Olimpiji v Domžalah ustrezajo tekme za vse ali nič

V 24. kolu 1. SNL danes derbija Ljubljanske kotline in Štajerske, v Velenju pa za obstanek. Jutri še tekmi v Krškem in Murski Soboti.
Fotografija: V prvem delu sezone je Olimpija v Domžalah začela vzpon na lestvici, Rok Kronaveter pa igralskega. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
V prvem delu sezone je Olimpija v Domžalah začela vzpon na lestvici, Rok Kronaveter pa igralskega. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Današnji derbi Ljubljanske kotline v Domžalah je predigra štajerskega v Ljudskem vrtu. Uvodno tekmo 24. kola 1. SNL bodo lahko spremljali tudi v taboru vodilnega Maribora, saj bo koncu te gostili Celjane. Sobotni paket tekem bo zaokrožil še derbi z dna lestvice, devetega Rudarja in osme Gorice. Nedeljski spored se bo začel še z drugim derbijem s spodnjega dela lestvice, zaključil pa s tekmo neogroženih v Kidričevem.

Domžale: Domžale – Olimpija (sobota, sodnik Slavko Vinčić, 14.45): Je že res, da gre za nohte Ljubljančanom, toda tudi v domžalskem taboru niso vajeni toliko rezultatskih nihanj, kot jih imajo v tej sezoni. Po tihem se že preštevajo krivci za neprepričljive predstave, pri čemer ni skrivnost, da je športni direktor Matej Oražem vlekel kadrovske poteze, zaradi katerih mnogi vihajo nosove. V gostujočem taboru, ki v Domžalah v igrah za vse ali nič večkrat zmaguje kot izgublja, so v tej sezoni nosovi pretežno dolgi, a čistka, pomlajevanje in nižanje kakovosti zeleno-belim še niso vzeli upanja, da bi lahko vsaj čim dlje dihali za ovratnik vijoličnim. Tudi za ta scenarij so možnosti minimalne, ne bo pa nič slabega, če bo Olimpija uprizarjala igre za lepšo prihodnost. Z Milanom Mandarićem ali brez njega na čelu kluba? Tudi ta neznanka bi lahko bila znana danes. In pozor: glavni sodnik je Mariborčan, ki povrhu Olimpije nima posebno rad.

Mariborski branilec Saša Ivković (v skoku) je igral vse tekme v sezoni 2018/19. FOTO Tadej Regent/Delo
Mariborski branilec Saša Ivković (v skoku) je igral vse tekme v sezoni 2018/19. FOTO Tadej Regent/Delo


Maribor: Maribor – Celje (Matej Jug, 17): Vijolični še preštevajo utrujene in poškodovane, toda za četico enajstih, ki bi opravili z igrivimi Celjani, trener Darko Milanič ne bi smel imeti težav. Več jih bo imel z izbiro igralne podobe. Maribor se počasi spet vrača osnovi, ki jim je prinesla evropske podvige: taktični disciplini, s katero je tudi proti obubožanim domačim tekmecem uporabljal zvijače, prepuščal pobude, čakal na napake ... Le ko mu je šlo za nohte, je uprizoril tudi, po Milaniču, »dominacijo«. Ni zgolj naključje ali nagajanje »centrale«, da niti v desetletju izjemnih podvigov vijolični niso vzgojili nepogrešljivega reprezentanta.



Velenje: Rudar – Gorica (Rade Obrenović, 20): Težjega debuta na trenerskem stolčku Rudarja si domači fant Almir Sulejmanović ne bi mogel zamisliti. Gorica je neposredna tekmica za obstanek in navkljub le trem točkam v drugem delu sezone ima še vedno točko prednosti. Ta v psihološki pripravi pomeni veliko, Rudar sili v položaj, da mora zmagati. Kar zadeva kakovost, oboji so bili že veliko boljši in so enakovredni.

Krško: Krško – Triglav (nedelja, Mitja Žganec, 15): Bivši član nemškega velikana Hamburga Andrej Panadić je eden od trenerjev z uglednim igralskim poreklom. Na Hrvaškem razen v Pulju pri Istri ni imel veliko priložnosti, da bi pokazal, kaj zna na trenerskem stolčku, zato ni znano, kaj prinaša njegova vloga »gasilca« pri posavskem klubu. Toda že to, da se pri Krškem še niso vdali in da tudi v napetih razmerah z dvornimi bitkami v lastni družini verjamejo v obstanek, je nadvse dobrodošla drža za verodostojnost prvoligaškega tekmovanja. Toda upanja bo takoj konec, če ne bo padel v Celju načeti Triglav.

Z 10 goli prvi strelec Mure Rok Sirk (desno) spomaldi še ni dosegel gola. FOTO: Tadej Regent/Delo
Z 10 goli prvi strelec Mure Rok Sirk (desno) spomaldi še ni dosegel gola. FOTO: Tadej Regent/Delo


Murska Sobota: Mura – Aluminij (Alen Borošak, 17): Sobočani so naposled v položaju, v kakršnem so si želeli biti, toda že tarnajo nad sporedom tekem. Ritem tekem na tri dni pomeni, da so še v boju za eno od dveh lovorik, za pokalno. Ob siceršnjem hitrem razvoju proti profesionalizmu bodo opozorila na neustrezen tretma pri delegiranju tekem preslišana, vidni bodo le rezultati in igre. Slednje so celo veliko boljše od izkupička, medtem ko je pri tekmecih trener Oliver Bogatinov ujel ideal med izvedbo, všečnostjo in učinkom. Veliko bo odvisno tudi od tega, kdo se bo bolje znašel na igrišču, ki navkljub dvotedenskem odmoru še ni dobil »wimbledonske« podobe. Za preboj na lestvici bo moral domači trener Ante Šimundža prebuditi tudi prvega strelca Roka Sirka. Spomladi Korošec z vijolično nogometno šolo še ni zabil gola.

Komentarji: