Olimpija do napredovanja v izdihljajih tekme, Domžale zanesljivo, Mura izpadla

Slovenske nogometne klube čakajo povratne tekme prvega kvalifikacijskega predkroga za evropsko ligo. Olimpija si je v zadnjih minutah tekme v Rigi priborila napredovanje, Mura se je dobro upirala Maccabiju, Domžalčani pa niso imeli težav. 
Fotografija: Nogometaši Olimpije so se veselili po tekmi z Bravom, bo tako tudi danes zvečer? FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so se veselili po tekmi z Bravom, bo tako tudi danes zvečer? FOTO: Jure Eržen/Delo

Četrtkovo nogometno popoldne se za slovenske ljubitelje nogometa ni začelo najbolje, saj je bila Olimpija dolgo časa v težkem položaju v Rigi, veselje zmajem je šele v 92. minuti prinesel napadalec Luka Menalo, ki je zadel za 2:0 in popeljal Olimpijo v drugi krog kvalifikacij. Mura se je na Fazaneriji dobro borila z Maccabijem, ki pa je bil vendarle premočan, Domžale pa se niso preveč naprezale proti Balzanu, zmago na domačem terenu jim je prinesel Slobodan Vuk. 
 

Napoved tekem


Nogometaši Maribora so včeraj zvečer v kvalifikacijah za ligo prvakov proti islandskemu Valurju brez težav dokončali delo in se uvrstili v naslednji krog kvalifikacij, kjer jih čaka Stockholm, danes pa boj za napredovanje čaka še tri slovenske predstavnike. Po prvi tekmi so bili lahko zadovoljni le v Domžalah, najbolj je razočarala Olimpija. 


Zmaji so bili doma proti Rigasu veliki favoriti, a se tekma ni izšla po željah varovancev Safeta Hadžića, po preobratov polnem drugem polčasu so izgubili s 3:2 in zdaj potrebujejo v Rigi zmago z dvema zadetkoma prednosti, kar bo proti dobro organizirani ekipi zelo težko. V igri zmajev se je poznala odsotnost Roka Kronavetra, ki je odšel v Maribor, Asmir Suljić pa ni bil na ravni iz lanskega državnega prvenstva. 
 

Na Fazaneriji bo vroče


Težko delo na Fazaneriji čaka tudi nogometaše Mure, ki so se v prvem polčasu prve tekme dobro upirali Maccabiju iz Haife, na koncu pa izgubili z 2:0. Povsem brez možnosti za napredovanje Prekmurci še niso, pričakala jih bo podpora polnega štadiona in glasnih navijačev, vseeno pa bi bila uvrstitev v drugi krog kvalifikacij precejšnje presenečenje. 

Najbolje kaže Domžalam, ki se bodo na igrišče podale zadnje, ob Kamniški Bistrici bodo gostili Balzan z Malte. Tudi v tem dvoboju je bila prva tekma polna preobratov, le da so zadnjega uprizorili nogometaši Domžal in v gosteh zmagali s 4:3, pred domačimi gledalci pa bi morali le še potrditi napredovanje. 
 

Menalo in Čekići rešila Olimpijo

 
Nogometaše Olimpije je v Rigi čakalo težko delo, a so v izdihljajih tekme iztržili napredovanje v drugi krog kvalifikacij za evropsko ligo. Po izenačenem prvem polčasu, v katerem so bili gostje za odtenek boljši, je žarek upanja Olimpiji v sodnikovem dodatku z zadetkom vlil Endri Čekići. V drugem polčasu se je začelo obleganje vrat Rigasa, a Olimpija do strela v okvir vrat Ikstensa ni več prišla vse do izteka rednega dela. Zmaga z 0:2 bi bila dovolj za napredovanje, dolgo je kazalo na zgodnje slovo zmajev od Evrope, na koncu pa so se veselili velike zmage, zagotovil jim jo je mladi bosanski napadalec Luka Menalo z zadetkom v 92. minuti. Olimpija bo tako nadaljevala pot v Evropi, čeprav na obeh tekmah z Rigasom ni navdušila.

»Vedeli smo, da bo težka tekma, da bo šlo zaradi vremena in stanja igrišča za mrtvo tekmo, ampak smo verjeli v svojo kakovost, vedeli smo, da smo boljši, na koncu pa smo tudi zasluženo zmagali,« je po tekmi povedal Hadžić. V naslednjem krogu kvalifikacij Olimpijo čaka turški Yeni Maltyaspor. 
 

Mura pustila dober vtis


Nogometaši Mure so bili že po prvi tekmi v Haifi v težkem položaju, zaostajali so z 2:0, a se na polni Fazaneriji niso ustrašili favoriziranih izraelskih nasprotnikov. Na začetku tekmo so pritisnili proti vratom Maccabija, po strelu Bobičanca v šesti minuti je vratar Haimov naredil napako in žoga je pristala v mreži. 

Prekmurci so začutili svojo priložnost, a so se na razmočenem igrišču na noge postavili tudi Izraelci in najprej vzpostavili ravnotežje, nato pa začeli nizati priložnosti. Prvi je eno od njih izkoristil Awad v 32. minuti in takrat je bilo sanj o napredovanju bolj kot ne konec, vseeno pa Mura ni nehala igrati. Ashkenazi je tri minute kasneje popeljal Maccabi v vodstvo, v 76. minuti je povišal na 3:1, poraz pa je pet minut kasneje z zadetkom omilil Šporn. Muraši se poslavljajo od Evrope, a so proti Maccabiju pustili dober vtis in lahko optimistično pričakujejo nadaljevanje državnega prvenstva. 
 

Domžalčani dokončali nalogo


Zadnji med štirimi slovenskimi klubi v evropskih tekmovanjih so na vrsto prišli Domžalčani, ki so gostili malteški Balzan. Na prvi tekmi, polni preobratov, so na koncu uspeli slaviti s 4:3 in domov prinesli lepo prednost, ki so jo ob Kamniški Bistrici tudi uspešno zadržali. Edini zadetek za zmago pred domačimi gledalci je v 21. minuti dosegel Slobodan Vuk

Od štirih slovenskih klubov trije nadaljujejo s kvalifikacijami, poslavlja se le Mura, ki je imela tudi najtežje premagljivega nasprotnika. 

RFS : Olimpija 0:2 (0:1)
Čekići 45, Menalo 92.

Mura : Maccabi Haifa 2:3 (1:2)
Bobičanec 6, Šporn 81; Awad 32, Ashkenazi 35, 76. 

Domžale : Balzan 1:0 (1:0)
Vuk 21.

Preberite še:

Komentarji: