Ogrožena tudi Barcelona in Manchester United

Liga prvakov: Slovenski nogometaši proti slovitim klubom – Naslov najboljšega pričakovano Luki Modriću
Fotografija: Uefin predsednik Aleksander Čeferin in najboljši nogometaš lige prvakov Luka Modrić. Foto Reuters
Odpri galerijo
Uefin predsednik Aleksander Čeferin in najboljši nogometaš lige prvakov Luka Modrić. Foto Reuters

Ljubljana – Liga prvakov je iz sezone v sezono bolj spektakularno, prestižno in nepredvidljivo tekmovanje. Tako je možno oceniti razplet včerajšnjega žreba osmih skupin v Monte Carlu, v katerem niso prizanesli niti nogometnim inštitucijam, kakršne so Barcelona, Liverpool in Manchester United.

Pogled na razvrstitev 32 klubov v osem skupin lige prvakov za sezono 2018/19.
Pogled na razvrstitev 32 klubov v osem skupin lige prvakov za sezono 2018/19.


»Minula sezona je bila odlična za Real Madrid. Na poti do finala smo premagali državne prvake Francije, Italije in Nemčije, nato še Liverpool, odlično ekipo, ki je imela dobro sezono v Angliji. Zasluženo smo na vrhu, jaz pa sem ponosen na nagrado,« je sinoči v Monte Carlu povedal hrvaški velemojster Luka Modrić, potem ko je iz rok Uefinega predsednika Aleksandra Čeferina prejel priznanje za najboljšega nogometaša v ligi prvakov 2017/18.
 

Oblak, Handanović in Bijol


Modriću lahko le čestitamo, nogomet pa ponuja nove izzive. Sezona lige prvakov, ki jo bodo odprli 18. septembra, bo najmanj tako privlačna kot minula, ki je pripadla madridskemu Realu. Včerajšnji ples kroglic v mondenem Monte Carlu je zanesljivo razveselil navdušence nad tekmovanjem, v katerem si bo 32 klubov razdelilo nagradni sklad v višini dveh milijard evrov. Vsak udeleženec žreba je že prejel 15,25 milijona evrov, klubi, ki so izpolnili svoje sanje prek kvalifikacij, bodo že pred začetkom tekmovanja bogatejši še za dodaten milijon in pol.

Nekdanji angleški nogometaš David Beckham (desno) je prejel letošnjo predsednikovo nagrado iz rok Aleksandra Čeferina.
Nekdanji angleški nogometaš David Beckham (desno) je prejel letošnjo predsednikovo nagrado iz rok Aleksandra Čeferina.


Nekdanji brazilski velemojster Kaka in urugvajski ostrostrelec Diego Forlan sta izžrebala osem različno uravnoteženih skupin, prav sleherni torek in sredo med 18. septembrom in 12. decembrom, ko bo dan za ligo prvakov, bodo navijači na trnih. Kaka in Forlan sta uspešno razdrobila 14 milijard evrov vredno elito, čeprav je pogled na določene skupine manj zanimiv kot na druge. Navzdol izstopa skupina D, ki je navidez najšibkejša, dva člana osmine finala bomo dobili med kvartetom Lokomotiv, Porto, Schalke in Galatasaray.Med najboljšimi bodo igrali trije slovenski nogometaši, nihče med njimi ne bo mogel igrati s polovico moči. Mladi reprezentant Jaka Bijol (CSKA) bo moral opraviti z evropskim prvakom Realom in polfinalistko minule sezone Romo, tudi (nesojeni) članski reprezentant Jan Oblak bo branil vrata Atletica pred napadalci močnih klubov, kakršna sta Borussia Dortmund in Monaco. Največji izziv se nahaja pred Samirjem Handanovićem. Ta je bil za zanj premierno uvrstitev v ligo prvakov nagrajen z Barcelono, Tottenhamom – slednji ni posegal v ekipo in deluje zelo močno – in PSV, toda Inter kljub zvenečim nasprotnikom seveda ne bo igral z belo zastavo. Čeprav se Milančani niso našli po šampionskem letu 2010 – tedaj so opravili tudi z Messijevo Barcelono –, se vztrajno in zanesljivo vzpenjajo proti vrhu. "Ogrožen" je tudi najbogatejši Manchester United: Juventus in Valencia gotovo ne bosta padla brez boja.V spektakularni skupini je pristala tudi novinka v ligi prvakov – beograjska Crvena zvezda. Klub, ki je leta 1991 pokoril Evropo v Bariju, nato pa v Tokiu še svet, bo prvič igral v tekmovanju, ki je doživelo reformo leta 1993. Za dobrodošlico je dobil tri strahovito močne tekmece: PSG, Napoli in Liverpool!
 

Zbogom, termin 20.45!


Prihajajoča sezona lige prvakov bo ena najbolj privlačnih doslej, Uefa je namreč v dogovoru z združenjem klubov (ECA) zagotovila nastop po štirim najboljšim iz Anglije, Italije, Nemčije in Španije, v seštevku je bilo prostih le šest vstopnic za kvalifikante.Uefa bo omogočila navijačem tudi ogled večih tekem na dan, s čimer je šla na roko kupcem TV pravic, zato ni čudno, da organizacija iz Nyona iz cikla v cikel povečuje svoje prihodke. Klubi bodo namreč v triletki 2018-2021 tako ob torkih kot sredah igrali v dveh standardnih terminih. Poslavlja se dolgoletna »ura lige prvakov« (20.45), po novem bodo igrali večino tekem ob 21. uri, po dve na dan pa ob 18.55, če Uefa izjemoma ne bo odobrila drugačnega začetka tekme.

Komentarji: