri je za zmago naredil več odličnih taktičnih potez kot tokrat navini Milanič in bil za to nagrajen. Bišćan je, želel ali ne, z Vombergarjem v konici napada in Issahom Abassom na krilnem položaju priznal, da je bila igra in vztrajanje z lažnim napadalcem neposrečena odločitev. V trenerja zmagovalca, potem ko je v minuli sezoni v prvo hrvaško ligo popeljal tudi Rudeš, ga je spremenil igralec, ki bi nekdanjega člana Liverpoola lahko mirne volje poslal nekam v ...


Čakal na priložnost

 
"Čakal sem na svojo priložnost, treniral. Zabil sem najpomembnejši gol v karieri," je srečen kot otrok povedal Argentinec Andres in Slovenec Andrej, ki o trenerjevi zapostavljanju v drugem sezone ni želel govoriti in se je iskreno zahvalil soigralcem za podporo v zanj sila težkem obdobju.


Maribor bolj nespreten in nesrečen

 
Olimpijin igralni izbruh v najpomembnejši tekmi leta je bil v vsem šampionski. Bila je vztrajna, srčna, dihala in igrala je kot eno moštvo, imela je razpoložene posameznike, trener je vlekel šampionske poteze in imela je tudi kanček sreče. Brez nje v športu ne gre, še posebej proti Mariboru, ki z izjemnim strelcem Luko Zahovićem in neuničljivim veteranom Marcosom Tavaresom v glavnih vlogah ni bil prav nič slabši. Le bolj nespreten in nesrečen.

 
Za zmago odločilni slovenski fantje


Ne nazadnje, Bišćan bi lahko snel klobuk in se preklonil redkim v moštvu, a v Ljudskem vrtu odločilnim za zmago, slovenskim fantom. Poleg strelca Vombergarja še Roku Kronavetru, Mariborčanu, ki je v Ljudskem vrtu pokazal, da še vedno zmore ponoviti predstave iz šampionske sezone 2015/16, v finišu srečnemu ter zanesljivemu vratarju Aljažu Ivačiču ter tudi kapetanu Branku Iliću, ki je stoično prenesel menjavo in namesto zamere ob igrišču spodbujal soigralce do zadnjega živžga ne najbolj prepričljivega sodnika Damirja Skomine.
 

Maribor : Olimpija 2:3 (1:1) 

 
Štadion Ljudski vrt, gledalcev 12.166, sodnik Damir Skomina (Koper).
 
Strelci: 0:1 – Čanađija (3), 1:1 – Zahović (Milec, 12), 2:1 – Zahović (Tavares, 52), 2:2 – Kronaveter (74, 11-m), 2:3 – Vombergar (Štiglec, 90).
 
Maribor: Handanović, Milec, Ivković, Šuler, Viler, Dervišević, Pihler (od 88. Vrhovec), Kramarič (od 71. Mešanović), Hotić (od 79. Mlakar), Zahović, Tavares.
 
Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić (od 65. Savić), Uremović, Štiglec, Miškić, Čanađija, Tomić, Davidson (od 58. Vombergar), Kronaveter (od 90. Zarifović), Abass.
 
Streli: 11:17; na vrata: 8:11; posest žoge v %: 46:54; koti: 3:1; prekrški: 13:14.

 
Drugi izidi in pari


Triglav : Aluminij 0:2 (0:1, Lucas Horvat, Francesco Tahiraj)
 
Rudar : Gorica 0:1 (0:1, Uroš Celcer)
 
Domžale – Krško danes od 16.50
 
Ankaran Hrvatini – Celje danes ob 17. uri
 

Komentarji: